Изберете страница

Ремонт на покриви с керемиди

Пренареждане на керемиди

Видове керемиди за ремонт на покриви

Керемидите са предпочитаното покривно покритие у нас. Те трябва да предпазват от неблагоприятни условия, като същевременно с това да имат и добър външен вид. За да помогнем при избора Ви на керемиди, ние Ви предоставяме различни видове:

  • Керамични керемиди – произвеждат се от глина посредством изпичане в пещ при температура 1000 °C. Глината се използва още от древността. Тя е естествен материал, в който няма химически добавки. При съхранението си не замърсява природата. Друго предимство е дългият живот на керемидите – над 80 години. Те имат висока устойчивост на различни влияния – киселини и основи, неблагоприятни метеорологични условия (вятър, студ, дъжд). Друга важна характеристика е трайността на цветовете – те не изсветляват под действието на слънчевата светлина.

Същесвуват няколко вида керамични керемиди:

  • Гръцки керемиди – те са два вида, гледжосани и негледжосани. Разликата е, че гледжосаните имат гланцово покритие.
  • Тондах керемиди – най – разпространените модели са Винеам и Македо. Винеам керемидите са много компактни. Имат равна горна повърхност. Те са с двустранни хоризонтални и странични фалцове. Това позволява по-здраво напасване. Македо моделът също има двустранни хоризонтални и странични фалцове. Разликата е, че върху горната повърхност има две вертикални вдлъбнатини.
  • Керемиди Стралджа – подходящи са за сух монтаж. Те са широко използвани и са подходящи за всяка географска област. Предлагат се традиционни, класически модели, както и такива, подходящи за модерното строителство.
  • Бетонни керемиди – те осигуряват дълголетие за Вашия покрив, тъй като здравината им се увеличава с течение на годините. Причината за това е, че бетонът се втвърдява за около 50 години. Бетонните керемиди се напукват по – рядко от другите видиве, защото не поемат голямо количество влага при валежи. Имат висока плътност.
  • Битумни керемиди – те са модерно решение за Вашето покривно покритие. Могат да се прилагат при покриви, които имат голям наклон и при кули. Не могат да се използват при плоски покриви.
  • Метални керемиди – представляват метални листове. Произвеждат се от тънкослойна стомана покрита с цинков слой и полимер. Предлагат се в разнообразни цветове с матова или блестяща повърхност. Предимството пред другите покривни материали е малкото тегло.

Най-често извършваната дейност при ремонт на покриви с керемиди е пренареждане на керемидите. Препоръчително е да се прави през около 15 години. При този вид ремонт се подменят увредените керемиди с нови с цел да се избегнат течове от покрива.