Изберете страница

Pvc покривна мембрана – видове и характеристики

12.27.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

За да направим модерния дом възможно най-удобен, се разработват всички нови технологии, които да улеснят това. Всеки детайл е важен в къщата: от основата до покрива. Последното е от особено значение – защитавайки жителите от валежи, това е короната на цялата сграда. Не напразно е измислена поговорка за това колко е важно да имаш покрив над главата си. Покривната мембрана, която набира популярност, помага да се направи наистина надеждна и безопасна. Статията ще се фокусира върху материала за Pvc покривна мембрана.

Какво е pvc покривна мембрана

Поливинилхлоридът е наистина универсален материал по отношение на приложение. Той също така служи като основа за покривната мембрана, като й придава основни качества като здравина и еластичност. Компаниите производители не се спират на един доказан състав на този материал. „Формулата“ непрекъснато се усъвършенства, добавят се всички нови характеристики, така че мембраната в крайна сметка да отговаря максимално на предназначението си.

Pvc покривна мембрана може да се прилага в следните области на строителство:

всъщност при изграждане на покриви в строящи се сгради „от нулата“ и за ремонт на покриви във вече въведени в експлоатация сгради;

като хидроизолационен слой по време на изолация на стени, тавани, основи; при извършване на различни комуникации, когато е необходимо да се създаде защита за тях; при полагане на тунели или подреждане на изби.

Тъй като поливинилхлоридът практически няма ограничения за употребата му,

мембраната, изработена от него, може да се използва в строителството на обекти за всякакви цели: битови, инженерни, технически. Той има отлични хидроизолационни характеристики, а също така е в състояние да издържа на критични температури в двете посоки на живачната колона в термометъра. Препоръчва се да се използва дори при условия на интензивно образуване на лед или на места, където водата често застоява.

Срокът на експлоатация на този материал (според уверенията на производителите) е най-малко половин век, а новите разработки в областта на производствените технологии направиха процеса по-евтин. В резултат на това цената на покривната мембрана започна да намалява. А икономическата изгода винаги е един от основните приоритети в строителството. Освен това това условие не противоречи на качеството на строителния материал.

Такава Pvc покривна мембрана е много лека, което означава, че нейното използване ще сведе до минимум натоварването на конструкцията. Освен това в състава му са включени стабилизиращи компоненти, за да се намали степента на запалимост. „Заваръчните работи“ се извършват с поток от горещ въздух или метод на лепило, тоест опасността от пожар е сведена до минимум.

Високите експлоатационни характеристики се постигат благодарение на специалната структура на материалните листове. Позволява ефективно и бързо да отстранявате влагата, като същевременно оставате устойчиви на отрицателни ефекти от тях. Да, и всякакви атмосферни влияния не съкращават живота на Pvc покривна мембрана, както и UV лъчите.

Издръжливостта, в сравнение, например, със същия битум, за полимерен материал е много по-висока и си струва разликата в цената. Мембраната ще струва с 30 процента повече, но в резултат на това подобно надплащане ще бъде отлична инвестиция в бъдещето на покрива.

Важна характеристика е удобната ширина на ролките с материал.

С тяхна помощ е лесно да се осигури монтаж на полимерен покрив върху повърхности от всякаква конфигурация, а на прави покриви тази форма на освобождаване дава предимство в скоростта на работа. И още един важен фактор: полагането може да се извършва през цялата година, без да се правят промени в технологията.

Ако използвате топло заваряване на покривната мембрана, тогава хидроизолационните свойства на материала ще бъдат достатъчни, тоест не е необходим допълнителен слой, който предотвратява навлизането на влага.

Покривната мембрана се монтира в един слой. Това й дава предимство по отношение на времето за монтаж. Ако направим паралел с битумно покритие, тогава периодът за събиране на покрив с помощта на полимери се намалява наполовина. С дебелина от 0,8 до 2 мм покритието е леко. За 1 m² тази цифра е приблизително 1,3 кг.

В резултат на това Pvc покривна мембрана има следните характеристики:

гъвкавост

хидроизолационни свойства,

устойчивост на пробиване (поради използването на полиестерна мрежа, действаща като подсилващ слой),

лекота на монтаж,

способността за работа при екстремни температурни условия (от -40 ° C до + 125 ° C).

В допълнение към PVC материал за покрива се разграничават и типовете EPDM и TPO мембрани.