Изберете страница

Покрив от шисти: видове и устройство. Съвременен покрив от шисти

12.24.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Днес покрив от шисти може да се монтира не само от традиционните азбестоциментови гофрирани листове. Пазарът е широко представен от леки битумни еврошисти, както и шисти, изработени от полимерни материали.

Съвременен шистов покрив

В европейските страни азбестоциментовите шисти са включени в категорията на материалите, които имат отрицателно въздействие върху здравето: азбестовият прах може да причини сериозни заболявания. Традиционният материал беше заменен от битум и пластмасови еврошисти, чиито предимства включват:

устойчивост на гниене и корозия;
устойчивост на UV радиация;
леко тегло;
лесен монтаж;
високо поглъщане на шума;
способността да издържат на тежки експлоатационни натоварвания;
разнообразие от цветове;
възможността за използване на сложни форми на покриви;
дълъг експлоатационен живот.
Поради ниското тегло на листовете не е необходимо да се монтира мощна рафтова система за полагане на пластмасови или битумни шисти, което ускорява и намалява разходите за покриви. Устройството на покрив от еврошисти може да се извърши ръчно, технологията на монтаж не изисква използването на специализирано оборудване.

Монтаж на покрив от шисти от битумен материал

Когато покривът под еврошистите се издига със собствените си ръце, трябва да изчислите оптималния наклон на склоновете. За битумни шисти минималният наклон е 12 °. Ако районът на строителство се характеризира с големи натоварвания от сняг, препоръчителният наклон е повече от 30 °. Обшивката за битумни шисти се използва както непрекъснато, така и рядко. Необходимо е да се вземе предвид недостатъчно високата твърдост на листовете покривен материал – на стръмни склонове се монтира рядка летва, а ако наклонът на покрива е 12-15 °, е необходима непрекъсната обшивка.

Преди монтирането на обшивката се полага хидроизолация върху гредовата рамка – водоустойчива мембрана предпазва дървената покривна рамка от влага, удължавайки експлоатационния живот на цялата конструкция. На етапа на проектиране трябва предварително да се определи местоположението на комина, вентилационните тръби и други конструкции. При оборудването на комин трябва да се предвиди специална рафтова система около тръбата, към която са прикрепени хидроизолация и покрив. Монтажът на покривен комин с битумни шисти изисква надеждна топлоизолация на тръбата, за да се намали рискът от силно нагряване на покривния материал.

За да изолирате покрив от шисти, достатъчно е да използвате стандартни материали. Най-лесният начин е да изолирате покривната торта с топлоизолатор от минерална вата на руло или плоча. Избирайки как да изолирате покрива, не можете да придадете голямо значение на коефициента на поглъщане на шума. Битумните шисти добре заглушават звуците, което прави възможно качествената изолация на покрива с полимерни топлоизолатори.

Когато сглобявате различни покривни възли със собствените си ръце, включително проникване на вертикални конструкции или прилягане на склонове, трябва да се помни, че е необходима надеждна хидроизолация на всички фуги. Възли като долините се нуждаят от специално внимание. Ендовите са жлеб, вътрешен ъгъл, образуван от две равнини на сложен покрив. Хидроизолацията на долината на покрива от шисти предполага създаването на подсилен долинен килим от хидроизолационна мембрана. Хидроизолацията включва използването на самонарезни винтове и битумен уплътнител. За подреждането на улея на долината могат да се използват специални къдрави елементи.

Покривът е увенчан с билен елемент, който покрива горното кръстовище на склоновете.

Билото може да се изпълни от две дъски, съборени под ъгъл. Плочите трябва да бъдат импрегнирани с антисептик и огнезабавител. Можете също да направите кънка от стоманен лист със собствените си ръце, като я огънете под необходимия ъгъл. Най-лесният начин е да монтирате билото от готови профилни елементи, изработени от същия материал като евро шисти.

Битумните шисти се закрепват с пирони с глави за чадър или самонарезни винтове. Важно е да използвате еластични шайби – запечатването на точките на закрепване ще изключи навлизането на влага в покривната торта. Листовете от шисти трябва да се полагат с припокриване в една вълна, всеки ред трябва да започва с изместване на половината лист от предишния.

Ако билото е направено ръчно, важно е да се вземе предвид, че припокриването на плочата и височината на билото трябва да предотвратяват духането на вятъра под покрива. За да може билото и покривът да имат дълъг експлоатационен живот, се препоръчва използването на крепежни елементи от неръждаема стомана при монтажа на билото, отворите за които трябва да бъдат направени предварително.

Еврошиферът е доста крехък. За да не се повреди материалът върху надвесите на покрива под тежестта на снежните преспи, на покрива се монтират снегодържатели. Металните снегозадържатели предотвратяват търкалянето на големи количества сняг. Предлагат се снегодържатели от различни модели; когато изграждате покрив със собствените си ръце, е възможно да изберете снегодържатели, които са подходящи по дизайн за външния вид на къщата.

Непрозрачен покрив от PVC шисти

Ако трябва да издигнете покрив със собствените си ръце, трябва да обърнете внимание на цветната PVC шисти, която е много лека и лесна за монтаж. Предимствата на пластмасовия материал също включват:

материалът от сочни, ярки цветове не избледнява на слънце;
достатъчно е да се издигне лека рафтова система;
покривното покритие е устойчиво на агресивна среда и ултравиолетова светлина;
дълъг експлоатационен живот.
Когато избирате пластмасова плоча, трябва да обърнете внимание на ширината на листовете и характеристиките на материала от конкретен производител. По-специално, на температурния диапазон, при който плочата запазва своята производителност. Може да варира от +60 ° С до -50 ° С, но в някои случаи тези показатели са по-скромни. За да може експлоатационният живот на пластмасовия покрив да бъде възможно най-дълъг, се препоръчва да не се спестява от качеството на материала.

Трябва да се отбележи гъвкавостта на PVC шистите, което прави възможно използването му за монтаж на сводести и куполни конструкции. Въпреки това, непрозрачният материал обикновено се използва като покритие за стандартни скатни покриви. Върху гредите се полага хидроизолация и се монтира обшивката със стъпка 35-40 см. Минималният наклон на наклона трябва да бъде 8 °. За да изолирате покрива, можете да използвате почти всеки топлоизолатор.

Покривът от пластмасови шисти е подходящ за монтаж на комин. Важно е височината на комина да избягва случайни искри на покрива. Тръбата на комина е надеждно изолирана. При издигане на сложен покрив от шисти със собствените си ръце се извършва висококачествена хидроизолация на долината.

Билото на покрива от пластмасови шисти е най-добре направено от профилни елементи от производителя на покривния материал. След като билото е монтирано, е необходимо да се монтират снегозащитите. ПВЦ шистите са доста хлъзгави, а ако наклонът на покрива е стръмен, снегозащитите не са необходими. Но на по-плоските покриви снегозащитите ще предотвратят разрушаването на пластмасови надвеси, които стават по-крехки в студа.

Прозрачен покрив от шисти

Прозрачната шисти обикновено се използва при изграждането на навеси, беседки, светлопропускащи покриви на стопански постройки. Прозрачният гъвкав материал е подходящ и за изграждане на куполи и арки в зимната градина. Експлоатационният живот на материала е доста дълъг, използването на прозрачни шисти, подсилени с фибростъкло, позволява изграждането на надеждни покриви със сложни форми. Разбира се, този материал не е подходящ за покриви, които трябва да бъдат изолирани.

Минималният наклон на покрив с дървена или метална рамка трябва да бъде 8 °. Легвата трябва да има стъпка от около 40 см. Ако рафтовата система и летвата са метални, тогава тя трябва да бъде покрита с бяла боя или покрита с алуминиево фолио, за да се избегне прегряване на слънце.

прозрачен балдахин
За да се удължи живота на прозрачното пластмасово покривно покритие, фугите трябва да бъдат уплътнени. За тази цел се използва прозрачен уплътнител. При инсталиране на сложни прозрачни покриви от шисти е необходим уплътнител за хидроизолация на улуците на долината. При изчисляване на сводестите елементи е необходимо да се вземе предвид, че ширината на листа влияе върху максимално възможната стойност на огъване.

Покривът от пластмасови шисти е по-нисък по прозрачност от поликарбонатните конструкции, но конструкцията му ще бъде по-евтина. При монтиране на прозрачен покрив от шисти е необходимо да се използват стандартни инструменти за рязане и пробиване на дърво и пластмасов материал.