Изберете страница

Силикатно стъкло и поликарбонат – покривни материали и конструкции

09.07.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Силикатно стъкло – покриви

Днес, благодарение на модерните технологии в областта на изграждането и ремонта на покриви, стана възможно изграждането на прозрачните покриви. Стъклените покривни дизайни от силикатно стъкло са много актуални днес.

Производителите предлагат два вида от тях:

въз основа на технологията на пластмасови или алуминиеви прозорци;

на базата на дебело листово стъкло, така нареченото панорамно остъкляване

Първият вариант е най -простият от двата и най -разработеният до най -малкия детайл. Всъщност това са прозорци в рамки с двоен стъклопакет, които са свързани помежду си, за да образуват покривна стъклена конструкция. Основната задача на производителя е точното измерване на бъдещия покрив и прецизното сглобяване на всички елементи заедно. Леко несъответствие може да доведе до несъответствия в кръстовищата на отделни елементи.

Но такава покривна конструкция от силикатно стъкло също има своите предимства. Например възможността за изграждане на покриви с всякаква конфигурация и сложност. Представителен външен вид, който придава лекота и свежест на архитектурата на къщата. Дори малък стъклен сенник близо до къщата го отличава със своята деликатност и оригиналност.

Листовете са дебело стъкло, затворено в рамки, които образуват покрива. Тази технология дойде в крайградското строителство от архитектурата на басейни и търговски центрове. Всъщност това са едни и същи прозорци, само с големи размери. Алуминиевите и пластмасовите профили също се използват като материал за рамки, някои производители предлагат стоманени профили. Основното изискване за такива конструкции е здравината и надеждността на рамката.

Недостатъци на покриви от силикатно стъкло

висока топлопроводимост, така че през лятото е горещо под такива покриви, студено през зимата;

необходимо е постоянно механично почистване на стъклени повърхности от прах, ивици вода и мръсотия, през зимата е задължително от сняг;

силиконовият уплътнител се използва като хидроизолационен материал между конструктивните елементи, който под въздействието на естествени натоварвания бързо губи своите хидроизолационни качества, така че покривът ще трябва да се следи за запечатване;

не трябва да издигате големи стъклени покриви, ако наклонът е по -малък от 30 °, водата застоява от дъжд и топящ се сняг;

висока цена на строителството със силикатно стъкло в сравнение с полимерни покрития.

Иновативен стъклен покрив

Наскоро на пазара се появиха прозрачни керемиди. Този материал получи името си, защото е направен от силикатно стъкло и прилича на метални плочки по форма. Тоест това са малки по размер елементи с вълнообразна форма. Структурата на самия материал е двойна, където въздухът остава между слоевете. Това придава на материала такива полезни свойства:

повишава топлоизолационните качества на плочките;

придава му свойствата да работи като леща, фокусирайки слънчевите лъчи.

Последната характеристика е много важна – именно това свойство на прозрачния материал подтикна създателите да започнат да го произвеждат. Под покрива са монтирани резервоари, пълни с вода и нагревателни елементи. Те бързо се нагряват под въздействието на фокусирана слънчева светлина. Така, използвайки енергията на слънцето, се решават проблемите с отоплението и захранването с топла вода. Вярно е, че прозрачните плочки са доста скъпи.

Поликарбонатна покривна конструкция

Например, помислете за технологията за изграждане на прозрачен покрив за веранда от поликарбонат. Ще приемем, че рафтовата система е готова, остава само да поставим самия покривен материал. Нека направим резервация веднага, че поликарбонатните листове се произвеждат с дължина 6 или 12 м. Това е удобно в смисъл, че можете да изберете размера, така че да остане по -малко отпадъци. За свързване на листовете се използва специален профил, в който има жлебове от двете страни. В тях се вкарват листове за покрива. Производителите предлагат два вида свързващи профили:

цял;

сгъваем, състоящ се от две части: долната е положена под поликарбонатните листове, втората е монтирана отгоре и притисната към покривния материал с самонарезни винтове.

Пакетът от поликарбонат включва още един профил – крайният. Той се монтира в краищата на панелите, за да ги затвори херметически. Свързващият профил се произвежда с дължина 3 м, краен профил – 2,1 м. За закрепване на поликарбонатни панели се използват специални самонарезни винтове с термични шайби и капачки за затваряне на главите на крепежните елементи. Последните придават представяне на външния вид на съединението на листовете; освен това те са представени на пазара с голямо разнообразие от цветови нюанси. Обърнете внимание, че крепежните елементи се продават отделно от листове.

Ето последователността на сглобяване:

На щайгата е положен свързващ профил.

В него с един ръб се вкарва поликарбонатен лист.

От другата страна е вторият лист.

Ако се използва сгъваем профил, тогава върху него се монтира капак (горна част на продукта), който е прикрепен към долния с самонарезни винтове.

Така се събира целият покривен материал.

Монтирайте крайни профили по долния и горния ръб на панелите

Заключение по темата

Обобщавайки темата на статията, трябва да се каже, че прозрачна покривна конструкция бавно завладява пространството на крайградското строителство. Това всъщност е интересен вариант, който разнообрази архитектурата в лятните вили. Но такива покриви от силикатно стъкло имат сериозни недостатъци, един от които е бързото замърсяване. Така че покривите от прозрачни материали ще трябва да се почистват постоянно.