Изберете страница

Технологията за монтаж на различни видове покриви – в няколко стъпки

10.22.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Технология за изграждане на покриви, състояща се от следните точки:

1) Ние правим рафтен крак. За целта го поставяме на стената и използваме Mauerlat като опора. Гредите са изработени от бор или лиственица без възли със съдържание на влага не повече от двадесет процента. Цялата дървена конструкция се третира първо с огнеупорно вещество, след това с антисептик. Технологията за монтаж включва греди, които трябва да имат напречно сечение 50 × 150 милиметра.

2) След това върху гредите се поставя филмова хидро-бариера. Натрупаната влага трябва да се разсее, ако вентилацията е направена правилно.

3) Върху хидроизолационния филм заковаваме контрарешетка със сечение 25 × 50 милиметра. Основната му цел е да осигури циркулация на въздуха в подпокривното пространство.

4) Заковаваме щайгата към контрарешетката. След това покривният материал е прикрепен към щайгата.

Секцията зависи от вида на покривния материал. За мек покрив щайгата е направена от водоустойчив шперплат или дъска с ширина 2,5 сантиметра.

5) Поставете покривното покритие върху ламелите.

6) Извършваме изолация на покрива. За да направите това, под хидроизолационния филм между гредите, монтираме нагревател с дебелина 15 см. Като нагревател е най -добре да се използва минерална вата, която има висока огнеустойчивост и не пропуска пара.

Технологията за монтаж на различни видове покриви

Технологията на устройство за скатен покрив

Покривът е един от основните съставни елементи на всяка конструкция. Той служи не само за защита от атмосферни валежи и топлоизолация, но и за придаване на сградата завършена форма. Понастоящем технологията на покрива зависи от вида му (плосък, наклонен), използваните материали и оборудване.

Минималният ъгъл на наклон на метален покрив трябва да бъде 14 градуса.

Плосък покрив

Традиционно наслояване в конструкция на плосък покрив.

Този тип покриви се използват широко както при подреждането на жилищни, така и на промишлени сгради. Той е добър, защото има прост монтаж, достъпна цена и допълнителна използваема площ, която може да се използва за създаване на кафене, спортна площадка, паркинг, отглеждане на зелени площи и др. Канализацията обикновено е вътре в къщата, а ръбът е очертан от парапет. Покривни наклони до 3% за по -добро оттичане на дъждовна и стопена вода.

Има два начина за изграждане на основата на плосък покрив: бетонна плоча (монолитни или бетонни плочи) и греда (както при скатна конструкция, но с минимален ъгъл на наклон).

Бетонният под трябва да бъде изолиран с каменна вата или пяна, които се полагат върху основата на покрива. Следващият слой е армиращата замазка. Строителството е завършено с хидроизолационно покритие.

Този тип плосък покрив е много надежден и издръжлив, може да се използва като тераса, но недостатъкът е голямото тегло, което предполага здрава основа и здрави носещи стени на сградата.

Методът на гредата за издигане на плоски покриви в основата има греди (дървени греди или метални I-греди), а отгоре настилката е от шперплат или OSB. Между гредите се поставя изолация.

В сравнение с бетонен покрив, подовите настилки са по -малко надеждни и могат да се отклонят с течение на времето, което води до деформация на покрива.

Хидроизолационно покритие за плоски покриви – технологията на полагане

Хидроизолационна конструкция на плосък покрив върху бетонен под.

Сред видовете хидроизолационни покрития за плосък покрив може да се разграничи мембранна система. PVC мембраната е изработена от пластифициран поливинилхлорид и редица други компоненти, които намаляват запалимостта на материала, предпазват го от ултравиолетово лъчение и окисляване при високи температури на околната среда.

Състои се от два слоя: горният съдържа багрила, които му придават светъл цвят, който отразява слънчевите лъчи, както и забавители на огъня, стабилизатори, пластификатори и пълнители. Долният слой е по -тъмен, без наличие на забавители на горенето и стабилизатори.

За да стане мембраната по -здрава, тя е подсилена с фибростъкло или полиестерна мрежа.

Следните инструменти и оборудване се използват за покриване на покрива с PVC мембрана:

Автоматична заваръчна машина за свързване на панелни шевове.

Ръчно заваряване на сешоар (използва се при заваряване на мембранни фуги на труднодостъпни места, на кръстовища).

Електрическа бормашина, ако трябва да завиете самонарезни винтове или други крепежни елементи, за да закрепите мембраната.

Перфоратор (за механично закрепване на мембраната, ако основата на покрива е цименто-пясъчна замазка).

Строителен пистолет, използван за монтиране на мембраната в условия на работа на височина от въжета или скеле, тъй като в този случай е непрактично да се работи с ударна бормашина.

Електрически удължители за автоматичната заваръчна машина.

Консумативи и помощни материали (строителен нож, ръкавици, отвертка и др.).

Технологията на закрепване на PVC мембрани може да се осъществи по няколко начина: термозаварени, лепилни, баластни и механични.

Схема за полагане на мембрана.

Термозавареният метод за свързване на платна се извършва с помощта на заваръчна машина, която произвежда въздушен поток с нагряване от 400-600 градуса. Препоръчителната ширина на заваръчния шев е от 20 до 100 мм.

Предимства: висококачествена запечатана покривна повърхност, UV лъчите не влияят на заварените шевове.

Недостатъци: сложността на процеса, на която трябва да се доверяват само специалисти.

Закрепването на PVC мембрани с адхезивен метод се използва в случаите, когато други методи са неприемливи по някаква причина.

Използват се специални лепилни смеси, които се нанасят върху платното. За да се спестят пари, е възможно да се направи залепваща връзка само на най-ключовите места (периметърът на покрива, местата, където мембраната се прикрепя към комини, вътрешни канализационни канали и други изпъкнали места).

Покривната мембрана, използвана като хидроизолация, е надеждно защитена от въздействието на ултравиолетова радиация, високи и ниски температури с чакълен баласт.

Предимства: адхезивната технология за монтаж на PVC мембрани на покривното устройство е добра за покриви със сложна структура.

Недостатъци: вероятността от лошо залепен шев, високата цена на лепилната смес.

Баластният тип монтаж на платна от PVC мембрана е най -лесният, например с наклон на покрива до 15 градуса.

Технологията на закрепване се състои от следните стъпки:

Равномерно полагане на мембрани върху покривната повърхност, закрепване по периметъра в точките на опора към вертикални елементи чрез заваряване или лепило.

Полагане на баласт (натрошен камък, чакъл или камъчета със среден размер на зърната) с тегло от 50 кг / м2.

Защита на мембранния материал с рогозки или нетъкани тъкани от механични повреди (действието се извършва преди напълването на баласта, ако има остри ръбове).

Предимства: лесен и икономичен монтаж.

Недостатъци: Покривът трябва да е здрав, за да издържи теглото на баласта.

Технологията на механично монтиране на мембраната предполага закрепване на платна към основата на покрива с крепежни елементи – самонарезни винтове с пластмасов чадър. Те се завинтват в зоните на припокриване на един мембранен лист върху друг със стъпка от 200 мм. По периметъра на покрива мембраната е прикрепена към стърчащите елементи с ръбови ленти.