Изберете страница

Формата на скатните покриви – каква да изберем ?

10.10.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Частните търговци най -често издигат тавански или двускатен покрив. Те изискват по -малко материали за изграждане и са по -евтини от други видове. Според правилата, формата на такива 2 склона:

За двускатни покриви наклоните трябва да бъдат под формата на равномерни правоъгълници;

За тазобедрен покрив склоновете са под формата на триъгълник или трапец (той е равнобедрен).

Изглежда, че изискванията не са задължителни, но въпросът е важен тук. Най -често покривните материали са правоъгълни. Такива метални листове, шисти и други материали.

Представете си, че склоновете не са строго правоъгълни, тогава клинове, които не са покрити с материала, ще останат на покрива. За хип устройство ще бъде още по -лошо. Когато формата на сградата не е правилна, на покрива винаги има много отпадъци от листове.

Ако разрежете лист от шисти наполовина, тогава всяка от половинките ще пасне идеално, всяка от страната си. Това е възможно, когато наклонът е с правилна форма. И ако не, тогава второто полувреме не може да се адаптира така. По-късно на покрива ще бъде направен снегозадържащ перваз.

Важни правила при избора на формата на покрива.

Преди да започнете работа, всички елементи за декорация, а това са долини с улуци и зони, където те ще прилежат към стени, капандури, трябва да бъдат покрити с поцинковани листове. Решетката трябва да бъде твърда.

Придържайки се към третото правило, поставете дървения материал, който е по -нисък от останалите върху щайгата, над всички дъски.

Четвъртото правило гласи, че покривните устройства трябва да се стартират отдолу и системно да се повдигат.

Според петото правило, ако направите покрива изолиран, тогава ще трябва да подредите коридори за циркулация на въздуха.

Доброто покривно хидроизолационно устройство ще удължи експлоатацията си с години.

Видове популярни покриви

Какви покривни конструкции собствениците най -често строят за своите домове и офиси? Всеки иска да спести пари за строителни материали и да направи дома си приятен за окото. Следните видове покрития за жилища са популярни:

Наклонен;

Едноскатен;

Фронтон;

Таванско помещение;

Хип;

Полу-хип;

Палатка;

Мулти клещи;

Купол.

Нека разгледаме по-отблизо устройството на всеки от покривите.

С наклон

Най -лесният начин е да направите устройство с наклонен покрив. Той е плосък и опира по стените на къщата. Ъгълът на наклон е минимален и може да бъде не повече от 2 или 3%. Водата се оттича лошо от нея, застоява и в крайна сметка тече навътре. Но виждаме, че високи сгради с гаражи или някои сгради, необходими в домакинството, са оборудвани с точно такива покриви.

Наклонен

Най -често наклонената форма се предпочита от частните търговци. Наклонът е по -голям от 10% тук. Водата се търкаля свободно по време на дъжд, тъй като снегът постепенно се топи и водата преминава през дренажните тръби. Подобно покривно устройство може да бъде със или без таванско помещение. Таванското помещение може да бъде изолирано и обитаемо или да се остави студено.

Едноскатен

Когато покритието лежи върху стени с различна височина, покривното устройство е наклонено. Това е най -добрият вариант за стопански постройки. За строителство можете да вземете различни материали и тази опция привлича много. Лошо е, че не можете да построите таванско помещение.

Двускатен

В селата ще забележите, че много къщи се опитват да бъдат покрити с такъв покрив. Два наклона се поддържат от носещи стени. Изграждането на такъв покрив е по -трудно и той е по -често поверен на занаятчии, отколкото те сами. Ще продължи дълго. Сградата ще издържи на силни пориви на вятъра, проливен дъжд и обилен снеговалеж.

Таванско помещение

Мансардата е подвид на фронтон, но склоновете му са разбити. Тези извивки увеличават тавана, който се превръща в таванска стая. Бързо се изгражда такова покривно устройство. Така че те оборудват летни вили със скъпи вили. За отлична топлоизолация нека таванските тавани да достигнат 2,2 м или по -високи.

Хип

Помислете за устройството на четирискатен покрив. Той има 4 склона и се нарича хип. Две от тях са триъгълни, а 2 са под формата на равнобедрен трапец. Триъгълните са разположени отпред – това са бедрата. Поддържа структурата на лъча. Тук е необходимо второ вдишване. На такъв покрив водата или снегът няма да се задържат.

Наклонът тук е не по -малък от 45 °. Майсторите дават препоръки за подреждане на такива покриви с улуци. За изграждането на сградата се използват различни материали. Те могат да бъдат леки или тежки. Последните са по -надеждни. Те допринасят за шумоизолацията и имат стабилизиращ ефект върху цялата къща.

Формата Половин хип

Склоновете с полубедрен покрив са пресечени и триъгълни. Те имат по -малък наклон от трапецовидните. Ако във вашия район има силни ветрове, този дизайн ще подхожда на вашия дом. Тя е силна и надеждна. Отлична устойчивост на пориви на вятъра с дъжд или сняг.

Палатка

Устройството на четирискатния покрив е оригинално. Тя е подвид на тазобедрената става. В основата на къщата има правоъгълник или квадрат, а бедрата излизат триъгълни. Може да има повече от два от тях (например 4 или повече) – в зависимост от това как архитектът е предвидил.

Върхът на склоновете е единственият. Този покрив изглежда страхотно. Стилизирането му изисква опит и умения, придобити с него.

Мулти клещи

Когато се издига сграда, която ще има тавани и различни пристройки, те избират полигонална форма. Съответно това ще бъде и покрив с много ъгли отвътре и отвън.

Този проект е за специалисти. При изграждането на хижа покривът трябва да се завърти във всички посоки в специална програма, която помага за проектирането. Покривът ще излезе оригинален, привличайки вниманието.

Формата Купол

Оригинален дизайн. Тук стените са 1/5 от височината на къщата, покривът заема останалото пространство. Трудно е да го инсталирате. Това е поверено на майсторите. При производството те използват покривен материал, изолиран от стъкло, красиви керемиди (обикновено битумни) и т.н. Покривът на хижата трябва да бъде покрит с подходящ материал.

Покрив с висящи греди

Такива греди се наричат ​​висящи. Рафтовата част на крака отдолу понякога изпълзява извън контура на стената. Изглежда, че виси във въздуха. За да не падне, прашката трябва да бъде опряна върху дървена греда, която се простира по периметъра през цялата къща.

В този дизайн всички елементи на покритието са балансирани. В края на краищата през зимата снегът създава значителен товар. Краката на гредите са притиснати, но те опират в Mauerlat и дървесината погасява това напрежение. При силен вятър отстрани, гредите ще се опънат максимално, а Mauerlat или гредата отдолу ще се свият. Напрежението ще бъде разпределено по цялата повърхност и структурата няма да бъде засегната.

Ако построите голяма дървена къща, тогава за покрива ще са необходими подпори, в противен случай може да се огъне на места. Акцентът не трябва да бъде стегнат. Строителите отдавна са измислили рафтова система с окачване  тя може да се разтяга. „Баба“ може да се счита за прародител на прости ферми.

Сега фермите са всякакви строежи. Те са направени както за покриване на големи сгради, така и за мостове. Възлите тук се свиват и разтягат. Това не е измислено от учени, а от практикуващи – дърводелци.

Гредите наслоени

Принудени са такива греди, които преразпределят натоварването към всички възли на покрива. Те са подпрени на дървен сбруя, която има мауерлат с греди. Ако сградата е малка, такива греди са подходящи за нея.

Когато наслоената система няма опори вътре, ще се окаже, че блокира не толкова големи разстояния. Те няма да надвишават 6 м. Ако са направени носещи стени, можете да инсталирате стелажи върху тях, които ще ви помогнат да блокирате къщата.

Когато изграждате слоести греди, можете да използвате напречната греда. Това ще ви помогне да стегнете краката на гредите. Това ще увеличи обхвата до 8 м и малко повече. Използвате 2 опори и вече можете да покриете разстоянието от 16 m.

В къщите разстоянията са малки, което означава, че могат да се използват слоести конструкции. Покривният възел – Mauerlat – е важен тук. Той помага в борбата с конденза, когато покривът е близо до стената. Не забравяйте да защитите Mauerlat с изолация.

Ако строите селска къща, тогава разбирате, че покривът е нейният връх и основната украса. На вилата склоновете на покрива често се преплитат и могат да се възхищават, особено тези, покрити с керемиди. Преди да започне проектирането на покрив, специалист определя структурата на къщата. За крайградската зона повечето собственици избират скатни или тавански покриви. Някои изграждат плоски, за да могат по -късно да бъдат озеленени.