Изберете страница

Ролята на хидроизолацията при плосък покрив

06.23.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

При плоският покрив повърхността е почти хоризонтална, откъдето идва и наименованието. Благодарение на това разработчикът получава много предимства, свързани преди всичко с възможността да оборудва допълнителна функционална зона на покрива – тераса, кафене, лятна градина и т.н. В сравнение със скатните, плоските покриви са по-евтини, по-опростени по дизайн, по-лесни за инсталиране и поддръжка. Но те имат и съществен недостатък – трудност при изтичане. Това се дължи на твърде малкия наклон на повърхността на плоския покрив (до 12 °). Това не позволява дъжд и топящ се сняг да текат по него толкова интензивно, колкото по наклонени склонове. Следователно хидроизолацията при плосък покрив е важен, може да се каже ключов, етап от неговото изграждане.

Ролята на хидроизолацията при плосък покрив

Без подходящо оборудвана хидроизолация плоският покрив ще изтече – разбрахме. Но капещата от тавана вода е само върхът на айсберга. Всъщност има много по-неприятни последици.

Необходима е хидроизолацията при плосък покрив, тъй като влагата, проникваща в подпокривното пространство:

разрушава основата на покрива (бетонните замазки и плочи се рушат, дървените летви гният, металните компоненти корозират);

с изолиран покрив, той насища топлоизолационния слой, влошава свойствата му и разрушава структурата;

тече по стените, допринасяйки за тяхното износване;

води до растеж на гъбички и плесени, които дават постоянна миризма на влага в къщата. В някои случаи представляват заплаха за човешкото здраве;

При правилно приложение, хидроизолацията при плосък покрив създава бариера по пътя на влагата, предотвратявайки проникването й в слоевете на покрива. Така се предотвратява възникването на всички горепосочени ситуации.

Правилно поставяне на хидроизолацията при плосък покрив

В зависимост от вида на плоския покрив (традиционен или обърнат), хидроизолационният слой в покривната торта се поставя на различни нива. В структурата на традиционния покрив хидроизолацията е разположена над изолацията. В този случай, ако конструкцията е неизползвана, хидробариерата едновременно играе ролята на покривно покритие. Но често се използва традиционният покрив.

След това върху хидроизолацията допълнително се монтира защитен слой – дъска за тераса, плочки, асфалтобетон и др. Друго подреждане на слоевете е типично за обърнати (обърнати) покриви. Слоевете се обръщат, тоест изолацията се полага върху хидробариера, като по този начин я предпазва от въздействието на UV лъчи, атмосферна влага и внезапни температурни промени.

Сравнителен преглед на материалите за плосък покрив: избор на най-добрия вариант

Основната структурна разлика между плоския покрив и неговия скатен аналог е малък наклон на повърхността, ненадвишаващ 1-3%. Валежите, падащи върху такава повърхност, не се търкалят надолу, а се задържат върху него. И разбира се, дори при наличие на лека пукнатина те изтичат. Можем да кажем, че това е недостатък в плоския покрив. При избора на подходящи покривни материали обаче отрицателната характеристика се превръща в незначителна характеристика.

Всички видове модни ондулини и херпес зостер имат декоративен ефект и добро представяне при работа върху скатни покриви, но не са в състояние да образуват непрекъснат влагоустойчив килим. Покривът все пак трябва да е плосък – абсолютно херметичен, с минимум шевове. Това ще гарантира невъзможността за просмукване на влага под слоевете на покривната торта.

За хидроизолацията при лосък покрив. Подходящи са следните опции:

битумни рулонни материали;

полимерни мембрани;

мастика.

Всички тези покрития в състава на покривния килим са достатъчно плътни, за да осигурят добра хидроизолация при плосък покрив. Също така са и достатъчно еластични, за да понасят нормално топлинни и механични въздействия. Освен това всеки материал има свои собствени характеристики – по отношение на функционалност, метод на монтаж, издръжливост, цена.