Изберете страница

Хидроизолация на плосък покрив с рулонен материал на битумна основа

11.30.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Как да хидроизолирате покрива си? Хидроизолация на плосък покрив

Хидроизолацията на скатен или плосък покрив е много важен етап в строителството. Всяка покривна работа е трудоемък и финансово скъп процес. Лошо изпълнената хидроизолация не само ще изисква преработка, но и ще доведе до необходимостта поне от ремонт на декоративното покритие на помещенията и като максимум от подмяна на таваните на покрива. За да предотвратите това, трябва да вземете отговорно отношение към избора на материали за хидроизолация, както и да ги използвате правилно.

Хидроизолационни материали

Покривните хидроизолационни материали могат да бъдат разделени на следните видове:

Залепени или заварени ролкови материали. Изработени са на базата на битум, подсилен със специално платно (картон, мрежа). Съвременните ролкови материали на горния слой могат да имат противоплъзгащ превръзка. Някои от материалите от този клас имат не само хидроизолационна, но и декоративна функция и се използват като горен покривен материал за скатни покриви.

Филмови материали. Това е ролков материал, изработен от полиетилен или полипропилен. Съвременните хидроизолационни филми са подсилени с полиестерна мрежа и перфорирани за извличане на пара. Най-достъпната влагоизолация е обикновен пластмасов филм, но неговият голям недостатък може да се счита за склонност към натрупване на конденз. За хидроизолация на плосък и скатен покрив.

Смазочни мастики на базата на битум, акрил, гума, силикон и др. Нанасят се на слой от 5 мм до няколко сантиметра. Първоначално за този метод се използва нагрят битум. Технологията беше евтина, но покритието създаде хидро-бариера за не повече от 5 години, след което се срути. Съвременните мастики са по-издръжливи поради еластичните добавки и могат да вършат добре работата си до 30 години. Мастиците се отличават с отлична адхезия и се използват върху бетонни, метални, тухлени и дървени основи. Благодарение на тяхната технология на нанасяне мастиците са подходящи за използване върху покриви със сложна геометрия.

Мембранна хидробариера. Валцуван филмов материал на основата на каучук или поливинилхлорид с перфорации и мембрани по различни методи на устройство. Хидробариерата задържа добре външната влага, но отстранява влажния въздух и парата отвътре, като по този начин предотвратява образуването на конденз. За хидроизолация на плосък и скатен покрив.

Хидроизолация с пръскане.

Тези материали включват течен каучук, двукомпонентни акрилатни съединения, полиурея. Подходящ за сложни покриви. Притежава добра адхезия и широк диапазон от работни температури (от -75 до +95 градуса).

Инжекционни смеси – акрилатни, силикатни или полиуретанови смоли и емулсии. Инжекционната покривна хидроизолация се полага точково върху бетонни покриви, плосък покрив, стени и на места и фуги чрез нанасяне на гореща смола под високо налягане. В същото време сместа прониква в порите и пукнатините на бетона, като по този начин създава хидро-бариера.

Проникващи съединения. Това е студено приложена проникваща хидробариера. Използва се за хидроизолация на покриви от бетонни плочи и в някой случай на плосък покрив. Нанася се върху добре обезпрашена и обезмаслена повърхност. Благодарение на капилярния ефект, той бързо запълва всички пукнатини, пори и неравности, като не само хидроизолира основата, но и я укрепва.

Необходимо е да се изберат материали за хидроизолация на покрива въз основа на това какъв тип покрив трябва да бъде хидроизолиран, каква покривна площ, какъв тип покрив, първична работа или ремонт ще бъде.

Помислете за характеристиките на хидроизолацията на плосък покрив и на наклонен (навес, фронтон, мансарден и др.) покрив. Тези опции за покриви са най-често срещаните.

Хидроизолация на плосък покрив

Плоският покрив се използва както при изграждането на стопански постройки (гараж, склад), така и при изграждането на жилищни сгради, особено многоетажни. Също така в частни къщи се търси плосък покрив за подреждане на платформи за наблюдение, зони за отдих, солариуми. Водната бариера е много важна при подреждането на плосък покрив, тъй като носи много голямо натоварване.

Ако на наклонен покрив основната хидроизолация е осигурена от горния слой на покрива (керемиди, велпапе, шисти и др.), Тогава на плосък покрив цялата вода се влива в дренажа през хидроизолацията. При хидроизолация на плосък покрив е необходимо да се осигури наклон към канализацията. Освен това, за експлоатиран покрив е необходимо хидроизолационният материал да издържи натоварването на горния слой.

Схема на плосък покрив

Най-лесният начин е да поставите хидроизолация върху неизползван плосък бетонен покрив на неотопляеми сгради, както и сгради с вътрешна топлоизолация. В този случай можете свободно да избирате материала, тъй като няма ограничения поради горимия слой топлоизолация и високи изисквания за устойчивост на повърхностни деформации.

За хидроизолация на плосък покрив се използват разтопени ролкови материали на битумна основа, мастики, течна гума, проникващи съединения, полимерни мембрани.

Хидроизолация на плосък покрив с рулонен материал на битумна основа

Най-известният материал може да се счита за покривен материал – това е ролков материал, изработен от строителна плоскост, импрегнирана с битум. Технологията му за оформяне е много проста. Повърхността на плосък покрив е покрита с битумен мастик, отгоре се разстила покривен материал, загладен с валяк. Съседните листове се припокриват, фугите са покрити с мастика.

За надеждност се препоръчва да се полагат 2-3 слоя покривен материал. Такава хидроизолация не трае дълго (5-7 години), тъй като при замръзване битумът се напуква, водата попада върху картона, покривният материал се унищожава. Предимството на метода е неговата ниска цена и лекота на работа.

Съвременната ролкова покривна хидроизолация на базата на битум е по-издръжлива (до 35 години). Това се постига с факта, че като носещ слой се използва специален покривен картон, стъклена кърпа, фибростъкло или полиестер.

Тези материали не абсорбират влага, не са подложени на гниене и температурна деформация. Битумът е допълнен с добавки (гуми, восъци), което прави импрегниращия състав по-еластичен.

Рулонната хидроизолация на битумна основа се полага върху мастика или се слива с горелки. Как правилно да поставите хидроизолация на плосък покрив, във всеки случай е по-добре да се изясни на опаковката. За материали от различни производители технологията на полагане може леко да се различава.