Изберете страница

Панелно строителство – частичен и основен ремонт на плосък покрив.

09.10.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Плоският покрив е отличен начин за покриване на високи жилищни сгради и стопански постройки, чиято цена е няколко пъти по-ниска от цените за изграждане на наклонени покриви. Създава се чрез наслояване на битумни или полимерни материали върху бетонна (панелно строителство) или дървена основа. Благодарение на този многослоен строеж, покривният кекс има висока степен на хидроизолация и устойчивост на механични повреди.

Причини за повреда

Цената на устройство с плосък покрив е 2-3 пъти по-ниска от изграждането на скатни конструкции, поради липсата на масивна рамка. Въпреки това, експлоатационният живот на битумно-полимерното покритие, в зависимост от използваните материали, е от 5 до 15 години, а трудните условия на работа и липсата на редовна поддръжка само доближават влошаването на плоския покрив. Повредата на покривната повърхност възниква по следните причини:

Лош монтаж. Основната причина за повредата на покрива е грешната последователност на работа по време на монтажа, грешната технология на полагане и работата през зимата. Непрофесионалният подход води до намаляване на експлоатационния живот на покрива и появата на течове.

Използване на нискокачествени материали.

В опит да спестят пари, собствениците често купуват некачествени материали, чиято цена е по-ниска. Битумно-полимерните покрития, които не отговарят на всички изисквания, не са устойчиви на температурни промени, напукване и влошаване дори на етапа на монтажните работи. Критерият за избор на материал за плосък покрив не трябва да са ниски цени, а издръжливост и здравина.

Трудни условия на работа. Тежките условия на работа и студеното и влажно време водят до появата на мехури и пукнатини по повърхността на материала, през които влагата прониква в дебелината на покривната торта. А цените за извършване на възстановителни работи с течен каучук не са окуражаващи от тяхната наличност.

Механични повреди. Повърхността на плоския покрив е достатъчно мека, че лесно се поврежда от вятър и падащи клони. Цената влияе върху здравината на материала.

Липса на обслужване. За да се забави големият ремонт, поддръжката на плоския покрив трябва да се извършва редовно. От повърхността на покрива е необходимо да се отстранят отпадъците, да се премахне подуването и да се запечатат пукнатините с течна гума. Извършването на работи за поддържане на състоянието на покривния материал увеличава експлоатационния живот на покритието. Цените за реконструкция с течен каучук са много по -малко от цялостен ремонт.

Незначителни ремонти/ Панелно строителство

В повечето случаи собствениците на жилища трябва да се справят с леки повреди по мекия покрив. След няколко години експлоатация на повърхността на покривния материал се появяват малки пукнатини и издутини. Технологията за отстраняване на тези дефекти е следната:

На първо място се оценява състоянието на покрива, като се отбелязват с помощта на тебешир всички видими пукнатини и подутини. На този етап от работата е важно да се определи дали е възможно да се справят с тези повреди с помощта на обработка с течен мастик.

Ако по повърхността на мекия покрив има издутини, расте мъх или други растения, значи в дебелината на тортата се е натрупала течност. За отстраняване на влага и подуване се прави кръстовиден разрез с остър нож. Притискайки мястото на рязане с парцал, водата се изтласква и се оставя да изсъхне напълно. За да ускорите процеса или да изсушите особено влажни места, използвайте строителен сешоар.

С помощта на течен мастик или каучук ръбовете на кръстообразния прорез се залепват обратно.

Петна от покривен материал се фиксират върху пукнатини и се изрязват мехури с помощта на течен битумен мастик. Те могат да се слеят с газова горелка. Отличен материал за отстраняване на повреди е самозалепващ се покрив, върху основата на който е нанесен залепващ слой.

Основен ремонт/ Панелно строителство

Срокът на експлоатация на плосък покрив, използващ съвременни полимерни материали, е според производителите 20 години. В реални условия на работа обаче необходимостта от основен ремонт възниква след 10-15 години. Технологията за цялостна реконструкция на покритието е, както следва:

Първият етап от основен ремонт на плосък покрив е демонтирането на аератори, отливи и други помощни елементи. След това отстранете всички слоеве покриви, изолация и замазка до основата.

На повърхността на покрива се монтират маяци и отклоненията се извършват с помощта на бетонна замазка. На новия изравняващ слой се дава време да изсъхне напълно. Изолационните плочи се полагат върху бетонната замазка или се излива експандирана глина. Най -често използват стъклена вата или базалтови влакна. Върху изолацията се полага армираща мрежа и се излива със слой бетон 2-4 cm.

Полага се покрив. Първите 2 слоя са от облицовъчен материал, а следващите са от покривен материал. Тортата с плосък покрив обикновено се състои от 3-5 слоя хидроизолационен материал, припокрити. Слоевете се сглобяват, така че местоположението на шевовете да не съвпада.

Последната фаза на строителството е монтаж на аератори, парапети, дренажни елементи.