Изберете страница

Теч на покрив – какво трябва да знаем?

03.04.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Почти всички, които живеят на горните етажи на високи сгради, както и собственици на къщи, се сблъскват с проблема с теч на покрив.

Животът в течащ покрив е напълно неприятен: в дома се повишава влагата, на тавана се появяват петна, мазилката се руши, тапетите се отдръпват, влагата води до появата на гъбички и неприятна миризма на плесен.
Няколко са причините, които могат да причинят теч на покрив.
  • Естествено износване на покривния материал по време на неговата експлоатация. Всеки материал, дори и най-трайният и скъпият, остарява с времето и неговите характеристики се влошават. Разрушаването на повърхностния слой става под въздействието на слънчева светлина, температурни промени и атмосферни валежи. Поради неблагоприятни условия се появяват пукнатини, през които прониква вода. Влагата причинява увеличаване на пукнатините, в крайна сметка създавайки дупки, достатъчни за навлизане на влага във външната повърхност на тавана. Това се отнася за всички материали, които се използват за покриви.
  • Повреди на покрива поради механично напрежение. Те дори могат да се появят на изцяло нов покрив. Причината за това може да е природно бедствие под формата на силна буря, градушка или просто продължителни валежи. Покривът може да се повреди поради падането на чужди предмети върху него: камъни, отломки, големи клони на близките дървета. На първо място, трябва да се изкачите на покрива и внимателно да го разгледате. Ако не сте специалисти в това, Ви препоръчваме да се консултирате с фирма за ремонт на покриви.
  • Дефектен покривен материал. Тази ситуация може да възникне или поради небрежност на строителите, или ако не се спазва технологията за полагане на покривния материал. Може да се случи така, че работниците, които са сглобявали покрива, да са ползвали нискокачествени консумативи и крепежни елементи.
  • Покривът е инсталиран неправилно. Това може да е грешка при изготвянето на проектната документация или ако не се спазва последователността на работата при инсталиране на външния покрив. Последиците от това могат да се появят само няколко седмици или месеци след пускането на къщата в експлоатация. Като пример можем да посочим случаи, когато са били нарушени правилата за монтиране на топлоизолационния слой или монтажниците са допуснали грешка при извършване на работа по хидроизолация на фугите на покрива и отоплителната тръба. Плътността на покрива няма да бъде подсигурена, ако летвите са неправилно направени и материалът на покрива се е изместил.