Изберете страница

Tоплоизолационни материали. Видове изолация и техните свойства

10.13.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Топлоизолационни материали – ако не знаете как да изберете топлоизолация, струва си да се обърнете към нейната класификация. На първо място, топлоизолационните материали се отличават по предназначение, тъй като всеки от тях има свои специфики. Например, при избора на топлоизолация за плосък покрив, най -важните характеристики са плътността, дебелината, якостта на натиск при 10% деформация и концентрираната сила при дадена абсолютна деформация.

Сред основните параметри са също видът на суровината, формата на материала и неговата структура.

Какви са видовете топлоизолационни материали?

С предварителна уговорка

За изолация и звукоизолация на строителни конструкции (общи строителни материали).

За техническа изолация, топлоизолация и противопожарна защита на тръбопроводи, въздуховоди, различно оборудване, резервоари и големи контейнери, включително кораби (материали от специализирани серии).

По вид суровина

Органични. Тази група включва материали, получени при преработката на дървесни отпадъци и селскостопански продукти (ПДЧ и ПДЧ, тръстика, слама). Това включва и пластмаси, пълни с газ (например експандиран полистирол, полиуретанова пяна, експандиран полиетилен). Важен момент, който трябва да запомните при избора на този вид топлоизолация, е, че като правило органичната изолация изгаря и поддържа горенето и може да отделя токсични вещества под въздействието на високи температури.

Неорганични. Това са нагреватели на базата на базалтови влакна, които се наричат ​​още каменна вата, стъклена вата, шлакова вата, лек и клетъчен бетон (газобетон и газобетон), пяна, експандирана глина, експандиран перлит и т.н.

Смесени. Тези материали са направени от смес от органични пълнители (обикновено стърготини или дървени стърготини) и свързващ минерален компонент. В тази категория най -известните са фибролит и бетон от дърво.

Чрез формуляр за освобождаване

Твърди материали: плочи, блокове, черупки, сегменти и т.н.

Гъвкав. Това са постелки, които са опаковани на рула.

Шнур: сбруи, шнурове и др.

В насипно състояние: гранулирани и прахообразни материали.

Течност, която се налива или пръска.

топлоизолационни материали по структура на материала

Влакнестите материали се основават на твърди минерални съставки. Това е камък (обикновено базалт), отпадък от стъкло или доменна пещ (шлаки).

Клетъчни (разпенени) или твърди пени. Като основа те могат да съдържат както минерални (газобетон, пенобетон), така и органични компоненти. Най -популярните в тази категория са разпенен и екструдиран пенополистирол.

Разхлабени порести материали с гранулирана структура. Това са перлит, вермикулит, варо-силициев и други материали.

Ако искате да закупите частични топлоизолационни продукти, те ще бъдат или влакнести, или клетъчни.

Запалимост

Незапалим

Запалим: леко запалим ; умерено запалим ; обикновено горим ; силно запалим .

Що се отнася до звукоизолиращите свойства, не всички топлоизолации ги имат. Например, това е типично за изолация от минерална вата с плътност до 60 кг / м3. Също така, полиуретановата пяна, ековата, дървени стърготини и някои други изолации имат добри звукоизолационни характеристики.