Изберете страница

Покривна конструкция гр.Перник – елементи и изграждане

06.14.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Каква е разликата между покрив и покривна конструкция ?

Всяка покривна конструкция се състои от няколко слоя, всеки от които служи за определена цел. Най-горният слой на конструкцията се нарича покрив. Това е всъщност покривен елемент, който предпазва сградата от атмосферни валежи. Покривната конструкция съчетава завършващия покрив, основата под него, както и различни аксесоари за вентилация, връзки, безопасно движение, експлоатация и задържане на сняг.

Елементи на покривната конструкция:

Основна структура

Парозащитен слой

Топлоизолационен слой (топлоизолация)

Долен вентилационен слой (долна вентилационна междина)

Хидроизолационен слой

Горен вентилационен слой (горна вентилационна междина)

Покривно покритие

Покривът е винаги на видно място, така че за него обикновено материалите се избират най-внимателно. Широка гама покривни покрития ви позволява да реализирате всякакви архитектурни фантазии, но ние правим наистина надежна и функционална покривна конструкция – структурните слоеве, разположени под нивото на покрива.

Нека ги разгледаме по-подробно.

Основна структура на покривна конструкция

Самото наименование на тази част от системата подсказва, че именно тя носи основното натоварване – в допълнение към собственото си тегло на всички покривни слоеве, носещата конструкция трябва да издържа на тежестта на снега, падащ през зимата, да издържа на пориви на вятъра и също така бъдете готови за случайни претоварвания. Силата се изчислява с резерв, само като се вземат предвид непредвидените натоварвания – екстремни снеговалежи, превалявания, срутване на надлежащите конструкции и други форсмажорни обстоятелства.

Между другото, затова не трябва да се страхувате от използването на тежки покриви – керамични и минерални керемиди. Добре проектираната покривна конструкция може лесно да издържи тегло, много по-голямо от 50-60 кг на квадратен метър!

Носещата конструкция може да бъде стоманобетонна, дървена или метална. За изграждането на ферми в частни жилищни сгради най-често се използват сух висококачествен дървен материал, залепени греди на покрива и от време на време стоманени метални конструкции.

‚,Покрив“ се нарича ​​горната носеща и ограждаща конструкция на сграда или конструкция, предназначена да предпазва помещенията от външни климатични и други влияния.

Покривите могат да бъдат с различна форма:покривна конструкция

Плоски

Плоските покриви са огромен клас. Те включват покривите на индустриални, търговски и жилищни сгради. Компетентното подреждане на плосък покрив с редуващи се зелени и асфалтирани зони изисква забележителни умения както на дизайнера, така и на монтажника.

Скатните покриви са:

Единичен наклон. Такъв покрив се опира на две стени с различна височина.

Гейбл. От краищата покривът е ограничен от вертикални фронтони, а страничните повърхности са склонове.

Четири наклона И четирите равнини са наклонени към вътрешността на сградата. Ако два наклона са трапецовидни, а два са триъгълници, тогава покривът се нарича хип. Ако и четирите склона са триъгълни и се сближават в една точка, това е покрив с четвърти дъски.

Покривна конструкция – комбиниран тип