Изберете страница

Покриви от дърво. Видове. Важни точки на инсталиране.

09.22.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Покриви от дърво. На пръв поглед дървото не е най -подходящият материал за покриви. Междувременно правилно монтираните покрития от определени видове дърво могат да издържат 100 или повече години, без да се налага специална поддръжка и ремонт. В допълнение, дървото е уникален материал, тъй като перфектно регулира вътрешния климат, създавайки здравословна и приятна атмосфера.

Дървесината може безопасно да се класифицира като един от най -търсените строителни материали. Дървесината се използва не само за вътрешна декорация и строителство на стени, но също така, колкото и да е странно, за покриви.

Оригиналният дизайн и ефектният външен вид е едно от предимствата на дървените покриви – снимките на къщи с такъв нестандартен покрив ще се уверят в това. В допълнение, дървените покриви запазват топлината добре, са отлични звукоизолатори и са в състояние да издържат на всякакви метеорологични бедствия, надеждно защитавайки интериора на къщата.

Видове покриви от дърво

Има няколко възможности за покриване на покрива с дървени материали. Тези методи се различават по формата на използвания материал и по метода на монтаж.

Покривите на Tesa

При използване на дъска е възможно да се реализира най -простото и евтино дървено покривно устройство. Покривите от дъски обаче са и най-краткотрайните от всички дървени покриви.

Съвет! В старите времена дъските за покриви се получават чрез цепене на иглолистни дървета (най -често борови) трупи по дължината им. Днес материалът е направен по опростена технология, просто чрез рязане на труп. При рязане се нарушава естествената структура на материала, така че той се оказва по -малко издръжлив и не издържа толкова дълго, колкото цепещите се ленти.

Покрив с тесела може да се монтира по два начина:

Напречно, при което дъските са положени успоредно на кънката;

Надлъжни, в този случай дъските се поставят успоредно на фронтонния край на склона.

Дъските могат да бъдат подредени в един или два реда. В първия случай следващата дъска се поставя така, че да припокрива предишната с 5 см. При полагане на два реда (именно този дизайн на дървен покрив, изработен от тесекс, се препоръчва за жилищни помещения), дъските на горния ред са разположени така, че средата на горната дъска е мястото на фугите на дъските в долния ред.

Съвет! За да се осигури по -добър дренаж на водата, е необходимо да се направят специални канали в горната част на обвивката.

Покрив от херпес зостер

Сега нека разгледаме как да направите дървен покрив с помощта на херпес зостер – малки дъски. Този вид покриви се характеризира с по -сложен и трудоемък монтаж. За производството на херпес зостер се използват два метода – цепене и рязане. Както при дъските, нарязаните дъски са по -здрави и по -издръжливи, но също така са по -скъпи от нарязания материал.

Дървените керемиди обикновено се закрепват с пирони, но някои видове материали се закрепват според принципа на жлеба и шипа. За сглобяване на покрива от керемидата се прави щайга от шина с напречно сечение 50 mm или повече. Търговските нежилищни сгради са покрити с дървена керемида в два слоя; за жилищни сгради се препоръчва трислойно покритие.

Съвет! Има няколко вида херпес зостер – херпес зостер, херпес зостер, лемеж. Те се различават един от друг по дължината на елементите и тяхната форма. Например, лемежът е направен под формата на щик с лопата; този материал преди това е бил широко използван за покриване на куполни покриви.

Важни точки на инсталиране. Покриви от дърво

Дървените покрития се използват главно върху скатни покриви. Освен това наклонът на склоновете трябва да бъде 25 градуса или повече.

Въпреки това, дървен плосък покрив може да бъде подреден върху стопански постройки. Такъв покрив предполага покриване с покривен филц или друг хидроизолационен материал.

Когато планирате да поставите покривен материал върху дървен покрив, трябва да подготвите плоска основа от ламарина или, в краен случай, от дъски, поставени с празнина не повече от 1 cm.

Обикновено се планира да се поставят два или три реда покривен материал върху дървен покрив. Това е необходимо, за да се осигури по -голяма надеждност на покритието.

При подреждане на скатни покриви с дървена керемида може да се изгради плътна или решетъчна решетка от бара. При изграждането на решетки разстоянието между елементите трябва да бъде равно на една трета от дължината на използваната керемида.

Хидроизолацията под дървени покриви с традиционна инсталационна технология не се вписва.

Съвременните майстори все пак препоръчват използването на съвременни мембранни хидроизолационни филми, за да се увеличи надеждността на покритието.

Хидроизолацията се разстила по гредите, върху нея е изградена контрарешетка от шина, прикована към краката на гредите. След това по протежение на решетката се изгражда основната настилка за полагане на дървената керемида.

На покриви със стръмен наклон не може да се полага хидроизолация върху цялото покритие; разрешено е полагането на филма само в най -сложните възли на дървени покриви. Такива възли включват долини, участъци по стрехите, места близо до тръби и капандури.

В долините и на корнизите се полагат специални ленти, които са прикрепени към щайгата с гумено-битумно лепило и допълнително фиксирани с пирони.

Херпес зостерът започва от централната част на корниза. Първият ред се полага така, че херпесът да излиза на няколко сантиметра отвъд стрехата.

Всички следващи редове се полагат с припокриване, така че керемидата да припокрива точките на закрепване на дъските в двата предишни реда.

На билото на покрива са монтирани специални билни елементи, които се полагат с припокриване и се фиксират по долния ръб с пирони.

Така че, дървото е традиционен материал, който се използва за покриви. Най -издръжливият, но и най -скъпият вариант на материал е лиственица или дъбови керемиди, направени чрез разцепване. Най -достъпният вариант за дървен покрив е обвивка.