Изберете страница

Монтаж на улук – кога е необходим само за довършителни работи?

11.15.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Дренажът най-често се извършва монтаж изключително към челната дъска, ако въздушният поток за вентилация на вътрешната изолация се осъществява през специални отвори в надвесната пълнеж – те се наричат ​​още перфорирани софити. Смята се, че е по-ефективно да се направи въздушният поток през пролуката, която се образува под щайгата.

В този случай ще трябва да поставите предната дъска достатъчно ниско и да фиксирате скобите за улуците само върху щайгата.

Вярно е, че такава система има недостатъци: под тежестта на сняг и лед дъската може просто да се счупи. Въз основа на това решете кой метод е подходящ за вас. Също така са необходими крепежни елементи изключително към предната дъска, ако дренажната система е инсталирана след изграждането на къщата и монтажа на покрива. Например, купихте недовършени (доста често срещана ситуация). И ако не докосвате пътя и не е ясно на какви конкретни принципи е положеният покривен материал, тогава ще можете да фиксирате скобите само към предната дъска. Също така, когато сменяте дренажната система, тя също няма да работи по различен начин. И още нещо: ако сте използвали антикондензатен хидроизолационен филм, според правилата той трябва да бъде изведен до надвеса на стрехите, а това вече е възможно само когато канализацията е закрепена директно към челната дъска, но не и до сандъка:

7 популярни методи за монтаж

Имате нужда от специални куки за закрепване на улуци и водосточни тръби. Съгласно строителните правила можете да ги извършите монтаж по три основни начина: в общата пътека, ако говорим за мек покрив, в рафтовите крака и във вятърната дъска на стрехите:

Монтаж. Метод номер 1. Закрепване към рафтовата система: повдигане на капака.

Понякога домашните майстори очакват, че след като покривът е завършен, те все още ще могат да повдигнат един или два листа покрив. След това да фиксират куките към щайгата. Но всъщност откъсването на листове от подобно покритие няма да работ. Това е защото в този случай ще трябва да се отървете от един или два реда винтове или пирони. И на това място вече не можете без лепенки, които ще анулират целия естетически ефект.

Но все още има някакъв сложен начин и същността му е да поставите специални дъски под капака. Те ви позволяват да не смачквате покривния материал и да развиете закрепването с клещи. Нещо друго подобно често се прави с шисти. Там, точно във вълните от шисти, се вмъкват дървени блокове, които предварително са изрязани по вълновия профил. Тук поставянето на улука се монтира точно през самата шисти – както щангата, така и куката едновременно.

Метод номер 2.  Монтаж към предната дъска: създаване на сигурна основа. Закрепването на куки към предната дъска е най-лесният метод, когато покривът вече е готов. Освен това самата предна дъска изобщо не е трудна за декориране, така че да изглежда като отделен елемент от покрива.

За метални покриви куките се нуждаят от къси, изработени от същия материал

и също така е по-добре да ги закрепите към метал: Но лек пластмасов улук може лесно да издържи на дървена челна дъска.

Метод номер 3. Монтаж на „патерици“: ние се залавяме за трик. Ако на покрива изобщо няма предна дъска, тогава в стената се монтират специални метални или дървени „патерици“. А улукът се прикрепя директно към тях с помощта на щифтове или пръти.

Метод номер 4. Скоби в опорите Или куките трябва да се завинтват в това, което е, особено когато става въпрос за малки стопански постройки.

Метод номер 5. Необичайни скоби: захващане на улука отгоре. Освен това днес се продават скоби, които са невидими дори след монтаж, защото държат улуците отгоре, а не отдолу.Такива скоби трябва да бъдат закрепени на стъпки от 40 и 70 см. В противен случай, с по-голямо разстояние, улуците могат да се деформират под тежестта на лед или сняг.

Метод номер 6. Регулируеми скоби: за трудни условия Можете да намерите и регулируеми скоби. Достатъчно е да затегнете винтовете, за да ги регулирате и регулирате в зависимост от ъгъла на наклона. Това елиминира необходимостта от повторна проверка на радиуса на огъване за всяка кука поотделно.

Метод номер 7. Ние го фиксираме директно към покрива. В най-трудните случаи понякога трябва да закупите по-скъпи скоби, но които ви позволяват да инсталирате дренаж дори на покрив. Там където вече е положен поликарбонат.