Изберете страница

Ремонт – дейности при различните видове покрив. Изводи.

09.28.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Ремонт и инсталиране на мек покрив

Първо, трябва да извършите задълбочена проверка на покрива – за идентифициране на дефекти и повреди, както и за последващ ремонт.

Докато се появят течовете, можете да определите тяхното естество.

Преди да започнете ремонтни работи, трябва да изберете материали, да подготвите инструменти, да направите изчисления и да направите оценка.

За малки повреди можете да се ограничите до рутинен ремонт.

При наличие на значителни повреди и дефекти е необходимо да се организира основен ремонт.

По време на основен ремонт старото покритие се демонтира напълно и се заменя с нов покривен материал.

Цената на ремонт зависи от вида на извършената работа, степента на повреда и някои други фактори.

Характеристики на покривната конструкция през зимата

Случва се така, че строежът на къща достига до къщата през късната есен. Не искам да запазвам строителната площадка до пролетта и да отлагам дългоочакваното преместване в нова къща.

И тогава няма друг избор, освен да се построи покрив в момент, когато студът вече е дошъл.

Монтирането на горната конструкция през зимата е възможно, но тя има свои собствени характеристики.

Сложност на покривните работи. Ремонт

Повечето традиционни строителни материали се разпадат, чупят или се огъват лошо при замръзване, така че модерният покрив трябва да се предпочита.

Те имат добра устойчивост на замръзване, някои се използват при температури до -55 градуса. Но с тях трябва да се работи внимателно.

Кратките дневни часове са допълнително предизвикателство. Правилното осветление на сайта може да бъде полезен изход от тази ситуация, но увеличава разходите.

Както показва практиката, все още отнема повече време за издигане на покрив в сравнение с летния период.

И не само защото слънцето залязва твърде бързо над хоризонта. От време на време е необходимо да се почистват повърхностите от сняг и лед, а също така се увеличават почивките на покриви за отопление.

Монтажът на покрива трябва да бъде прекъснат по време на валежите. Но дори и в дъждовни есенни дни, понякога отнема седмица или дори повече, за да се изчакат приемливи метеорологични условия.

Най -добрият вариант е да се оборудва навес върху цялата конструкция на сградата – той ще предпази от валежи и ще намали времето.

Във всеки случай е необходимо стриктно да се спазва технологията на полагане, която се различава от лятната версия.

В същото време цената на работата и покривните материали намалява в извън сезона, по-лесно е да се намерят изпълнители, така че изграждането на покрив през зимата може да се окаже полза.

Съхранение на строителни материали

Строителните материали се съхраняват в топло помещение или във временни конструкции, състоящи се от рамка, покрита с хидроизолационен филм – оранжерии. В оранжерии температурата се поддържа с помощта на нагреватели или топлинни пистолети.

Всички подготвителни работи трябва да се извършват на места, защитени от лошото време – вътрешни помещения. Елементите на покрива се повдигат върху покрива непосредствено преди монтажа.

Изграждане на рафтовата система

Що се отнася до гредите, можем дори да кажем, че инсталирането им през зимата има редица предимства.

Студът има положителен ефект върху дървесината:

бактерии и други вредители умират при ниски температури;

при мразовит сух въздух дървото става по -малко влажно.

При силни студове – повече от -20 градуса – не се препоръчва да се монтира дървена ферма, тъй като дървото става твърде крехко и има голяма вероятност от повреда.

Рискът не е оправдан: по -добре е да изчакате увеличение до -15 градуса и да продължите строителството със спокойната увереност, че работата на покривната рамка няма да бъде засегната.

Не трябва да забравяме и мерките за безопасност върху покрита с ледена кора и следователно хлъзгав покрив.

Полагане на покривната торта. Ремонт

Покривната площ е разделена на секции. Работата не се извършва едновременно в няколко области – само в една.

Най -важният момент е да предпазите материалите от сняг, като ги покриете с изолационни филми.

Хидроизолацията трябва да се третира със специална отговорност: за да се избегне подуване, в никакъв случай не трябва да се допуска сняг да пада върху водоустойчивия слой.

Експертите съветват да се използва минерална вата с добри хидрофобни качества като изолация. Хлабави, като топлоизолатори за плочки, се препоръчва да се изсушат.

По -добре е да използвате пароизолационна мембрана с по -нисък слой фолио.

През пролетта, с първите дъждове, ще се знае дали покривната торта е преминала теста за течове.

Метален покрив

Ниските температури не са ужасни за този материал. Качеството на покрив от метални керемиди не се влияе от факта, че той е бил монтиран през студения сезон.

Но за тези, които не са прекалено сръчни заради топлите дрехи на строителите, силен вятър може да бъде опасен – поради голямата ветровитост на чаршафите.

Металът с полиуретаново покритие запазва най-голяма еластичност при студено време.

Монтаж на цименто-пясъчни и глинени плочки

Естествената херпес зостер традиционно се счита за най -доброто покривно покритие.

Малък брой пори гарантира отличната му устойчивост на замръзване, това покритие издържа много цикли на замразяване и размразяване без загуба на производителност. Инсталацията може да се извърши през зимата, въпреки че това е много трудоемък процес.

Голямо тегло по някакъв начин дори ще играе на ръцете – например няма да бъде отнесено от вятъра. А относително малките размери не представляват такава опасност за монтажниците, както при полагане на големи листове метални плочки.

Покриви от херпес зостер

Гъвкавите керемиди се избират въз основа на индекса на гъвкавост на дървения материал, тази стойност е посочена в техническите спецификации.

Ключът към хидроизолацията на покрива е полагането на покривния материал върху суха основа.

В допълнение, листовете от шперплат или дъски, използвани за облицовката, ще се разширят с настъпването на топлия сезон и следователно между тях трябва да се остави празнина от няколко милиметра.

Материалът се сервира на малки порции и веднага се подрежда. За надеждно фиксиране върху непрекъснати подови настилки, плочките се нагряват с топлината на сграден сешоар, за да се стопи битумният слой.