Изберете страница

Течащият покрив на сграда създава не само дискомфорт за нормалния живот, но и го прави опасен. Натрупването на влага под покрива може да причини образуване на мухъл и плесен, разрушаване на покривната конструкция. А също така и късо съединение на електрическото окабеляване. Ето защо е изключително важно да се определят причините за теч на покрива и да се вземат мерки за отстраняването му.

Къде да търсите теч на покрива ?

Лош монтаж на покрив.

При монтаж на покрив е необходимо стриктно спазване на технологията за монтаж. Елиминирането на такива грешки може да бъде изключително трудно, понякога е необходимо пълно демонтиране на конструкцията, така че е изключително важно да се спазват определени правила:

– Изберете подходящия материал за покрива, извършете монтажа стриктно според технологията, използвайте всички необходими консумативи и компоненти за този вид покривен материал.

– Необходимо е да се осигури надеждна хидроизолация и вентилация на топлозащитния слой на покрива. Ако вентилационните канали не са монтирани правилно, под покрива ще се натрупа конденз и таванът в помещението ще бъде влажен.

– Проектът на покрива трябва да бъде правилно изчислен, като се вземат предвид наклонът, парапетите и корнизите. Също така да се осигури правилното изтичане на вода към покривната повърхност. Архитектурните елементи на покрива трябва да съответстват на местоположението на вентилацията и да не създават застой на въздух под покрива.

Нарушаване на целостта на покривния материал. Тук процесът на отстраняване зависи изцяло от вида на покрива. Например, херпес зостер TEGOLA може да се ремонтира локално. При метален покрив такъв номер няма да работи, най -вероятно ще е необходимо да се смени целия лист.

Неизправност на дренажната система. Теч на покрива

Разхлабване на покрива в ставите с вертикалните елементи на покрива (тръби, антени, архитектурни елементи).

Фактори, причиняващи дефекти на покрива

Използване на нискокачествени материали и крепежни елементи

Естествено разрушаване на покритието под въздействието на природни фактори

Нарушение на технологията на монтажните работи

Механични натоварвания (снежно налягане, повреда на покритието при почистване на покрива)

Биологично увреждане – развитие на гъби и плесени

Не винаги е лесно да се идентифицират причините за теч на покрива, особено за покриви със стръмен наклон, където теч може да се образува на едно място, а влагата ще излезе на друго. Но дори и най -надеждните и запечатани материали не винаги са в състояние да защитят покрива от падане на влага и сняг. Ето защо, ако се открие теч на покрива, е необходимо незабавно да се огледа покрива и да се вземат мерки.