Изберете страница

Снегодържачи. Тръбни снегодржачи. Характеристика

07.17.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

В райони със значителни валежи от сняг има често срещан проблем -натрупания сняг по покрива пада лавинообразно. Това може да доведе, както до случайно нараняване на минаващите хора, така и до материални щети. Съществуват т.нар снегодържачи, които се поставят върху покривното покритие. Основната им функция е да задържат по-голямото количество сняг, които се струпва върху покрива. След процес на разтапяне, водата се изтича благодарение на наклона директно в улука. Вида на снегодържателите се зависи от количеството падащ в района сняг, покритието на покрива и ъгъла на покривната конструкция.

Снегодържателите се срещат с различни търговски наименования. Снегодържачи – разделят снега на покрива на части

Това е така, защото и начина за предотвратяване от падане на снега е различен. Например:

Снежните прегради изцяло задържат падналия сняг и осигуряват естествено топене на снега. Докато снегорезите, снежните крака и др. разделят снега на части. Нарязващите снега на малки парчета снегодържачи, осигуряват безопасност, като отслабват силата му. Според това какво количество сняг трябва да задържат, снегодържачите за покрива се различават и по материална и структурна надеждност.

Видове снегодържачи. Тръбни снегодържачи

Тръбният снегодържач за покрива е сглобка от скоби, в която са вкарани две тръби с диаметър 15 – 30 mm. Общата височина на конструкцията е около 15 см. Скобата изглежда като вертикална плоча с отвори за тръби. В долната част на скобата има хоризонтален рафт за закрепване към наклона на покрива. В него се завинтват винтове за метал 8х60 мм с шестостенна глава.

Якостта на конструкцията на тръбната снегозащита зависи от разстоянието между тръбата надолу и повърхността на покрива. Оптималното разстояние се счита за 2 – 3 см от покрива до първата тръба и 8 – 10 см между тръбите. Понякога видът на скобата може да се различава в зависимост от това за какъв тип покривен материал ще се използва.

Най-често използваните тръбни конструкции са изработени от поцинкована стомана, а отгоре са покрити със слой боя, за да съответстват на цвета на покривния материал. В резултат на това продуктът е издръжлив и устойчив срещу корозия.

Тръбните снегодържачи се използват и при много стръмни склонове до 60 °.

Всъщност в такива случаи налягането на снега е много високо и движението му се случва много често. Когато наклонът е по-голям от 60 градуса, не са необходими снегодържачи, защото снегът не се задържа изобщо.

Тръбните резачки за сняг са тип надежни конструкции, които разделят количеството сняг на парчета. Могат да се монтират върху покриви от различен материал – ламарина, ролкови меки покриви, керемиди, дърво и др. Монтажа им се извършва по целия периметър и наклон на конструкцията. Поставят се в редове, а когато снежното натоварване е голямо, два реда снегодържачи се монтират на разстояние 2 – 3 м един от друг.

Закрепването на долния ред тръбни снегодържачи се извършва над носещата стена, т.е. на разстояние 40 – 50 см от стрехата. След монтажа те са практически невидими на фона на покрива, защото цветът на снегодържачите може да бъде съобразен с цвета на покрива.