Изберете страница

Гаражен покрив. Хидроизолация с течна гума и други покривни материали

10.04.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Гаражът(гаражен покрив), както всяка друга конструкция, изисква защита от влага – хидроизолация. Освен това не може да се извърши наведнъж за целия обект: работата се извършва на етапи, в хода на строителството. Първо, основата е хидроизолирана, след това стените и подовете, а на последния етап – покривът.

Защо имате нужда от хидроизолация на покрива ?

Основната цел на хидроизолацията на покрива е защита от влага

Гаражен покрив – изложен на негативното въздействие на околната среда, отколкото другите елементи на гаражната конструкция. Излива дъжд и сняг и е изложен на топлина и ултравиолетова светлина от слънцето. Като цяло покривът предпазва конструкцията от влага и предотвратява преждевременното разрушаване на материалите, от които е построена.

По правило покривът на гараж(гаражен покрив) се състои от дървени и / или метални греди, бетонни плочи, изолация, летви, облицовъчни листове. Покривните материали са първите, които поемат удара на елементите и му устояват, като не пропускат вода и вятър в пространството под покрива. Но дори и най -качествените не могат да осигурят 100% защита на дървото и метала отдолу.

Влажният въздух ще бъде пагубен. В процеса на охлаждане на въздушните маси се образува конденз, който причинява гниене на дървесината и корозия на метал. Следователно всички конструктивни елементи трябва да бъдат правилно хидроизолирани. Ако пропуснете този момент, негативните последици са неизбежни:

експлоатационният живот на сградата ще бъде значително намален;

в гаража ще се появи влага с всички последствия: гъбички или мухъл;

в стаята ще витае миризма на гниещо дърво;

ще се появи мухъл.

Ситуацията ще се влоши от липсата на естествена или принудителна вентилация.

Възможности за хидроизолация на гаражен покрив

Традиционният начин за хидроизолация на гаражен покрив е полагането на водоустойчив мек покрив. Това са ролкови или листови материали.

Рулонен покрив и хидроизолация на гаражен покрив

Рол покривът има много предимства, но е много податлив на повреди. Рулонният покрив е вторият най -популярен материал за хидроизолация на покриви на гаражи. Това е въпреки факта, че такова покритие най -често изисква ремонт поради високия риск от изтичане. Има няколко причини:

неправилно обработени места на опори към конструктивни елементи;

механично въздействие (често покритието е повредено от деца или животни, тичащи по покриви);

неспазване на технологията на полагане на депозираните материали. Всички ролкови материали се състоят от по -нисък слой битум и основа: картон или фибростъкло. Последният е най -издръжлив.

Характеристики на материала

Разтопен покривен материал Има удебелен долен битумен слой.

Стъклен картон, импрегниран с петролен битум. Служи като подплата под покривния материал, осигурява пароизолация.

Стъклен покривен материал и стъклен филц От двете страни на плата слой от битумно-каучуково или битумно-полимерно покритие на базата на фибростъкло или стъклен филц. Подплата от едната или от двете страни.

Подложки, подсилени с фибростъкло (асфалт) Тъкан от фибростъкло, импрегнирана и покрита от двете страни със слоеве битум.

Покривът е покривен филц с покритие от минерални стърготини или едър пясък.

Хидроизолов азбестов картон, импрегниран с битум.

Фолгоизол Горният слой е велпапе или гладко фолио, долният слой е битум. Основата е картон.

Металоизол алуминиево фолио, покрито с битум от двете страни.

Isol и Brizol Нямат основа, представляват валцувана маса от азбестови влакна и битумно-каучуково свързващо вещество.

Всички останали покривни материали са вариации на изброените. Основното предимство на битумните листове е абсолютната влагоустойчивост. Има и други плюсове:

липса на шум по време на дъжд;

лесен монтаж;

минимални отпадъци;

леко тегло.

Но единственият „минус“ отрича всички предимства. Състои се в нестабилност към механично напрежение. Валцованият покрив лесно се поврежда от остри предмети и течове.

Внимание! Ролковите материали с горно водоотблъскващо легло служат няколко пъти по-дълго.

Покритие

Хидроизолацията с покритие е добра за бетонни, тухлени или каменни повърхности

Смазващата хидроизолация е мастик на битумна основа, който е дебел, вискозен и пластмасов състав. След втвърдяване образува устойчив влагоустойчив слой, едно от предимствата на което е издръжливостта. Според технологията на нанасяне се разграничават два вида хидроизолация на покритие на базата на нефтен битум:

горещо (преди употреба се нагрява);

студ.

Съставът на мастика е смес от битум с пълнители под формата на влакна или твърди прахови частици. Най -надеждни са тези с гума за трохи. Те имат собствено име – битум -каучук. Има мастици на полимерна основа, но те са по-малко издръжливи от битумните.

Технологията на нанасяне на хидроизолация на покритие не се различава от процеса на боядисване на повърхности. Използват се същите инструменти: четки и ролки. Слоят, образуван от втвърдения мастик, е нехигроскопичен, но не е устойчив на хидростатично налягане. Тоест, ако е изложен на воден натиск за дълъг период от време, той ще проникне в защитените повърхности.

Съвет! За да се предотврати това, върху мастика се нанася слой от двукомпонентна полиуретанова смес.

Смазваща хидроизолация се прилага върху бетонни, тухлени, каменни повърхности. Дървото и металът не се обработват с него.

Пръскани хидроизолации на гаражен покрив

Пръсканата хидроизолация за гаражен покрив изисква използването на специално оборудване

За устройството на пръскана хидроизолация са необходими специални мобилни инсталации, които подават битумната смес под налягане. Процесът е подобен на боядисване на повърхности с пистолет за пръскане. Дебелината на слоя трябва да бъде най -малко 2 мм.

Устройството на пръскана хидроизолация се усложнява от необходимостта от специализирано оборудване. Следователно този метод се използва рядко, но е оптимален за плоски и скатни покриви на метални гаражи.

Съвет! Ако не е възможно да се направи пръскаща хидроизолация, изберете такава с покритие.

Филм

Когато избирате материал за мембранна хидроизолация, обърнете внимание на неговата паропропускливост

Филмова хидроизолация за гаражен покрив – ролков материал. Чуждестранните продукти често се наричат ​​“геомембрани“. Това са материали с дебелина 0,2-1 мм. Домашните са по -тънки – 0,2-0,4 мм. В различни източници хидроизолационните материали от този тип се наричат ​​по различен начин: филми или мембрани. Всичко това са продукти от един и същи тип, които изпълняват една и съща задача – предотвратяват проникването на вода към защитената повърхност.

Важен критерий за избор на филм е експлоатационният живот, който е гарантиран от производителя. Най -издръжливите са подсилени, състоящи се от няколко слоя. Ако е избран филмовият метод за хидроизолация на покрива на гаража, тогава не трябва да спестявате на мембраната. Побира се дълго време, над него е натъпкан щайга за облицовка на покривен материал. Следователно впоследствие ще бъде трудно да се отстранят несъвършенствата на покритието и течовете.

Друг важен критерий за подбор е паропропускливостта. Не всички хидроизолационни филми го имат. Например, обикновеният полиетилен го няма. Ако на покрива е осигурена изолация, мембраната трябва да е паропропусклива. В противен случай влагата на изолацията е неизбежна.

Препоръчителни филмови материали:

перфориран полиетилен;

подсилени мембрани;

полипропиленови филми;

Дишащи или дифузни мембрани.

Най -подходящите материали за хидроизолационни покриви от фолио на гараж