Изберете страница

Състав и технология на производство на битумни херпес зостер

04.21.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Битумните херпес зостер се произвеждат в отделни листове (херпес зостер) със следните характеристики: дължина – 1 метър, ширина – 30 – 35 см, дебелина – 3 – 5 мм.

Херпес зостер се произвеждат в иновативно производствено съоръжение в съответствие с европейския стандарт EN544. Този стандарт се основава на дългосрочно изпитване на материала в различни климатични условия – от брега на Атлантическия океан със силен вятър до снежните простори на Норвегия. Също така опаковките от херпес зостер са маркирани със знак CE, което потвърждава спазването на изискванията на Европейския съюз за безопасност на продуктите.

Покривното покритие се произвежда под формата на отделни листове (херпес зостер) с различни видове повърхности – адхезивен слой се нанася от вътрешната страна на шевовете, а от предната външна страна се правят къдрави изрези, имитиращи модела на плочките. Една херпес зостер обикновено съдържа 3 – 4 фигурни шарки.

Битумните херпес зостер имат многослойна структура и се състоят от следните слоеве:
  • Основата на материала е дебел нетъкан стъклопласт (разтопено стъкло с добавка на смоли за механична якост), импрегниран с битумен състав, което създава надеждна рамка за допълнителни слоеве. Именно импрегнирането на битум с минерални добавки осигурява еластичността на мекия покрив. Освен това модифицираният битумен състав се нанася върху фибростъклото от двете страни.
  • Самозалепващ се битумен слой от шевообразната страна, което значително улеснява монтажа. Непосредствено след производството на листове меки плочки, той е защитен със специален филм за улеснение при продажба и транспортиране (защита на листове от залепване един към друг). Този защитен филм трябва да се отстрани преди монтажа.
  • Външен декоративен слой – отвън всеки лист е покрит с камък или минерални стърготини на основата на базалт с различни свързващи вещества. За да предпази материала от механични повреди. Цветните каменни гранули изглеждат страхотно и запазват яркостта на сянката, когато са изложени на UV лъчение за дълго време. Богатият, дълготраен цвят на минералната пoсипка се получава чрез боядисване с неорганични съединения и изпичане при висока температура.
Производството на мек покрив е сложен технологичен процес, състоящ се от последователност от етапи:
  • Импрегниране на стъклени влакна с горещо разтопен битум в специален апарат – сатуратор.
  • Изсушаване на импрегнираното платно и нанасяне на втори плътен битумен слой.
  • Нанасяне на каменни стърготини – базалтови гранули от един оттенък върху горещата повърхност на битума.
  • Нанасяне на специален защитен филм върху шевната страна на листовете, за да се предотврати залепването им в опаковката.
  • Охлаждане на готовата лента в специални камери.
  • Нанасяне на адхезивен слой върху вътрешната страна на листовете.

Нарязване на готовия плат в различни форми и размери. Разнообразието от цветове и текстурираното изпълнение позволяват да се избере най-добрия вариант за материала за покрива в планирания бюджет. Колекциите се различават по формата на херпес зостер, цена и различни характеристики.

Опаковка на получените херпес зостер и складиране.