Изберете страница

Материал и технология за монтаж на двускатен покрив.

01.20.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Материал и технология за монтаж на двускатен покрив

Ако стените на къщата ви са направени от трупи или дървен материал, тогава най-горният дървен материал ще действа като вашия Mauerlat.

Ако стените на къщата ви са тухлени, тогава преди да монтирате двускатния покрив, е необходимо да закрепите метални пръти с резбови резби в тухлената зидария, така че Mauerlat да може да бъде фиксиран към носещите стени. Металните пръти трябва да се монтират на всеки 1-1,5 m, за да се закрепи сигурно Mauerlat. Диаметърът на прътите трябва да бъде най-малко 10 мм. За закрепване на Mauerlat се използват болтове с шайби. Между Mauerlat и тухлената стена трябва да се постави хидроизолация (2 слоя покривен материал).

В случай, че вашите носещи стени са направени от пенобетонни блокове или керамични блокове. Тогава за фиксиране на Mauerlat е необходимо да се излее стоманобетонен слой с височина 200-300 mm върху блоковете. Преди изливането на бетон към армировката се закрепват метални пръти с резба.

Гредите на Mauerlat, разположени на противоположни носещи стени, трябва да са успоредни една на друга, така че размерите на всички рафтови крака да са еднакви.

Преди да монтирате гредите, е необходимо да маркирате местоположението на гредите върху Mauerlat,

За това използвайте молив и рулетка.

След монтирането на Mauerlat е необходимо да се подготвят всички рафтови крака. За да направите това, в долния край на всеки ребрен крак се прави изрез. Кракът на гредата трябва да лежи върху Mauerlat с по-голяма площ. Разрезът се прави на 1/3 от ширината на крака на ребрата. За да се изчисли местоположението на изреза и неговия ъгъл, чертежът ще помогне. Това трябва да се направи преди започване на работа. Чертежът трябва да показва всички размери на бъдещия покрив.

Наклонът на покрива не трябва да е твърде стръмен или твърде равен. В райони със силни ветрове наклонът трябва да бъде от порядъка на 15-20 °, така че силните ветрове да не откъсват покривния материал. В райони с големи валежи наклонът на покрива трябва да бъде 35-40 °, така че дъждът и снегът да не се задържат на покрива, а бързо да се търкалят.

При монтиране на висящи греди всички греди се сглобяват предварително.

Закрепете рафтовите крака заедно с болтове или метални пластини. След сглобяването на всички ребрени триъгълници се монтират първо две екстремни ферми. След това се монтират междинните греди.

В същото време всички конструкции на ферми са фиксирани с временни скоби, които ще бъдат демонтирани в бъдеще. След това към гредите са прикрепени кобилки, които ще образуват надвеса на покрива. След монтажа на всички греди и кобилки се монтира щайга и към билото се закрепват масивни дъски. Така цялата система на ферми образува единна структура.

При монтиране на слоести греди първо се монтира легло, на леглото се монтират опори. Върху опорите се монтира греда на билото и цялата тази конструкция се фиксира със стрели. И вече рафтовите крака са монтирани на тази греда на билото. В същото време дължината на ребрата трябва да бъде малко по-дълга от необходимата. След усукване на двете греди заедно, изпъкналите краища трябва да могат да бъдат отрязани на място с циркуляр. Тази техника значително ускорява изграждането на двускатен покрив.

След монтажа на фермовата система, фронтоните и надвеса на покрива се зашиват и се монтира покривното покритие.