Изберете страница

Покритие от шисти. Как да възстановите или трансформирате шисти?

11.03.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Има си начини за подновяване на шистите и възстановяване на привлекателността и целостта на покрива. Обикновено е достатъчно да почистите покрива и да го покриете със слой акрилна или полимерна боя. Но има случаи на необходимост от по-сериозни възстановителни работи, включително запълване на пукнатини или дупки. Тогава се използват лепилни смеси и силиконови уплътнители, които надеждно предпазват от течове или механични повреди на покривното покритие от шисти.

Видове повреди от шисти

Като цяло шистите са издръжлив материал, но могат да бъдат засегнати дори по време на монтаж. В тези случаи могат да се допуснат грешки, например пукнатини и дупки от тежки предмети, падащи  клони и др. Напукването може да бъде следствие от неправилен монтаж, когато крепежните елементи са затегнати твърде много или диаметъра на каналите за тях е по-малък. Може да се появят стружки от материала поради лошо транспортиране или повдигане на покрива, когато нараняваме покрива и нямаме специални обувки.

Често се извършват ремонти на шисти, за да се подобри повърхността му, да се премахне мъхът и да се възстанови външният му вид. За това се използват специални бои, които също защитават и удължават експлоатационния живот.

Преди да се започне с ремонтните работи, е необходимо да се почисти повърхността на покрива от остатъци и мръсотия. За да се постигне това, първо се определя методът на почистване. Разхождайки се по покрива, не трябва да се разсейвате, за да не повредите механично покритието от шисти. Препоръчваме да използвате меки обувки, да стъпвате само на определени места, местата където се държат летвите на щайгата.

Почистване може да се извърши със специални четки, които помагат за премахване на мъх, мръсотия и наслагвания. След изчистване на големите отломки, включително клони и листа, повърхността на покрива може да се измие с вода и маркуч. Хубаво е времето да е подходящо, за да може влагата да се изпари бързо, без да прониква във вдлъбнатините. При такова почистване е необходимо да попълним или предпазим големите дупки или пукнатини, ако има такива. В противен случай, водата може да попадне вътре в покривната конструкция, да повреди изолацията и материала на рафтовата система. Накрая оставяме покрива да изсъхне напълно, след което може да бъде боядисан или поправен при нужда.

Покритие от шисти

За подновяване на покрива от шисти има специално разработени бои. Боядисването придава на повърхността по-красив вид, увеличава експлоатационния живот и намалява вероятността от напукване. За цветно боядисване се използват полимерни и акрилни бои, които създават защитен, издръжлив филм. Той предпазва покрива от атмосферни влияния и ултравиолетово лъчение. Много експерти смятат, че оптималният състав за боядисване е силиконовият емайл, който се използва при високо строителство. Това е най-трайното покритие, което осигурява удължаване на експлоатационния живот на плочата с пет години. Освен това успешно издържа на повечето въздействия и предпазва материала от влага.

Преди боядисване е необходимо да почистите плочата от твърди остатъци, да я измиете и след това да я оставите да изсъхне напълно. Не продължавайте работа, ако покритието е мокро, тъй като това води до риск от подуване и пукнатини в боята. Когато мястото изсъхне, там където старата боя вече е изчезнала напълно, можем да използваме грунд. Покривът трябва да е напълно готов за боядисване.

Най-добре е да нанесете първия слой с акрилна боя. За боядисване избираме хладен, ясен ден, тъй като работата, извършена при високи температури, ще доведе до факта, че слоят боя бързо ще се отлепи. Оцветяването се извършва с помощта на четка за боядисване. Тя трябва да позволи да се нанесе равномерно оцветяващата боя и да се постигне отлично покриване в дебелината на материала.

Ремонтът на покритие от шисти често се състои в запълване на малки пукнатини, дупчици и закърпване. За да затворим малки дупки, можем да използваме силни смеси, които удължават експлоатационния живот с две до четири години. За пукнатини със голям размер, експертите препоръчват да използваме пълна подмяна на листа, тъй като такива кръпки са неефективни. След няколко месеца разрушаването на покрива ще се поднови.

Схема на полагане и обшивка.

За да се извърши такъв ремонт, е необходимо да се подготви обикновена вода, PVA лепило, азбест (разтрива се, докато се получат фини трохи), циментова замазка. Можете също да се използва тиксо или алуминиево фолио, което увеличава здравината на спойката.

За ремонт избираме хладен, ясен ден без дъжд, пукнатините не трябва да се обработват на ярко слънце. Първо, трябва да почистим плочата от мръсотия и мъх, да я измием и оставим да изсъхне напълно. След това апуканата зона пориваме с грунд, който е смес от една част PVA и три части вода. Грундът се нанася само върху напълно изсъхнала повърхност. Започваме да приготвяме сместа за запълване на пукнатините. Смесваме една част циментов разтвор и три части смлян азбест, добавяме PVA лепило и довеждаме всичко до консистенцията на гъста заквасена сметана.

Можем да покрием напукан лист с подобен разтвор, като предварително го залепим отвътре навън с лепяща лента. При запълване на пукнатини е необходимо лепилната смес да се нанася много внимателно, без да се натиска върху плочата. Отгоре е задължително повърхността да се третира със силиконов уплътнител.