Изберете страница

Планирате да покриете плосък покрив? Ето и останалите удачни варианти!

02.13.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Както ви обещахме, ако планирате да покриете плосък покрив, но все още не знаете как, тогава ви предлагаме да се запознаете с характеристиките и на другите варианти.

Планирате да покриете плосък покрив? Вариант #2 – полимерни мембрани

Този тип материали се появи в нашата страна сравнително наскоро, но вече придоби огромна популярност. Полимерните мембрани са качествено различен вид покривни ролкови покрития, които издържат на механични натоварвания, температурни промени и се характеризират с повишена еластичност. Мембраните се доставят на ролки с ширина до 20 м, дължина до 60 м. Такива впечатляващи размери ви позволяват да планирате покрития с минимален брой фуги и шевове (които могат да заплашат от изтичане).

Не последната роля в тайната на популярността на мембранните покриви е тяхната издръжливост, която далеч надхвърля всички други опции. Техният експлоатационен живот е най-малко 30-50 години. Монтажът на мембранни покриви е доста прост, следователно планирате да се извършва за кратко време. Според специалисти монтажът на мембрани е 1,5 пъти по-бърз от полагането на битумни ролкови покрития (при същите условия). В зависимост от полимера, който формира основата на мрежата, мембраните се разделят на 3 вида: PVC, TPO и EPDM.

PVC мембрани

Основата за PVC мембраните е поливинилхлорид с „усилване“ от полиестерна мрежа. За да се увеличи еластичността на материала, в състава на PVC се въвеждат летливи пластификатори (около 40%), които постепенно се освобождават след монтажа. PVC мембраните се предлагат в различни цветове, но за съжаление са склонни да избледняват на слънце.

Планирате PVC листът по време на монтажа да се фиксира механично (телескопични крепежни елементи), след това, като се полага вторият лист, припокриващ се върху него, ставите се заваряват с горещ въздух. Друг вариант е дифузионното заваряване. В този случай върху повърхността на мембраната (по шевовете) се нанася разтворител, след което панелите се завързват и отгоре се поставя товар.

TPO мембрани TPO мембраните се произвеждат на базата на термопластични олефини.

За армировка се използва фибростъкло или полиестерна мрежа. Въпреки това, мембраните от този тип могат да работят без вътрешна опора, така че на пазара могат да се намерят и неармирани TPO листове. Тъй като в състава на материала няма летливи пластификатори, той се счита за по-екологичен от своя PVC колега. И най-устойчиви на замръзване от всички останали мембрани (издържат до -62°C).

Свързването на TPO ролки в монолитна покривна повърхност се извършва като правило с помощта на струя с горещ въздух. EPDM мембрани EPDM мембраните са валцуван материал на основата на каучук, подсилен с полиестерна мрежа или фибростъкло. Различава се от другите мембрани с повишена еластичност (около 400%) и по-ниска цена. В допълнение към чист EPDM, които имат гумена основа, се произвеждат композитни материали. Горният им слой традиционно е каучук, а долният е гъвкав битум-полимер.

EPDM са нечувствителни към битума и неговите модификации. Поради това е позволено инсталирането на мембрани да се извърши върху стария битуминозен покрив, с изключение на демонтажа му и опростяване на процеса на ремонт. EPDM монтажът се извършва чрез свързване на шевовете с двустранна самозалепваща лента. Този метод е по-малко надежден от заварения метод, използван за PVC и TPO мембрани, и следователно изисква да планирате използването на лепила. Възможна е и опция за монтаж на баласт, при която мембраната, положена и фиксирана с телескопични крепежни елементи, е покрита отгоре с камъчета, натрошен камък и др.

Планирате да покриете плосък покрив? Вариант № 3 – мастики

Използването на валцувани материали, по един или друг начин образуващи шевове в ставите, не е предпоставка за създаване на мек покрив. Има алтернатива – покривни мастики. С тяхна помощ можете да планирате абсолютно монолитна, безшевна покривна повърхност с експлоатационен живот от около 3-10 години. Мастикът е вискозна течна смес, която при нанасяне върху повърхността на покрива се втвърдява под въздействието на въздуха. Резултатът е хомогенно монолитно покритие, без шевове. В този случай говорим за използването на мастика като материали за създаване на мастични покриви. Но те се използват и като лепила при монтиране на покривен килим от валцувани материали. Мастиците съдържат органични свързващи вещества, минерални пълнители и специални добавки, които подобряват характеристиките на материала. Във въздуха, след като се нанесе върху покрива, мастикът вече се втвърдява за един час и се превръща в гладък еластичен филм.

Според вида на приложение мастиците биват студени и горещи.

Студените вече са готови за употреба, могат да се нанасят върху покрива без предварителна подготовка. Горещо – необходимо е да се затопли до температура 160-180 ° C. Студените мастики станаха по-чести, тъй като тяхното нанасяне е по-лесно и не е свързано с риск от изгаряне. Но горещите мастики са по-икономични и се втвърдяват по-бързо, почти пред очите ни. В зависимост от състава мастиците биват: битумни; битум-каучук (с гумена трохи); битум-полимер (с полимерни компоненти); полимерни. Битумните мастики – най-простите по състав, съдържат петролен битум, пълнител и антисептик. За покриви от мастика този тип материал не се препоръчва, поради малкия температурен диапазон на работа. Чрез добавяне на каучук от трохи към битумния мастик, производителите получават друг материал, който е по-подходящ за покриви – битумно-каучукова мастика.

След изсъхване образува трайно и гъвкаво покритие, което може да издържи на тежки условия на работа и екстремни температури. С помощта на битумно-каучукови мастики можете не само да създадете мастичен покрив, но и да планирате ремонт на много други видове валцувани покриви. Битумно-полимерните мастики се получават чрез модифициране на петролния битум с различни полимери – каучуци, нефтени полимерни смоли, изкуствени восъци.

След изсъхване те образуват непрекъсната гъвкава мембрана с високи хидроизолационни свойства.

Използват се и за лепене и ремонт на валцувани битумни материали. И последната версия на мастиците, които могат да се използват за самонивелиращи се покриви и ремонт на валцувани, са полимерни композиции. Те не съдържат битум, функционалните им свойства се определят от съдържанието на синтетични смоли и полимери. Покривните мембрани, получени с помощта на полимерни мастики, се отличават със своята еластичност, устойчивост на UV лъчение и издръжливост.

Ако изберете материала според степента на издръжливост и надеждност, без да обръщате внимание на цената, тогава полимерните мембрани със сигурност печелят тук. Най-вероятно инсталирането на тези покрития ще трябва да бъде поверено на специалисти, което също води до общо увеличение на цената на покрива. Полимерните състави по право се считат за най-устойчиви. Мембраните ще издържат много по-дълго (30-50 години) от всички други аналози, така че повишената им цена е напълно оправдана.

Какъв материал е по-добре да изберете? След като прочетете информацията за характеристиките на всеки материал, остава едно – да изберете, като се започне от желаните функционални характеристики на бъдещия покрив. Искате ли сами да поставите покрива? Най-лесният начин да направите това е с помощта на покривен материал или неговите съвременни застроени аналози. Най-оптималният материал по отношение на качество, лесен монтаж и издръжливост е еврорубероидът, особено този, който има самозалепващ се долен слой. Не е трудно да се изгради покрив от мастика, но експлоатационният му живот е ограничен и обикновено е 3-5 години. Най-висококачествените полимерни мастики издържат по-дълго – до 10 години. Въпреки това, във всеки случай мастиката е отлично решение за бюджетно строителство и ремонт, поради ниската си цена.