Изберете страница

Поликарбонатни покриви – основни видове и техните характерстики

06.29.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Поликарбонатни покриви за беседка – отлична защита от дъжд и слънце! Днес на купувачите се дава по-голяма свобода на избор във всеки аспект, свързан със строителни материали и конструкции. На покрива на беседката можете да изберете метални керемиди, меки керемиди, метални профили, шисти или поликарбонат. Освен това този списък далеч не е пълен и може да бъде съществено допълнен.

Някога поликарбонатът е разработен като светлопропускащ материал за оранжерии, но обхватът му е станал много по-широк. Сега той се използва широко като материал за покриви, прегради, сенници и други места, където има много слънчева светлина. Благодарение на специалната структура на материала – въздушните кухини, той запазва топлината добре. Някои хора използват този материал не само за покриви, но и за стени.

Основните видове поликарбонат и техните характеристики

Клетъчен поликарбонат

В момента на пазара има два вида поликарбонат. Мнозина не знаят за това и смятат, че поликарбонатът е само от един вид и се различава само по дебелина, но всъщност не е така. Производителите на клетъчен поликарбонат често го наричат ​​структуриран. Най-често срещаният тип поликарбонатни покриви по много причини. На първо място, купувачите са привлечени от ниската цена и доста високото качество. Освен това е много лек – много по-лек от подобни материали. Високата му гъвкавост позволява да се използва при изграждането на голямо разнообразие от архитектурни форми.

Клетъчният поликарбонат се отличава с разнообразие от цветове и различни дебелини; материалът се състои от две плочи, свързани с джъмпери, които служат като укрепващи елементи. Но има и дву- и трислойни разновидности, те най-често се използват в оранжерии, тъй като многослойните материали запазват добре топлината. Освен това материалът предпазва добре от ултравиолетово лъчение.

Монолитен поликарбонат

Сравнително нов материал, който прилича на стъкло, но, напротив, има ниско тегло и висока производителност. Той е доста устойчив на удар, много лесен за рязане и се огъва добре, което ви позволява да правите завои на покрива и преградите. Листовете са достатъчно големи, за да улеснят монтажа. Но заслужава да се отбележи фактът, че цената на този вид поликарбонат е доста висока, така че е по-доброто решение за частни поликарбнатни покриви. Монолитният поликарбонат много прилича на стъклото, но за разлика от него е лесно да се огъва и реже.

Предимства на материала. Поликарбонатни покриви

Ако харесвате беседка с поликарбонатни покриви, но се съмнявате в характеристиките на материала, трябва да помислите как той се различава от другите. Така че към предимствата могат да се отдадат следните фактори: Способността да се въплъщават най-странните архитектурни форми поради много добрата гъвкавост на материала. Освен това рязането с обикновен нож е много лесно, което значително опростява работата.

Поликарбонатът е много лек, лесен за носене и поставяе на покрива. Освен това материалът е достатъчно здрав, ако не го подлагате на големи натоварвания, експлоатационният му живот ще бъде поне 10 години. Този тип покрив може да бъде прикрепен към абсолютно

: дърво, пластмаса, метал.

Можете лесно да създавате модулни дизайни с всякаква сложност. Дори и най-трудният покрив е лесен за покриване с поликарбонат. Поликарбонатни покриви за беседка, перфектно пропускат слънчева светлина, а специално покритие предпазва от ултравиолетово лъчение. Освен това, като изберете опция за цвят, под покрива винаги ще има усещане за слънчево време.

Структурата на материала под формата на клетки му придава отлични топлоизолационни свойства. Поликарбонатът е напълно безопасен за човешкото здраве и може да се използва във всеки дизайн. Можете също така да подчертаете устойчивостта на материала на химическа атака и други неблагоприятни фактори.

Има и недостатъци на поликарбонатни покриви

Материалът се оформя добре, когато се огъне през ребрата. Ако е надлъжно, листът ще се счупи много лесно. Поликарбонатът се страхува от много високи температури, въпреки че не гори, той се топи и деформира много. Ето защо изолационните пролуки винаги трябва да се оставят на фугите, за да не се повреди листът поради топлинно разширение.

Опции за покриви от поликарбонат в беседки.

Както бе споменато по-горе, покривът на беседка от поликарбонат със собствените си ръце се получава просто благодарение на отличните свойства на материала. Способността да приема различни форми доведе до появата на много опции: в правоъгълни и квадратни беседки често е подреден скатен покрив поради своята простота. За устройството му е достатъчно да се поставят наклонени греди. Можем да кажем, че това е най-простата техника.