Изберете страница

Хидроизолацията при изграждане или ремонт

03.19.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Хидроизолацията при изграждане или ремонт на покриви е ключова част от строителния процес. Съгласно Български правителствен доклад по уврежданията на строителните конструкции, 80% от тях се отнасят до проблеми свързани с хидроизолацията, което означава, че използването на висококачествена хидроизолация предпазва строителните материали на покривните конструкции от проникване на вода, както и осигурява ресурсна ефективност, ниски разходи за поддръжка и висока възвръщаемост на вложените инвестиции в дългосрочен план. Съществуват широка гама хидроизолационни системи за покривната строителна индустрия, но във всички случаи индивидуалния подход и избор на използваните хидроизолационни материали е ключов момент при ремонт и изграждане на покриви.

Съществуващите хидроизолации можем да разделим в няколко класа:

– Хидроизолации Воалити

– APP Полимер-битумни хидроизолации

– SBS Полимер-битумни хидроизолации

– APAO Полимер-битумни хидроизолации

– Самозалепващи се битумни хидроизолации

– PVC и TPO Хидроизолации

– Бентонитови хидроизолации

– Асфалтова хидроизолации

– Мазани циментови хидроизолации

Битумната мембрана с посипка е широко разпространен и добре познат вид хидроизолационен материал. Рулонните битумни мембрани се използват при полагане хидроизолации на покриви на сгради и съоражения, на строежи от жилищното и промишлено строителство. Има два основни вида битум– окислен битум и битум с полимери (атактен полипропилен/АРР или стиролов каучуков латекс/SBS). Битума с APP модификатор се използват в райони с по-топъл климат, докато SBS битумите в райони с по-студен климат. Битумните ленти имат горен защитен слой от синтетичен материал, а лепилният слой е плътен съставен от каучук, синтетични смоли, капсулиран грунд и веднъж залепена лентата не може да се разлепи в резултат от действието на посипката или други външни фактори. Голямо предимство на лентите е, че са свръзка между два еднородни или разнородни материала – битумна мембрана и ламарина, битумна мембрана и замазка, битумна мембрана и бетон, битум и дървен материал и др.

Друг вид модерен подход при решаване на хидроизолации на покриви е използването на EPDM покритието, в чийто състав влизат няколко компонента: каучук, устойчив на ултравиолетови лъчи и озон, глина с нейните огнеупорни свойства и вулканизатори, с техните характерни еластични свойства. EPDM мембраната не губи своите качества. Не губи своята форма и не се пука, дори при пряка слънчева светлина за дълъг период от време. Това я прави широко разпространено покривно покритие в редица държави в Европа и САЩ.

Хидроизолацията при изграждане или ремонт