Изберете страница

Топлоизолация – препоръки при избор на материал

10.16.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Днес на пазара има добър избор от топлоизолация. Ще разгледаме най -разпространените материали, техните плюсове и минуси.

Стиропор (плосък полистирол)

Плоският пенопласт се използва за топлоизолация на голямо разнообразие от обекти, като стени, подове, тавани, мазета.

Материалът представлява 98% въздушни мехурчета и около 2% полистирол. Този материал е атрактивен заради ниската му цена. Това е най-евтината изолация на пазара, поради опростената технология и приемливо качество. Материалът е лек и не създава допълнително натоварване върху основата и стените. Той е и лесен за инсталиране: лесно се реже, напасва се според необходимите форми и размери.

Пенопластът има висока запалимост, токсичност. Затова не се препоръчва за изолация на помещения отвътре. Опростената производствена технология води до широко използване на нискокачествени пяни на пазара, направени с големи отклонения от технологичните стандарти. Такива материали са запалими и принадлежат към клас на пожарна безопасност G3 – обикновено горими.

Недостатъците на пяната включват също ниска устойчивост на механични повреди, възможна деформация по време на работа, паропропускливост, хлабавост и относително кратък експлоатационен живот (10-15 години). С течение на времето експандираният полистирол започва да отделя опасно вещество във въздуха – стирол, като най -високите емисии се наблюдават в помещения, където въздухът се нагрява интензивно (кухня, баня). Материалът се разрушава под въздействието на ултравиолетова радиация, разтворители и високи температури (от + 60 ° C), а гризачите обичат да правят гнезда в него.

Каменна или още базалтова вата

Базалтовата вата е подходяща за повечето топлоизолационни обекти и може да се използва за изолация на стени и тавани, подове, покриви, прегради и фасади.

Това е изолация от минерална вата, направена от стопилката от габро-базалтови скали и обработката им. Базалтовата вата е един от най -използваните топлоизолационни материали. Тя е предпочитана заради нейните положителни характеристики. А именно ниска топлопроводимост, звуко заглушаване, издръжливост и екологична чистота.

Базалтовата вата има още добри характеристики : огнеупорност,  не горимост и не поддържа горенето, не токсичност и дим под въздействието на високи температури. Материалът е химически устойчив, не гние, не се напада от гризачи, не губи формата си в продължение на години. Базалтовата вата е осеяна от микро кухини между каменните влакна вътре в изолацията от минерална вата. Така въздухът циркулира, отстранява излишната влага и предотвратява образуването на конденз. В така изградените конструкции изолирани с  този материал, количеството влага намалява, мухъл и плесен не се развиват.

Недостатъците на материала  –  относително високата цена, базалтовата вата обикновено струва повече от стъклена вата или пяна. Ефективността на изолацията зависи от спазването на технологията, правилното полагане на тортата, включително хидро и пароизолация. Така, че ако това не е спазено, се губи нейната ефективност.

Стъклена вата – топлоизолация

Стъклената вата е доста популярна. Поради повишената еластичност, стъклената вата лесно се връща към първоначалната си форма след компресия, без да губи свойствата си. Това позволява значителни икономии при транспортиране.

Материалът е склонен към свиване и има ниско ниво на плътност. Използва се за изолация на вътрешни стени и прегради и междуетажни тавани.

Стъклената вата се образува от преработката на счупено стъкло, както и пясък, боракс, варовик, сода, доломит. Има добри топлоизолационни свойства, относително ниска цена, не изгаря и не поддържа изгаряне. При температури над 450 ° C обаче, изолацията започва да се синтерова в плътна плоча, без да се отделят опасни вещества. Материалът има  ниско тегло, шумоустойчивост, устойчивост на микроорганизми и гниене.

Недостатъци – неудобен монтаж и относително кратък експлоатационен живот, крехкост и чупливост на влакната. Поради това е задължително да се използват лични предпазни средства при монтаж – ръкавици, очила, облекло. Ако попадне стъклен прах върху кожата или лигавиците започва силен сърбеж и алергична реакция. Вдишването на този материал може да провокира обостряне на хронични респираторни заболявания и дори бронхит.

Ековата

Този материал се получава чрез разкъсване на рециклирана хартия, главно вестникарска хартия. Има ниска твърдост и се използва само като насипна или пръскана изолация.

При стриктно спазване на технологията на нанасяне, материалът създава монолитна повърхност, запълвайки най -малките празнини и кухини, което елиминира вероятността от студени мостове. В допълнение, ековата има високи звукоизолационни характеристики, не привлича гризачи и поради наличието на антисептични вещества в състава не се заразява с мухъл.

Дори когато е изложен на открит огън, материалът е слабо запалим и не поддържа горенето. При продължително нагряване започва да тлее и е възможно да доведе до пожар в съседство. Поради тази причина не може да се използва например за топлоизолация на пещи и комини.

Друг недостатък на материала е неудобството при монтажа. За изолация на хоризонтални повърхности обикновено се използва насипна ековата. След отваряне на опаковката, компресираният материал трябва да се разхлаби с бормашина с дюза. В резултат на това се образуват отломки и алергенен прах. Топлоизолацията на вертикални повърхности изисква специално оборудване и опитен полиращ инструмент, което значително увеличава цената на изолацията. С течение на времето материалът се свива, което води до намаляване на неговите топлоизолационни свойства.

Екструдиран пенополистирол – топлоизолация

Вид пяна, направена чрез разпенване на стирол и образуване на плоски правоъгълни плочи върху екструдер. Материалът е 96-98% съставен от малки кухини, пълни с въглероден диоксид с малко количество въздух, което го прави отличен топлоизолатор.

Плюсове:

  • екструдираният пенополистирол е в състояние да издържи на големи натоварвания, температурни колебания и силни студове, без да влошава производителността му.

–              екструдираният пенополистирол изобщо не абсорбира влагата, лека е и изключително лесна за монтаж.

–             според производителите експлоатационният живот на материала достига 50 години.

Основните недостатъци на материала:

  • висока цена и силна запалимост. Освен това дори при температури над 75 ° C изолацията започва да отделя вредни за човека вещества.
  • екструдираният пенополистирол е паронепроницаем, поради което, за да се намали вероятността от разрушаване на ограждащите конструкции поради натрупването на конденз вътре в тях, е необходимо да се осигури ефективна вентилационна система.
  • материалът не е звукоустойчив
  • губи своите топлоизолационни свойства и се разрушава под въздействието на ултравиолетовите лъчи, някои видове бои и лепило и битумни мастици
  • привлича гризачи и насекоми.

Топлоизолация. Полиуретанова пяна

Най -широко разпространена е полиуретановата изолация с пръскане. С помощта на специално оборудване полиуретановата пяна се нанася върху повърхности с всякакви, дори най -сложни форми, а безпроблемното пръскане елиминира появата на студени мостове.

Предимства:

– ниската хигроскопичност. При използване на полиуретанова пяна, заедно с изолацията, се подобряват и хидроизолационните характеристики на повърхността. Това свойство се използва при изолация на основи, кладенци и други подобни конструкции.

– материалът не подлежи на деформация,

– заглушава добре звуците

– екологичност и издръжливост

Недостатъци:

– поради необходимостта от използване на специално оборудване за нанасяне на полиуретанова пяна, цената на изолацията с този материал се оказва доста висока. В този случай крайният резултат силно зависи от използваното оборудване и опита на опрашителя; необходимо е пълно съответствие с технологията.

– страх от ултравиолетово лъчение и обилно отделяне на ядлив дим по време на пожар, докато самият материал не гори.

Пеноизол

Това е усъвършенствана пяна от пенопласт със структура на пчелна пита. Най -често се използва от строителите под формата на течна смес, която се излива в кухина или върху хоризонтална повърхност с маркуч.

Основното предимство на материала е, че с помощта на специално оборудване той може да бъде направен директно на строителната площадка, като същевременно намалява времето и финансовите разходи за неговата доставка и обработка. Освен това такава изолация не изисква допълнително място за съхранение.

Поради своята еластичност и устойчивост, пеноизолът запълва всички празнини и кухини, премахвайки образуването на мостове със студен въздух. Добрата адхезия осигурява надеждна адхезия към всяка основа, което опростява изолацията на сграда със сложна структура. Пеноизол е издръжлив и безопасен за здравето.

Основният недостатък на материала обаче е липсата на качествен контрол, направен на строителната площадка на пеноизол и работа по неговото прилагане. Материалът се свива (около 1%) и има ниска якост на опън.