Изберете страница

Обшивка на покрива с покривни термопанели

04.27.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Съществуват различни видове термо панели на основата на полиуретан и  покривни термопанели от минерална вата. Такива панели се използват за обшивка, изграждане и ремонт на покривни системи. Когато има нужда се подменят захабени, остарели или повредени вече съществуващи термопанели върху покрива. Покривните термопанели са предпочитани и широко разпространени, срещат се върху различни по предназначение и стил сгради и къщи. Термопанелите имат трислойна структура, отличават се с външна влагонепропускливост и вътрешна термоизолация. Това е предпоставка за по-ниски с около 39%  разходи за електроенергия, тоест представляват енергийно ефективни покривни системи. покривни термопанели

Полиуретанът в термопанелите има добри топлоизолационни качества с коефициент на топлопроводимост λ=0.022W/m.k. Външния алуминиев слой на термопанелите отразява енергията и по този начин през зимата тя се насочва навътре в жилищното пространство, а през лятото навън. Панелите се монтират лесно върху ребрата на носещата конструкция на метални или дървени покривни конструкции. Могат да се монтират и при по-голяма ширина между ребрата, поради голямата товароносимост на термопанелите. Спястяват се труд и материали и се олекотява конструкцията на покрива. Освен това чрез тях се запечатва термоизолацията ефективно без допълнителни термовръзки и фуги. Панелите осигуряват необходимия уют, топлина и охлаждане и правят подпокривното таванско пространство подходящо място за живот. покривни термопанели

Термопанелите имат още няколко предимства :  хидроизолация, микровентилация и пароизолация. Хидроизолация, защото ако попадне вода върху термопанелите тя се стича и не прониква навътре. Микровентилация, защото панелите са снабдени със специални профили в които има отвори, които вентилират пространството под керемидите и движението на въздуха отдолу – нагоре по склона. През лятото това отблъсква топлината от нагряването на керемидите и води до охлаждане, а през зимата тази вентилация, предотвратява конденза, който се образува от долната страна на керемидите. Така ги предпазва керемидите от замръзване и напукване. Алуминиевия слой от долната страна на панелите и плътното им напасване осигуряват надеждна пароизолация и гарантират липсата на конденз и мухъл.

Термопанелите имат вграден профил, който се използва за задържане и закрепяне на керамични, метални, битумни, бетонни, PVC и др. видове керемиди.

Покривните термопанели от полиуретанова пяна се изработват с 3 и 5 ребра. С три ребра се използват по-често. Панелите се изработват от тънък стоманен слой с покритие от полимер, като имат и външен изолационен слой. Влагоустойчиви са, огнеупорни и топлопроводими. Панелите с 5 ребра имат форма на трапец, икономични са, лесно се поставят и имат голяма товаропоносимост и устойчивост на силни ветрове и тежки снежни покривки.