Изберете страница

Хидроизолация и ремонт на покриви с течна гума

03.25.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Хидроизолация с течна гума

В основата на този съвременен продукт стои течния каучук, които притежава редица свойства. Те са  благоприятстващи за лесната му употреба и голямата му устойчивост на атмосферни влияния, най-вече дъждове, гнилостни процеси и др. Течната гума може да се използва, като независим елемент или като част от други покривни покрития. Обикновено течната гума се полага върху съществуващ терен, като за полагането й има технологично издържани и качествени методи. Отличната адхезия/сцепление с други вещества е едно от най-важните свойства на течната гума. Този вид материал може да се положи в различни по естество материали. Като например метал, дърво, циментова замазка, плочка, монолитни и сглобяеми стоманобетонни плочи и др.

Настилката от течна гума се характеризира с много важни практически свойства.

Например:

  • монолитност (безшевност)
  • хидроизолиране
  • еластичност
  • устойчивост на атмосферни влияния и температурни амплитуди
  • химични и биологични вещества
  • сравнително лесно полагане без допълнително загряване преди това
  • икономичност на материал на кв.м.

На практика течния покрив е модерно решение за много строителни сгради, поради изброените по-горе свойства. Високата абразивна устойчивост, устойчивостта при температурен диапазон от -75 до +120 ֯ С. Устойчивостта на пукнатините, икономическата ефикасност и технологичната ефективност го правят добра защита от валежи и ултравиолетови лъчи, след нанасяне на защитен слой подходяща боя.

С течна хидроизолация може да се покрият също тръби, аератори, антени, парапети, первази, капачки и др. допълнения, които са поставени на плоския покрив.

След полагане на течния покрив се образува хомогенен гумен филм без шевове и скрепяващи механични части. Течната гума се нанася с четки и валяци, втрива се добре навсякъде по повърхността, наслагва се на 4 слоя и затова шанса за пропуск дори на милиметър от повърхността е нулев. Различните деформации на носещи конструкции и деформации дължащи се на температурните промени се поемат от еластичната структура на материала.

Не на последно място, течната гума се предлага в различни цветове, но белия е най-предпочитан на пазара. Подходящи и доказано ефективни са марките UREPLEN, Hydroflex-Universal, Течна гума на Вълков, Silatex Super и др. Каучуковия спрей течна гума за хидроизолация Leak Fix набира все по-голяма популярност.

Хидроизолация с течна гума