Изберете страница

Плоския покрив – предимства и недостатъци

11.09.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Напоследък стилът на къщи с плосък покрив е много популярен. Тази опция е много удобна и практична. Преди да построите селска къща или вила с равна повърхност, е необходимо да вземете предвид всички предимства и недостатъци на плоския покрив, както и характеристиките на инсталацията.

Предимства на плоския покрив

Плоският дизайн има следните предимства:

Заема по-малко място. Това дава възможност да се спестят значително от консумативи и разходи за монтаж.

Улеснява монтажа на покрива с малко време. Много по-лесно е да извършвате допълнителна поддръжка и ремонт.

Дава възможност за безпроблемно инсталиране на климатик, антена, слънчеви панели и друго оборудване.

Осигурява допълнително пространство за отдих на открито, спортни тренировки, създаване на цветни лехи и др.

С тези предимства скатният покрив отстъпва на плоския покрив.

Недостатъци на плоския покрив

Като се имат предвид плюсовете и минусите на къщи с плосък покрив, трябва да се отбележат следните недостатъци на инсталирането на такава конструкция:

Поради обилните зимни валежи на повърхността се натрупва голямо количество сняг, от който се образуват течове през периода на размразяване;

В някои случаи инсталирането на плоска конструкция изисква използването на вътрешни улуци;

Дренажът, поставен вътре, може да се запуши;

През студения сезон е необходимо механично почистване на повърхността от голямо количество сняг;

Необходимо е постоянно да се следи нивото на влажност на изолацията и степента на херметичност.

След като проучихме недостатъците на плоския покрив, е необходимо да разгледаме материалите, използвани при монтажа му.

Материали за плосък покрив

Повърхностната хидроизолация се извършва с два вида материали:

Разтопена ролка.

Насипна мастика.

Първият тип ви позволява да направите покритие, което е залепено към повърхността с разтопена битумна смола, доставена от специални горелки. Вторият тип позволява да се направи монолитен слой чрез полимеризация на мастика в течна форма върху повърхността.

Понякога при плоския покрив двата варианта се комбинират, допълвайки се с различни декоративни елементи за по-естетичен вид.

Технология на изграждане на плосък покрив

След като разгледахме характеристиките на плоския покрив: плюсовете и минусите, както и подходящи материали, е необходимо да проучим процеса на монтаж на покрива.

Покривът без наклон включва следните компоненти:

база;

пароизолационен слой;

топлоизолационен слой;

хидроизолационен слой.

Процедурата за инсталиране на плоския покрив включва шест последователни стъпки:

Предварителна подготовка на основата на плоския покрив. Често експертите използват солидна стоманобетонна плоча. Вместо това можете да използвате метален профилиран лист.

Полагане на слой пароизолация. Професионалните разработчици използват дишащи мембрани. По-икономичните опции са полипропиленовите или полиетиленовите материали. Валцуваните битумни или полимерни продукти също са добра алтернатива. Когато се използват, паветата ще могат да постигнат монолитна повърхност.

Поставяне на топлоизолационен материал. Изборът му зависи от мястото на монтаж и вида на помещението. Например, когато инсталирате такава конструкция във вана, е необходимо да използвате минерална вата, тъй като тя е отлична за всички необходими характеристики. Но цената му е много по-висока от другите покривни изолационни материали.

Закрепване на топлоизолационния слой. Елементите могат да бъдат фиксирани с дюбели или специално лепило. Когато се използва механичната версия на закрепване, е необходимо да се използва за други слоеве. Ако основата на плоския покрив е направена от бетон, най-добре е да използвате битумно лепило за залепване.

Долният хидроизолационен слой се полага с помощта на покривен материал или аналози на този материал. Всяко руло се разстила по цялата повърхност. Припокриването трябва да бъде между петнадесет и двадесет сантиметра. Посоката се прави от газови горелки.

Полагане на хидроизолационен защитен слой с различни видове превръзки. Повърхностният слой предпазва повърхността от негативните въздействия на външната среда.

Всички етапи при монтажа на плоския покрив трябва да се извършват последователно. В противен случай цялата структура ще трябва да бъде напълно преработена.

Плоският покрив е чудесен избор за тези, които обичат и ценят парцели земя. Такава конструкция на къщата осигурява на обитателите чист въздух и ново пространство за тези, които искат да получат допълнителна повърхност за поставяне на спортно оборудване, цветни лехи и др.