Изберете страница

Хидроизолационни материали. Напреднали технологии в хидроизолацията на скатни покриви

10.01.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Как да направим покрива надежден? Този въпрос си задава всеки разумен човек, когато строи къща. Наемането на професионален екип е само половината от успеха. Изборът на качествени материали е от голямо значение и не само горното покритие, но и изолацията, дъските за обшивка и контра-летви и, разбира се, хидроизолацията. В края на краищата покривът поема по -голямата част от атмосферните валежи под формата на дъжд, сняг и градушка. В същото време много покривни материали не са достатъчно стегнати, за да премахнат напълно течовете. Водата може да влиза в къщата през фугите, главно под долините, билните и корнизните елементи. За да избегнете тези неприятни последици, трябва да използвате надежни хидроизолационни материали.

Конвенционални хидроизолационни филми и многослойни мембрани: каква е разликата?

Едно от най -ефективните средства за защита срещу влага са хидроизолационните филми. Обикновено те са разделени на два типа. Първият включва материали, които предпазват покрива от течове, които се появяват поради проникване на дъжд във фугите, пролуки или вентилационни изходи. Те включват полипропиленови и полиетиленови хидроизолационни филми. Този материал има един съществен недостатък. Влажността в сградата може да бъде причинена не само от външни течове. В резултат на изпарението топлият въздух може да се издигне нагоре и да се охлади. Получената влага при определени метеорологични условия може да проникне в атмосферата, но филмът се превръща в непреодолима „бариера“ за него. Това допринася за загниване на фермната конструкция и изолация, както и за появата на мухъл под покрива.

Вторият вид филми е по -ефективно средство за защита на къщата от влага. Това са „дишащи“ или дифузионни хидроизолационни мембрани. Те не само улавят влагата, влизаща през покрива, но и изпускат пара от пространството под покрива. За да се постигне максимален ефект, мембранните филми могат да се състоят от два или три слоя, всеки от които изпълнява определена функция:

Горният дифузионен слой задържа външна влага и позволява на парата да преминава отвътре.

Антикондензационният слой улавя капките вода, кондензиращи се от въздуха.

Адсорбционният слой, разположен (в случай на трислойни мембрани) между изброените по-рано, абсорбира водни капчици, които се образуват от вътрешната страна на мембраната

Основни марки и предимства на високите технологии в покривната хидроизолация

Сред многослойните дифузионни мембрани филмите DELTA са спечелили най -голяма популярност през последните години. Техните свойства се основават на използването на високоякост полиестерна тъкан с паропропусклив слой на основата на полиуретан. Има различни видове хидроизолационни филми от тази марка, включително тези с адсорбционен слой. Най-известните: DELTA-FOXX, DELTA-VENT N, DELTA-VENT S (включително с префикс PLUS), DELTA-MAXX, DRAGOFOL и други. Производителят на тези продукти е немската компания DORKEN. Продуктите на марката Juta са се доказали в Европа. По -икономичен вариант са мембраните Tyvek и Eurovent, но отстъпващи по отношение на първите две марки.

Като цяло може да се отбележи, че популярността на дифузионните мембрани се запазва в продължение на много години. Първо, те са издръжливи. Срокът на експлоатация на покривния материал и многослойния покривен филм е сравним и е средно 50 години. Второ, те са лесни за инсталиране и транспортиране. Например, само една ролка Jutavek 115 позволява на екип от трима покривачи да хидроизолира 65 м² скатен покрив само за 1 час. Трето, отлични технически параметри. Покрив, покрит с такъв филм, може да бъде без покрив в продължение на 2 месеца, без да губи качеството на материалите в пространството под покрива. В заключение трябва да се отбележи, че само висококачественият монтаж и спазването на технологиите ще „позволят“ на такъв филм да „работи“ с пълен капацитет и ще помогне да се поддържа добър микроклимат във вашия дом.