Изберете страница

Метал – декинг, метална плочка, алуцинков покрив. Видове покривни материали – част II

02.16.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Метал – най-често срещаният тип покриви.

Метал. Неговите предимства: висока якост, хигиеничност, ниско тегло и огнеустойчивост. Недостатъци: добро предаване на звук и топлина, подложено на корозия.

Металните покриви се изработват от листови и частични материали: стомана, дуралуминиеви листове, щамповани метални керемиди, позлатени и медни листове.

Особено популярни са железните или поцинковани листове. Те имат защитен слой от сплав от мед, цинк и титан, така че са по-малко податливи на корозия. Студеновалцуваната горещо поцинкована стомана има най-високи качествени характеристики – покривът, изработен от нея, ще издържи от 30 до 100 години.

Непоцинкованата стомана изисква постоянни грижи, тъй като е податлива на корозия. На всеки 3 години трябва да се боядисва с блажна боя.

Много популярен тънък лист от алуцинкова стомана, със защитен слой от цинк, алуминий и силициева сплав. Този материал е по-малко податлив на корозия.

Медното покритие е много важно при монтаж на покрив с малък ъгъл на наклон. В началото медният покрив потъмнява, което му придава по-красив вид. Такъв процес на окисление (патиниране) придава на медния покрив здравина и дълготрайност.Медното покритие е много важно при монтаж на покрив с малък ъгъл на наклон. В началото медният покрив потъмнява, което му придава по-красив вид.

Този процес на окисление (патинирано покритие) придава здравина и дълготрайност на медния покрив. Под патината медта е неуязвима за всякакви климатични фактори. Покривът от меден шев ще продължи стотици години, има високи водоустойчиви и херметични свойства.

Покритието от неръждаема стомана е силно устойчиво на корозия – такъв покрив ще издържи 50 или повече години без допълнителни разходи за поддръжка. Неръждаемата стомана е здрав и устойчив материал, огнеупорен, заваряем и лесен за оформяне.

Металните листове трябва да се поставят върху дървена щайга, след като се постави уплътнение от пергамин.

Те са закрепени със скоби (ленти от поцинкована стомана), те са запечатани в гънки (шевове) – ръбовете на съседните листове са свързани един с друг. Сгъването е най-надеждният метод за монтаж на метален покрив, но отнема много време и изисква участието на специалист.

Предимства на сгънат покрив:

– получава се най-гладка повърхност (водата и снегът се отстраняват по-ефективно);

– малко тегло;

– Пожарна безопасност;

– гъвкавост (възможно е да се извършват покриви от всякаква форма);

– листовете нямат дупки по време на монтажа (те са закрепени със скоби).

Декинг. Метал – материали за покривно покритие.

Профилната настилка е профилирана ламарина от поцинкована стомана с цветно или без покритие, изработена чрез студено валцуване, тоест придаваща форма на вълна, за да придаде по-голяма твърдост. Съответно, велпапето има по-официално име – огънати стоманени профили с гофри.

Гофрираната плоскост изглежда като велпапе метален лист, с форма на синус, заоблена или трапецовидна.

Декингът се изработва както от обикновена поцинкована, така и от боядисана и покрита с полимерно защитно покритие от стоманена ламарина, навита на огромни ролки (профили).

Стоманената лента се прекарва през ролки, които оставят надлъжни вълни върху нея. Последната операция е нарязване на лентата на листове с необходимата дължина.

Що се отнася до технологичната обработка на самия лист, тя е доста сложна. Първо се нанася антикорозионен слой, след това грунд. На второ място, има и външната страна, която е покрита със защитен полимер. А задната страна е покрита с лак.

Каква е целта на велпапето? Използва се като покривен материал за покриване на огромна площ от обект. Използва се в промишленото строителство, когато сградите се изграждат в най-кратки срокове, на базата на метални рамки, те трябва да бъдат зашити от двете страни с профилиран лист. А също и при реконструкцията на покрива, профилираният лист намира своето приложение.

Технологията е доста проста, благодарение на която почти всички хангари, независимо за какво са предназначени, промишлени помещения, складове са изградени по този начин.

Предимствата на велпапето са много.

лекота, което прави транспортирането му не трудно;

– много е лесна за изпълнение;

– има и огромно предимство, че велпапето е огнеупорно;

– малко тегло;

– екологична чистота;

– устойчивост на всякакви метеорологични условия.

Такива листове са много лесни за инсталиране върху покритието без участието на специалисти. Декингът се използва и за подреждане на прости покриви на жилищни помещения.

Метална плочка

Металната керемида е популярен вид покрив, който представлява профилирана стоманена ламарина, поцинкована и покрита с полимер и имитира текстурата на покрив от керемиди.

Металната плочка е изработена от метален лист стомана с дебелина 0,4-0,7 мм.

Защитното полимерно покритие осигурява високо ниво на защита срещу корозия и деформация, а също така ви позволява да зададете всеки цвят за листовете.

За да се получи модел на имитация на естествени плочки, този покривен материал се подлага на процедура на напречно щамповане.

Какво е добрата метална плочка? Плочки от метал

На първо място, металната плочка има сравнително ниско тегло, лесна е за инсталиране и се счита за екологичен материал. Такъв покрив ще продължи дълго време – повече от 20 години.

Металните плочки на пазара на строителни материали са представени в голямо разнообразие от цветове, което дава възможност да се претворят в реалността най-ярките и необичайни дизайнерски проекти на къщи. Освен това цената на този покрив е приемлива, което го прави достъпен за всички.

Различни полимерни състави, които се нанасят върху метални керемиди, предпазват от влияния на околната среда и климатични прояви, като дъжд, сняг, градушка, и значително удължават живота на покривния материал. Освен това покритието с полимерен състав също е необходимо от декоративна гледна точка.

Видовете полимерни покрития, които предпазват металните плочки от корозия, например полиестер, пурал, пластизол, се различават по дебелина на слоя, качество и цена.

Металните плочки обикновено се изработват в доста дълги листове от 4-8 м. Обикновено се използват листове не повече от 4 метра, за улеснение на монтажа.

Използването на малки чаршафи избягва гънките, които водят до визуално забележими фуги. Благодарение на това покривът, изработен от такива листове, изглежда като едно цяло.

Дебелината на стоманата е много важна, нормата е 0,5 мм. тъй като стоманата с дебелина 0,3 мм се използва само на ограничени места, като склонове, козирки, обикновено се използва за вътрешна декорация. Листовете с дебелина над 0,5 са по-скъпи като покривен материал.

Металната плочка се полага върху щайгата, закрепена със специални винтове с уплътнения.

Керемидата от метал е един от най-популярните покривни материали за покриви у нас и съседните страни от метални покриви.

Алуцинков покрив

Активната конкуренция на производителите на строителни материали доведе до появата на пазара на нов вид валцувана стомана с алуминиево-цинково покритие.

Цинк-алуминиевият покрив, тестван в агресивни среди, които представляват неблагоприятни метеорологични условия, показа три пъти по-дълъг експлоатационен живот от поцинкованите материали.

Високите антикорозионни характеристики, устойчивостта на агресивни химически и механични въздействия правят алуминиево-цинковия покрив отличен избор за изграждане на сгради.

В същото време използването на алуминиево-цинкови материали е оптимално както за покриви с голям наклон, така и за покриви с минимален наклон.

Модерният цинк-алуминиев покрив, който не се нуждае от поддръжка, има добра защита на протектора и остава устойчив на повреди.

Алуцинковата стомана има висока боядисване, топлоустойчивост и нисък коефициент на консумация на топлина, което гарантира задоволителна температура на последния етаж на алуцинковата покривна сграда.

алуминиев покрив

Алуминиевият покрив, не без причина, заема една от водещите позиции на пазара на покривни строителни материали.

Алуминият като строителен метал е лесно огънат и доста пластичен – тоест може да се използва върху покриви с всякаква (дори и най-сложна) форма.

Алуминиевият покрив обикновено се изработва под формата на листове с различна дебелина (не повече от 0,7 мм) или под формата на равномерни ленти.

Някои покривни материали, изработени от алуминий, могат да имат формата на модули, които приличат на херпес зостер или люспи – релефни.

Алуминиевите покривни материали принадлежат към категорията на шевните материали.

За тяхното производство има много видове най-модерни технологии, но винаги за производството на алуминиеви покривни материали се използват специални алуминиеви сплави, които са практически устойчиви на корозия.

Алуминиевият покрив може да бъде направен със специално полимерно покритие, нанесено върху повърхността на покривния материал. Това покритие е издръжливо и от своя страна подобрява всички качества на алуминия като строителен материал.

Такъв покрив не се страхува от никакви атмосферни влияния – дъжд, сняг, лед и т.н. Освен това с течение на времето алуминиевата повърхност на покрива е покрита с филм, който възниква в резултат на сложна химическа реакция с въздух. Този филм също не разваля външния вид на повърхността на материала и му придава допълнителни защитни свойства. Ако този филм е повреден от механично въздействие, с течение на времето той се възстановява отново.

Алуминият, като метал тежи сравнително малко в сравнение с други покривни материали. Поради тази причина използването му изисква доста леки носещи конструкции.

Алуминиевият покрив е лесен за грижа и поддръжка. Тоест, достатъчно е периодично да почиствате този покрив от мръсотия и натрупани отпадъци.

Всички видове работи могат да се извършват с алуминиев покрив в най-широк температурен диапазон на околната среда (дори когато температурата не е по-висока от 10 C).

Според конструкцията алуминиевият покрив може да бъде с гладка и гофрирана повърхност.

Алуминиевият покрив позволява 40 години гаранция за качество срещу счупване и корозия