Изберете страница

Цвят на покрива. Как да изберем правилния? Професионален съвет

02.07.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Съвременните покриви от керемиди, ондулин, велпапе са не само високоякостни защитни подови настилки за къщата. Това е високо естетическо покритие, колоритен щрих в декорацията на сградата. Ето защо изборът на цвят на покрива е един от важните моменти в дизайна на къщата, изискващ фин подход.

Какво да вземете предвид при избора на цвят на покрива за вашия дом?

Избирайки цвета на покрива, трябва да вземете предвид неговото въздействие върху хармонията на възприятието на къщата в контекста на градинския пейзаж и природната среда. В допълнение, правилната комбинация от нюанси за фасадата и покрива подчертава стила на архитектурата, регулира степента на изолация и подобрява спестяването на топлина на къщата. Но изненадващо, цветът създава визуални илюзии – може да се използва за „коригиране“ на обема и масивността на сградата.

Стилистично единство. Сянката на покрива трябва да създава приятна комбинация с фасадното покритие. В идеалния случай, когато цветовата схема на покрива отразява цветовата схема на цокъла, корнизите и рамката на отворите и не съществува „само по себе си“.

Поглъщане на топлина. Тъмните повърхности абсорбират топлината по-добре, докато светлите я отразяват. Желателно е това свойство да се вземе предвид при избора на цвета на покрива. За северните ширини са за предпочитане покриви от тъмни нюанси: върху тях снегът се топи по-бързо и къщата ще се окаже по-топла и разходите за енергия за отопление ще намалеят. За имоти, разположени в южните райони, е по-добре да изберете покривни материали в светли цветове. Така в интериора ще има повече прохлада и ще намалеят разходите за климатизация.

Изгаряне на слънце. Интензивните и тъмни тонове са по-податливи на избледняване, когато са изложени на ултравиолетова светлина. Колкото по-светъл е сянката на покрива, толкова по-малко забележим е негативният ефект на слънчевата светлина върху него. Универсалният цвят в това отношение е сив, дискретен и практичен: замърсяването не се забелязва върху него, а избледняването, придобито с времето, не е поразително.

Подчертаване на формата. Цветът подчертава геометрията на покрива, скрива недостатъците му и подчертава предимствата.

Визуални ефекти. Покривът в пастелен цвят ще изглежда по-голям от покрив с наситени цветове на същата площ.

В тандем с цвета на фасадата

В декорацията на фасадите на сградите най-често се използват тонове, до известна степен свързани с естествената среда: бежово, охра, кафяво, зелено, синьо. Всички тези нюанси са перфектно съчетани помежду си и осигуряват отправна точка в търсенето на цветовата палитра на покрива. Тандемите от жълтеникави фасади с кафяв покрив, сиви и сини стени със зелено покритие изглеждат страхотно. Универсалните ахроматични тонове – бяло и сиво, могат успешно да се комбинират с покривен материал от всякакъв цвят. Вечна класика: бели стени и червеникав теракотен покрив.

Нюанс или контраст

При избора на цветова хармония за декорация на дома обикновено се следват два принципа: контрастен или нюансиран.

Нюансираната комбинация включва избор на цвят на покрива с мек преход към сянката на фасадата, почти „тон в тон“. Тези комбинации включват двойки (фасада и покрив): светло кафяво и теракота, ванилия и жълто, синьо и аквамарин.

В контрастираща хармония има цветове с различна наситеност на противоположни нюанси, например: бледо бежово и бордо, пастелно зелено и кафе, белезникаво синьо и антрацит. Ефектно решение е комбинация от фасада в неутрален цвят с покривна настилка, сглобена от ондулинови листове с различни цветове. В този случай покритието се полага по определен модел: шах, диагонал или разпръснат.

фън шуй цветова палитра

Според Фън Шуй цветовата схема и дизайнът на една къща допринасят за благосъстоянието на нейните обитатели. Гурутата по фън шуй са убедени, че покривът на къщата е вид купол, обърнат към небето, който предпазва от негативна енергия и привлича късмет, поддържа здравето и хармоничната атмосфера в семейството. Следователно не само цветът е важен, но и формата на покрива. Например, пирамидална и сферична конфигурация концентрира положителни вибрации, докато вълнообразната и вдлъбната конфигурация концентрира отрицателни.

Символика на цвета на покрива по фън шуй:

Червен. Щастлив живот, добро настроение.

Кафяв. Стабилност, постоянство.

зелено. Спокойствие, спокойствие, отлична жизненост.

жълт. Изобилие, здраве, комфорт.

Син. Неблагоприятен нюанс за покрива, спорен с небесния елемент.

Черен. Не съвсем добър тон, възпрепятстващ циркулацията на енергийните потоци. Предпочита се сивото.

Какво препоръчват експертите по фън шуй? Променяйки наситеността на цвета на покрива, можете да контролирате потока на положителна енергия в къщата. Меките тонове, които съчетават червено и синьо, зелено и сиво, жълто и кафяво, са идеални за декорация на покрива по фън шуй, съчетавайки силата на няколко елемента.

Психологията на цвета. Европейски тенденции за цвят на покрива

Когато избирате цвят за декориране на дома си, вие неявно следвате вътрешните импулси, опитвайки се да създадете комфортна среда около себе си. Възприемането на цвета е много индивидуално и се основава на асоциации, опит, емоции. Следователно избраната цветова схема на фасадата и покрива до известна степен предава същността на собствениците на къщата, техните стремежи.

За разлика от ориенталските тенденции в цветовете, европейците се придържат към своята интерпретация на цветовете:

Червен. Демонстративност, лидерство, агресивност.

оранжево. Енергия, топлина, баланс.

жълт. Оптимизъм, независимост, добронамереност.

Синьо, синьо. Надеждност, консерватизъм, безопасност.

зелено. Надежда, естественост, изобилие.

Кафяв. Стабилност, комфорт, издръжливост.

Сиво. Стабилност, хармония, традиции.

Черен. Мистерия, грация, престиж.

Избирайки цвета на покрива, те обикновено започват от палитрата от нюанси на определен материал. Например, керамичните плочки традиционно се изработват в теракотово-червени цветове, ондулин – кафяво, черно, зелено и бордо. Производителите рядко използват „отворени“ крещящи бои, така че винаги е възможно да изберете цвета на покрива в спокойни, елегантни цветове.

Заключение

Обобщавайки разсъжденията за избора на цвят на покрива, може да се обобщи по следния начин: сянката на покрива трябва да е в хармония с фасадната облицовка и околната среда, както и да решава утилитарни задачи: да бъде практичен и устойчив на износване, форма комфортен микроклимат в къщата и допринасят за спестяването на топлина. Можете лесно сами да изберете цветова схема за довършване на къщата, но ако архитектурата на сградата и формата на покрива са доста сложни, тогава е по-добре да се доверите на професионални дизайнери.