Изберете страница

Функции на хидроизолационните материали. Изисквания и технологии

12.09.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Хидроизолационни функции

Хидроизолацията е задължителен слой от покривния „пай“, независимо от вида на основния материал на покрива. Това е един вид преграда, която отделя дървените части на покривната рамка от покривното покритие. На него са възложени следните функции:

Предотвратете влагата от топлоизолацията. Повечето нагреватели, в допълнение към експандиран полистирол, са хигроскопични. При попадане на вода те я абсорбират, което води до влошаване на топлоизолационните им свойства.

Защитете готовия покривен материал от повреда от корозия. По долната повърхност на покривното покритие редовно се образува конденз и, ако не е защитен от влага, ще се появи ръжда.

Защитете конструкцията на покривната ферма от влага. Най-често гредите са изработени от дърво, а дървото не понася дълготрайно излагане на вода.

Предотвратете течове на покрива. Хидроизолацията е допълнителна защита на покрива от течове, които могат да възникнат при механични повреди или откъсване на покрива.

Изисквания към хидроизолационните материали

Хидроизолационните работи на покрива се извършват непосредствено преди монтажа на покривното покритие. Изборът на материали зависи от характеристиките и функции на покрива. Хидроизолационните материали трябва да бъдат:

Водоустойчив.

Силен и с висока плътност.

UV устойчиви.

Функции на устойчивост на температурни крайности.

Незапалим.

Не забравяйте, че експлоатационният живот на хидроизолационните материали трябва да бъде равен или по-дълъг от експлоатационния живот на покривното покритие и в никакъв случай да не е по-малък. В противен случай в бъдеще ще трябва да демонтирате покривната палуба, за да смените хидроизолацията.

Разновидности на хидроизолационни материали

Днес на потребителите се предлагат различни опции за хидроизолация, които се различават по цена, състав и технология на монтаж.

Не забравяйте, че за всеки завършващ слой на покрива има най-подходящия вид филм, който максимизира техническите му характеристики и удължава живота на покрива. Има такива видове методи за хидроизолация на покрива като;

филми. Функции. Филмите са тънки полиетиленови листове с умерена якост и плътност. Произвеждат се на метрови ролки с дължина до 30 m.

Хидроизолацията на филм е сравнително евтина. Недостатъците включват ниска якост и лоша UV толерантност.

Мембрани. Това са нещо като напреднали филми. Изработени са от по-издръжливи полимери и имат плитки отвори за по-добра вентилация. Цената на мембранната хидроизолация е по-висока. Подходящо е да ги използвате за профилни настилки и метални плочки.

Течна хидроизолация. Този тип се използва, ако основата на покрива е бетон. Това може да бъде мастика, изработена от битум, полимер или техни съединения. Нанасянето се извършва с валяк, четка или пистолет.

Хидроизолационна технология. Функции

Не е достатъчно правилно да изберете правилния тип покривни хидроизолационни материали. Трябва да можете да ги поправите правилно. Монтажът се извършва отгоре на рафтовата конструкция.

Съществуват следните технологии за хидроизолация на покрива:

Механичен метод. Това е най-широко използваната технология. Състои се в използването на крепежни елементи. Предимството е високата надеждност на закрепването, а недостатъкът е рискът от повреждане на покрива.

Метод на залепване. Функции. Ако не искате да повредите хидроизолационния материал при монтажа му, спрете на тази опция. Можете да залепите хидроизолацията с помощта на специални лепила или самозалепващ слой (ако сте избрали дифузна мембрана).

Хидроизолацията на покрива „Направи си сам“ е съвсем реална. Не забравяйте, че той трябва да бъде с високо качество и да съответства на избрания покрив. Не си струва да спестявате от него.