Изберете страница

Покриването на покрива – възможно ли е при дъжд ? Ремонт на покриви през зимата.

09.13.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

По правило зимата е чудесен период за извършване на вътрешни довършителни работи. Покриването на покрива – възможно ли е през зимата? Мнозина се съмняват в това, но всъщност е възможно да се ремонтира покривът през този период и има няколко причини за това.

Например, през зимата е най -добре да покриете покрива, тъй като няма дъжд и температурата на околната среда остава почти непроменена. Дори да вали неочаквано, може лесно да се отстрани с лопата.

Тъй като зимата не е сезонът за ремонт на покриви, всички необходими материали обикновено не са толкова скъпи, както през другото време на годината. Също така е удобно да изолирате покрива през зимата.

Но всичко по -горе не е индикатор за всеки тип покрив, тъй като инсталирането и ремонтът на всеки от тях е значително различен един от друг.

Възможно ли е покриването на покрива през зимата, когато настъпят тежки студове? Какво трябва да се има предвид? Струва си да се вземат предвид нюансите при ремонт на различни видове покриви, както и причините, поради които покривът се влошава.

Причини за ремонт на покрив през зимата

Подготовка за ремонт

Най -често е необходимо да се направи покрив през зимата поради редица неочаквани повреди на покрива. Това могат да бъдат следните причини:

повреда на покрива от метал или херпес зостер и тяхното закрепване;

повреда на покрива на ондулин (или шисти);

нарушаване на целостта на битумното покритие;

влошаване на херметичността на покрива в ставите с тръби;

изостанали изоставания;

провиснал покрив;

надвесите на покрива не са фиксирани;

сняг духа в пукнатините;

изтичане на покрива след размразяване на снега;

по -добре е да изолирате покрива;

В резултат на това покривът може да изтече, да се появи влага, студ и други проблеми в къщата. По -добре е да не отлагате ремонта, ако е възможно, в противен случай има възможност покривът да трябва да бъде затворен напълно.

Най -често е необходимо да се ремонтира покривът, който има следното покритие:

Лист (метал, ондулин, шисти).

Валцовани покриви.

Нека накратко разгледаме характеристиките на ремонта на всеки тип покрив през зимата, като вземем предвид техните свойства по това време на годината.

Ремонт на покрив, покрит с метални керемиди

Металната керемида трябва да бъде ремонтирана, обикновено поради факта, че листовете са били положени неправилно поради несъответствие с технологията по време на монтажа на покрива. В резултат на това някои от тях могат да се деформират. За да ги замените, трябва да изпълните поредица от стъпки.

Първо, повреденият лист се отстранява. Това се прави просто – просто трябва да развиете крепежните болтове, с които се завинтва към щайгата. Може да се наложи временно да премахнете крепежните елементи от съседния неповреден лист, така че при отстраняване на повредената метална плочка да не надраскате нейното покритие. След това на негово място се инсталира нов лист и се прикрепя към щайгата.

Важно е новата метална керемида да не се различава по цвят от останалата част на покрива. Ако на местата, където са били старите крепежни елементи, самонарезните винтове не се държат, по-добре е да ги завиете на друго място, отстъпвайки няколко сантиметра по дължината на обшивката.

Ако се появят драскотини по листа (клон падна след буря, камък от многоетажна сграда и т.н.), не е необходимо да сменяте листа, можете просто да боядисате повредените участъци с обикновена боя. За метални плочки е необходима специална боя, устойчива на определени ниски температури.

Преди работа покривът трябва да бъде напълно почистен от лед и сняг – само тогава можете да започнете работа.

Покриването на покрива. Ремонт на покрив от шисти

Подмяната на шисти е малко по -лесна поради по -малките си размери в сравнение с металните плочки, така че може лесно да се извърши дори през зимата. За закрепване на азбесто-циментови листове се използват не самонарезни винтове, а покривни пирони. За да демонтирате напукания лист, трябва да издърпате ноктите с махач за нокти, да премахнете повредения лист, да поставите нов и да го приковате към щайгата.

Ремонтираме покрив ондулин

Ондулин, за разлика от шисти, трябва да се полага само при температури над нулата.

Ако спешно трябва да смените част от покрива, изработена от ондулин, тогава демонтажът и монтажът на листовете трябва да се извърши изключително внимателно, за да не се развалят.

Ограничението за извършване на такава работа е 5º C замръзване; работата при по -студено време е строго забранена. Един лист трябва да бъде закрепен с най -малко двадесет пирона, в противен случай може да се откъсне и да падне.

Покриването на покрива. Ремонт на ролков покрив.

Ако монтирате битумни керемиди по време на силна слана, те могат да започнат да се чупят при ниски температури (около -20º C). Ето защо, дори ако на опаковката пише, че определен материал може да се използва при всякаква температура, не е нужно да вярвате сляпо в това.

Най -добре е, ако няма избор и няма възможност да изчакате ремонта до пролетта, направете временна палатка над покрива, затворете добре всички пукнатини и използвайте нагреватели, за да създадете в него минимално допустимата температура за ремонт , около 5ºC топлина.

Вярно е, че такъв процес ще бъде много труден и ще струва повече, защото не всички къщи имат сенник и материал за рамката, нагревател.

Ако е възможно, най -добре е да не ремонтирате мекия покрив през зимата, а да изчакате затопляне.

Какво да направите, ако покривът тече: съвет

Покривът може да представи подарък под формата на мокро петно ​​по тавана, дори след малко дъжд. Нито собствениците на нови сгради, камо ли стари къщи, не са застраховани срещу изтичане.

Когато покривът започне да тече:

по време на дъжд или след него;

при обилни снеговалежи, когато снежният слой започне да „изтича“ от топлината, идваща от корпуса;

когато се натрупва конденз между слоевете на покрива.

Възниква проблем: какво да направите, ако покривът тече?

– установяване на причината за произшествието и неговото място.

Причината за образуването на теч може да бъде:

изтекъл срок на годност на покривен материал;

нарушения на технологията на полагане на покритието;

механични повреди на покривния материал;

използване на несертифицирани материали по време на строителството.

За гаражи и навеси е характерна друга причина: покритието е повредено от корените на храстите, които са поникнали по покрива.

За да анализирате причината за инцидента, е по -добре да се свържете със специалист.

Е, мястото на проблема на покрива ще бъде подсказано от мокри петна по тавана.

Мястото на изтичане на покрива и на тавана не винаги съвпада. Често водата тече от мястото на натрупване през микропукнатини в подовата настилка.

За да започнете да търсите начална точка, където покривът тече, е от тавана. Там се проверява хидроизолацията, състоянието на изолацията, визуално се определят местата за натрупване на течност. По време на проверката се обръща специално внимание на такива места като фугата между листовете покривни материали, изходите на комуникационни тръби, дренажната система.

През зимата е невъзможно да се извърши основен ремонт, но е напълно възможно да се локализира проблемът. Мястото на инцидента се изсушава. За да направите това, използвайте паялна лампа. И след това покривният материал се излива с битум, пукнатините в шисти могат да бъдат запечатани с уплътнител, подхлъзнатите керемиди са коригирани. Ако има таванско пространство, можете временно да запечатате теча отдолу с дебел филм.

Съвети за собствениците на жилища

Притежаването на къща изисква различни умения от нейния собственик, а ремонтът на покрива не е последният от тях.

Процедурата за премахване на течове на покрива зависи от вида на покритието:

Велпапето често изтича в ставите на листовете. Това се решава с уплътнител: шевовете са запечатани. Напуканите листове се сменят през лятото, а през зимата върху тях се запоява пластир. Дупките се издухват с пяна и изравненото място се боядисва. Можете да използвате силикон за запълване на малки дупки;

плочите от шисти могат да се напукат. Пукнатините са циментирани и запълнени с битум. Непропускливите фуги между листа от шисти могат да бъдат причина за изтичане на покритието от шисти. Този проблем се решава с уплътнител;

керемиден покрив тече главно чрез плъзгане на отделни керемиди. Те трябва да бъдат фиксирани, а повредените просто да бъдат заменени. Често в такива покрития има места близо до изхода на комуникациите.

Няколко проблемни области при покриването на покрива.

За частните къщи (и не само) мястото, където излиза комина, се превръща в проблем. Не всеки материал може да издържи на температурния контраст през цялото време. При нестабилен температурен режим около тръбата се появяват пукнатини, които стават причина за изтичане.

За да разрешите този проблем, извършете следната инсталационна работа:

пукнатината се почиства и изсушава;

издухан от полиуретанова пяна;

излишната пяна се отрязва и циментът се нанася отгоре;

след като циментът изсъхне, той се хидроизолира. За целта мястото за ремонт е запечатано със смола или друг уплътнител.

Често в общински жилища не само покривът в апартамента тече, но и в лоджията. За ремонт на горните етажи си струва да изчакате топлината. Но от вътрешната страна течът се изсушава и обработва със силиконов уплътнител, покрит с филм, за да се предотврати по -нататъшното навлизане на влага в помещението.