Изберете страница

Полимерните мембрани – съвременни подход към покривите и усъвършенстване на хидроизолационните технологии

02.27.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Полимерните мембрани са рулонни покривни и хидроизолационни материали, които са свързани с нов подход към покривите и усъвършенстване на хидроизолационните технологии.

Съвременните полимерни мембрани, използвани като еднослоен покрив, както и за хидроизолация на основи и тунели, се използват в чужбина от средата на 60-те години на миналия век. В България полимерните мембрани се използват от средата на 90-те години.

Първоначално материалите се използват само върху единични обекти. В началото на 2000-те ситуацията започна да се променя бързо. Това се дължи на стартирането на мащабно строителство на международни търговски вериги, офис и логистични центрове, хотели, автокъщи и др. Към хидроизолационните материали, както и към други строителни материали, започнаха да се предявяват повишени изисквания в съответствие с международните стандарти.

По последни данни (2012 г.) в Европа ситуацията изглежда така: 70% – заети от битумно-полимерни материали, 5% – мастикови покриви и 25% – покриви с полимерни мембрани.

Характеристики на полимерните мембрани

Полимерните мембрани имат повишена устойчивост на атмосферни и климатични влияния. Имат устойчивост на UV лъчение, еластичност в широк температурен диапазон. Също така имат висока якост, химическа и биологична устойчивост на микроорганизми и покълване на корените и са по-издръжливи от битумно-полимерните ролкови материали.

Следните видове полимерни мембрани са най-известни:

PVC мембрани (пластифициран поливинилхлорид);

TPO мембрана (смес от каучук и полипропилен);

EPDM мембрани (синтетичен каучук).

Отличителна черта на полимерните мембрани е методът за получаване на шев между листовете: PVC и TPO мембраните имат заварен шев (заваряването с припокриване се извършва с помощта на горещ въздух със специализирано оборудване), EPDM мембраните имат залепващ шев (припокриващите се шевове се залепват с помощта на специално лепило и уплътнители или използване на системи от самозалепваща лента).

В допълнение, голяма ширина на ролките от полимерни мембрани, в сравнение с традиционните материали. Това позволява да се намали до минимум броя на шевовете върху изолираната конструкция. Също и ниското специфично тегло на еднослойното мембранно покритие (1,4-2,0 kg /m2), в сравнение с двуслойните битумни системи (7-10 kg / m2), не създава допълнителни тежести върху конструкциите.

Трябва ясно да се разбере, че обхватът на полимерните мембрани е преди всичко големи обекти (логистични и търговски центрове, промишлени комплекси, сглобяеми сгради).

Освен това в България започва активното използване на полимерни мембрани за подземна хидроизолация (фундаменти, тунели, подлези).

Хидроизолация на покрива – механично фиксирана система, баластна система, лепилна система.

Хидроизолация на водоеми –

басейни, езера, резервоари, резервоари за питейна вода. Също и изолиране на нефтосховища, депа, депа за токсични отпадъци, за предотвратяване на навлизането им в почвата и др.

Хидроизолация на подземни конструкции – основи, тунели, мостове

Предимства

производителност за 8-часова смяна до 500 m2;

монтажните работи могат да се извършват почти през цялата година;

безпожарен метод на полагане;

експлоатационен живот най-малко 25-30 години.

недостатъци

липса на квалифициран персонал

(трябва да се извършат работи по полагане

висококвалифицирани сертифицирани специалисти).

Видове мембрани

EPDM мембрана

EPDM мембраните са основоположниците на полимерните мембрани, познати са повече от 50 години, преминали са „теста на времето“. Основата на EPDM мембраните е полимеризиран етилен-пропилен-диенов мономер или просто синтетичен каучук. За да се увеличи здравината на полимерната мембрана, тя е подсилена с полиестерна мрежа.

Благодарение на високите физични и механични свойства, включително гъвкавост на пръта (до -60°C), устойчивост на UV лъчение, устойчивост на високи температури (до +130°C), полимерните мембрани са много разпространени.

Основното предимство на EPDM мембраните е тяхната висока еластичност, достигаща 400%, което им позволява да издържат на движенията на сградата. Поради това полимерните мембрани от този тип често се използват за хидроизолация на тунели, резервоари, складови съоръжения, езера и др.

Важно предимство на полимерните мембрани е също съвместимостта с битумни материали и екологичната безопасност, свързана с отсъствието на летливи вещества от EPDM мембраните, изпускани в атмосферата.

Основният недостатък на EPDM мембраната е лепилната технология за свързване на шевовете между листовете, здравината и надеждността на такъв шев е по-малка от тази на заварения.

Полимерната мембрана се произвежда на ролки с голяма площ, като по този начин се намалява броят на шевовете и се увеличава скоростта на робота, който полага мембраната.