Изберете страница

Метални керемиди – това са един от най -популярните покривни материали поради своята издръжливост и дълъг експлоатационен живот. Те се отличават с редица други важни характеристики:

  1. Леко тегло – около 5 кг / м2;
  2. Сравнително лесно и бързо инсталиране на метални керемиди;
  3. Архитектурно изразен външен вид, имитиращ естествени плочки;
  4. Възможност за избор на профил от метални плочки, цвятова гама и вид покритие;
  5. Може да се използва на скатни покриви с ъгъл на наклон над 12 градуса, както при жилищни и промишлени покриви;

Металната плочка се състои от валцувана стомана с дебелина около 0,5 мм и ширина 1240 мм. Стоманата е защитена срещу корозия посредством метално защитно покритие и има полимерна защитна боя и лаково покритие.

Лист от метални керемиди визуално се състои от вълни и стъпала, които имитират повърхността на керемиден покрив.

При преминаване на листа през профилиращите шахти се образуват вълни, след което стъпките се щамповат. Стъпките също имат вълнообразна форма и се повтарят на всеки 350 мм, като визуално разделят листа на редове. Разстоянието между редовете обикновено се нарича ​​стъпалото на металната плочка. Метални керемиди.

Долният разрез на листа винаги се прави на едно място – на около 45, 50 мм от гребена на вълната. Полученият чучур често е наречен капкомер за метални плочки;

При надлъжното съединение листовете имат припокриване от 60 до 80 мм и един или два капилярни канала на листа, които трябва да бъдат покрити.

Жлебовете служат за отстраняване на влагата, която може да попадне под фугата на листовете поради ефекта на капилярно издигане.

На големи покриви листовете метални керемиди могат да бъдат подредени в няколко реда.

Напречно съединяване на листове

Осъществява се чрез така наречената взаимосвързана листова връзка. Долният лист обикновено е по-дълъг от горния и е подрязан от билото на стъпалото на разстояние 50-90 мм. Такива листове обикновено се наричат ​​стандартни листове. Първи стандарт (едномодулен) лист – 500 мм. Ако добавите 350 мм към този размер, получавате втория (двумодулен) лист – 850 мм. Когато горният лист е плътно прикрепен към стандартния долен лист, се образува ключалка. Такава връзка практически не се забелязва на покрива и не влияе върху херметичността на покрива. Заключването на листовете метални керемиди трябва да бъде в една линия по цялата рампа. При внимателен монтаж на метални плочки, напречни и надлъжни, фугите не се открояват в общата равнина на покрива и не намаляват неговата надеждност.

Внимание !!! Не препоръчваме работа с листове, по -дълги от 4 м. Дългите листове метални керемиди са по -трудни за транспортиране, разтоварване и повдигане върху покрива. Колкото по-дълъг е листът, толкова по -голяма е вероятността от деформация.