Изберете страница

Tоплоизолация на покрива – каква е ползата от извършването ?

07.01.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Tоплоизолация на покрива – каква е ползата от извършването ? Всъщност качеството зависи пряко от материала, който е използван.

Чрез изолацията:

–              възможност за създаване на таванско жилищно пространство;

–              предпазване от прегряване на покрива;

–              оптимално ниво на влажност в къщата;

–              спестяване на допълнителни разходи за отопление на дома;

–              допълнителна звукоизолация;

Какви са видовете изолация на покрива?

Чрез нея затопляте през зимния сезон, а през лятото създавате прохлада и защита от прегряване. Трайността на покрива и лекотата му на използване зависят от правилния избор на материала. Зависи и от правилния монтаж, така че избора на нагревател за покрива не трябва да се пренебрегва.

По вид структура се различават два вида изолация: влакнеста и клетъчна.

Клетъчна изолация. Tоплоизолация на покрива

1) Екструдирана полистиролова пяна

Този материал съдържа основа под формата на полимери. Днес положително се е наложил на пазара на изолации и се счита за много сериозен конкурент на конвенционалните материали. Последните са на базата на стъклени или минерални влакна.

2) Материал за вътрешна топлоизолация на покрива – Полиуретанова пяна

Полиуретановата пяна има отлична устойчивост срещу развитието на различни микроорганизми, бактерии и плесени. Tоплоизолационните и свойства са на доста високо ниво, което поддържат в продължение на тридесет години.

Изолацията на покрива, независимо от неговия дизайн, понастоящем се счита за доста важен елемент. Той гарантира създаването на комфортни микроклиматични условия в къщата. Изолацията позволява да се защити интериора на къщата от влага, както и да се намалят разходите за отопление на къщата.

Влакнеста изолация. Tоплоизолация на покрива

1) Стъклена вата – достъпен и разпространен избор

Стъклената вата топлоизолира на високо ниво и това е нейно основно предимство. Факт е, че материалът е труден за инсталиране, както върху скатни, така и върху прави покриви. Стъклената вата може да абсорбира влагата, но и лесно може да се деформира по време на монтаж.

2) Плочи от минерална вата – базалтов изолационен материал

Плочите са базирани на базалт, който се нагрява и притиска, за да се образуват плътни плочи или рогозки. За базалтова изолация, параметрите екологичност, топлоизолация и звукоизолация на покрива са предимство. Освен това, този материал е по-лесен за инсталиране, поради което успява да спечели доверието на много потребители.