Изберете страница

Нов покрив на стара къща: как да подравните гредите?

07.26.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Нов покрив на стара къща: как да подравните гредите?

В старите къщи, поради редица причини, билото може да провисне на места. Случва се това по никакъв начин да не влияе на структурната здравина на покрива, но не всички собственици харесват такъв непривлекателен външен вид. Няколко варианта се използват за отстраняване на ситуацията.

Най-радикалният е пълният демонтаж на покрива. Нов покрив

След това подравняването на всички триъгълници на гредите, по дантелата, опъната между двeтe крайни греди на фронтон. А те поставени на ниво на една и съща височина. За това не е необходимо да се демонтират старите провиснали греди. Понякога е достатъчно да се постави ново било елемент на стария (ако има такъв) или да се закърпят допълнително количество решетъчни дъски. След такова сглобяване се проверява според правилото или на дълга и равномерна дъска – дали всички „ями“ и „пързалки“ под покривния материал са премахнати. Ако е така, се покрива покрива отново. Естествено, това е най-скъпият вариант. И по-често се използва при наличие на значителен брой дупки в покрива.

Когато собственикът вземе решение за подовата настилка на нов покрив. А демонтирането на стари покривни листове също е свързано с дълъг шум за почистването им и по това време може да вали. Има случай, собственикът да поиска да покрие стария покрив направен от покривно желязо. Добавяме череп от 50/50 по склоновете на покрива от билото към стрехите. Напълваме дъските за щайги. Всичко направихме така, че да няма огънати секции. Покрит с ново профилирано желязо.

Друг вариант също е точно по билото, две или повече дъски с ръбове се натъпкват върху съществуващия стар покрив.

Единият от които лежи на единия склон, а вторият на другия. Те също са подравнени стриктно по дантела. Ако е необходимо, поставяме облицовки от дъски с различна дебелина в провисналите места под тях. Всичко това е здраво закрепено към покрива със самонарезни винтове. След това се вземат билни елементи с достатъчна ширина, нанасят ги отгоре и ги закрепват с покривни винтове по целия покрив.

Колкото по-голяма е широчината на елементите, толкова по-добре. Тъй като предлаганите в търговската мрежа продукти рядко надвишават 200-250 милиметра на страна (тоест общата им разгъната ширина е 400-500 милиметра), те се изработват по поръчка. Но те стоят „като чугунен мост“ и затова предпочитаме да закупим обикновен лист (боядисан или просто поцинкован) с размери 1 * 2 метра, във втория случай 1,25 * 2,5 метра.

След всички тези манипулации и монтаж покривът изглежда като нов покрив, поне отдалеч и ако не се вгледате внимателно. Защото по самите склонове провисналите места не са изчезнали никъде. Е, последната опция е, когато в тавана, на местата на провалите на покрива, строго под билото, се инсталират стелажи с тяхната опора върху основите на гредите и задават билото. За това се използват клинове под основите на стълбовете, или  винтови компенсатори за уреждане на дървени кабини. Използването на крикове е не по-малко ефективно.

Как да покрием стар покрив с велпапе Напоследък има тенденция да се заменят традиционните покривни покрития, като шисти, с ондулин, велпапе или метални плочки.

Покриването на покрива на стара къща само по себе си е скъпо начинание и желанието на клиентите по някакъв начин да намалят очакваните разходи е напълно разбираемо. Често наетите екипи за покриви настояват за пълна подмяна, тоест нов покрив, с демонтиране както на летвите, така и на гредите. И това води до увеличаване на очакваните разходи за ремонтни дейности. Но има опит за подмяна на покриви, без да се заменят тези елементи. Всъщност изходът от ситуацията е комбиниран.