Изберете страница

Материали и методи на приложение за хидроизолация на покрива

12.03.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Хидроизолация на плосък покрив с течна гума – материали и методи

Течната гума е студена мастика на полимерно-битумна основа. След изсъхване покритието става еластично и много добре задържа водата. Хидроизолацията на покрива се полага на един слой с дебелина около 3 мм.

Материалът се пръска със специално оборудване. Методът е много удобен, тъй като ви позволява бързо да обработвате голяма площ от покрива, дори с голям брой изпъкнали предмети (антени, вентилация, люкове и др.). Недостатъкът е високата цена и специалното оборудване, необходимо за работа.

Хидроизолация на плосък покрив с мастика

Нарича се още – облицовъчна хидроизолация на покрива. Материали, използвани в тази технология: битумно-каучукови мастики, битумно-полимерни и полимерни мастики.

Мастиците могат да се прилагат студени или горещи. Нанасят се върху покрива с валяк, шпатула или четка. За здравина можете да нанесете мастика на няколко слоя, като подсилите повърхността с фибростъкло.

Хидроизолация с полимерна мембрана

Мембраните са тъкани, изработени от еластичен полимерен материал. Благодарение на своята здравина и еластичност, полимерната мембрана може да се използва както на повърхността, като покривно покритие, така и като дълбока хидроизолация под земята или бетонната площ.

Мембраната се закрепва към покрива с помощта на механичен, баластен или лепилен метод. Мембранната хидроизолация е много надеждна, издръжлива, но доста скъпа.

Хидроизолация на скатния покрив

Материалът за създаване на хидроизолация на скатен покрив се избира въз основа на това какъв ще бъде външният материал на покрива. Редица материали могат да се използват както като довършителни, така и хидроизолационни.

Хидроизолация с гъвкав покривен материал на битумна основа

Има варианти за покриви, при които самият покривен материал е хидроизолация. За този метод на довършителни работи се използват ролкови плочки, гъвкави плочки, ролкови материали на гумено-битумна основа.

Скатен покрив с керемиди

Хидроизолация под велпапе на покрива

За велпапето се използва най-лекият и практичен материал – филми. Те могат да бъдат разделени на три вида: полиетилен, полипропилен и мембрана.

Полиетиленово фолио

Полиетиленовото фолио за покриви е полиетиленов материал, подсилен с гъвкава полиестерна мрежа. Полипропиленовото фолио се прави и нанася по същия начин. Филмът е монтиран с платна, като се започне от наклона и завършва с билото на покрива.

Отделните платна се закрепват с припокриване с работна ширина най-малко 10 см. Фугите се запечатват със специална лента или уплътнители. Филмите са специално перфорирани за oтстраняване на пара. Обикновено горната страна е маркирана. Това трябва да се има предвид по време на монтажа.

При хидроизолация с обикновена пластмасова обвивка върху повърхността му отвътре ще се натрупа конденз. Следователно такава хидроизолация е допустима само като временна.

Мембранна хидроизолация

Хидроизолацията на покривната мембрана е нетъкан текстил, изработен от синтетични влакна. Мембраните са перфорирани и порести:

Перфорираните мембрани са водонепропускливи подсилени филми и комбинирани тъкани с пробити отвори за излизане на водните пари. Недостатъкът на такива мембрани е възможността за образуване на ледена кора от външната страна на мембраната през студения сезон.

Порестите мембрани са нетъкан текстил с много междувлакнести пори, които позволяват на водните пари да преминават. Недостатъкът на порьозните мембрани е, че с течение на времето свойството за отстраняване на пара намалява, тъй като порите се замърсяват от мръсния градски въздух.

Универсални мембрани – мембрани с антикондензни свойства. Едната страна е гладка, другата е грапава, която е настроена на водна пара. Но гладко – до възможни течове на вода. Такива мембрани могат да се използват както като вътрешна пароизолация, така и като подпокривна хидроизолация. Универсалните мембрани предпазват покривната торта както от вода, така и от пара.

Многослойните мембрани са модерни покривни мембрани. Те се предлагат в еднослойни, двуслойни и тройни. Най-практични са трислойните супердифузионни мембрани. Изработена от няколко слоя. В готовата мембрана няма проходни отвори, така че тя не се запушва с течение на времето и не образува леденмаа кора при замръзване. Тези мембрани имат 100% хидроизолационна защита.

Хидроизолация на покрива: материали и методи на приложение

След като разбраха колко ще струва 1 m² покрив, разработчиците веднага се чудят колко дълго ще издържи покривът. Въпросът е важен, тъй като изграждането на покрив не е евтино удоволствие и исках да продължи десетилетия. Въпреки това, дълготрайността на покрива зависи не само от избора на добър покривен материал, но и от други фактори. Една от тях – хидроизолация – ще бъде разгледана в тази статия.

Хидроизолация на покрива. Материали и методи на приложение.

Хидроизолация на покрива – защита на цялата покривна конструкция от проникване на стопилка и дъждовна вода в подпокривното пространство, разрушителния ефект на кондензата. Той ще осигури надеждна вентилация на тавана или тавана, което ще спести изолацията от намокряне, което означава, че ще ви спести от допълнителни разходи за отопление на къщата. Накратко, добрата хидроизолация на покрива е гаранция за надеждността и издръжливостта на къщата.

Хидроизолация на скатни и плоски покриви: характеристики и разлики

Типичната хидроизолация на скатния покрив включва полагане на следните слоеве отвътре навън: гипсокартон → пароизолация → изолация → хидроизолация → летви → покривна настилка. Както можете да видите, хидроизолацията е неделима от пара и топлоизолация. Само заедно те дават ефект и правят скатния покрив издръжлив и безопасен.

Схема на покривна торта за мек скатен покрив от битумни керемиди

С такова наслояване изолацията е надеждно защитена от намокряне: от една страна, чрез пароизолация от конденз, а от друга, чрез хидроизолация от атмосферни валежи. Но, за съжаление, винаги има муха в мазта. В този случай местоположението на хидроизолатора е директно под покрива. Ето го, оказва се, не е защитен от нищо, освен от подовата настилка.

И ако покритието е положено с нарушения, тогава хидроизолационният слой бързо ще стане неизползваем, а с него и целият покривен „пай“ до носещите конструктивни елементи. И също така не забравяйте за UV лъчението, температурните промени, многократното замразяване и размразяване, които влияят негативно на покрива и през него към следващия хидроизолационен слой, като постепенно го разрушават.

Какъв е изходът от тази ситуация? Как след като сте платили веднъж, да не се връщате към този въпрос поне 10 години? И има само един изход – да използвате висококачествени съвременни изолационни материали от доказани производители, обърнете специално внимание на състава на хидроизолационния агент – има ли защитни добавки срещу ултравиолетово лъчение. Такива защитни материали, разбира се, са по-скъпи, но също така издържат много по-дълго. Обичайната гаранция е 10 години, но, както показа практиката, такива покриви не остаряват до 50 години.

Хидроизолация на плосък покрив. Материали и методи на приложение.

Още преди 15 години „пайът“ на плосък покрив не се различаваше много от скатния покрив по отношение на полагането на изолационни слоеве. Имаше същия недостатък – хидроизолацията беше монтирана последна, така че не беше защитена и бързо се срути.

Плосък неексплоатиран покрив Схемата на покривния пай на неексплоатиран плосък покрив преди малко се различаваше от скатен покрив.

Но с появата на нови технологии те излязоха с обърнат плосък покрив, лишен от такъв недостатък. Хидроизолационният материал вече е разположен в долната част на пая между грунда и геотекстил, а изолацията на покрива също е защитена от два слоя геотекстил.

Моделът на пай с обърнат плосък покрив се е променил с течение на времето

Освен това битумните смоли, използвани доскоро като хидроизолационни средства, признати за пожароопасни и вредни, са заменени от съвременни полимерни или мембранни смоли, които са по-ефективни и много по-лесни за монтаж. С тях можете лесно да получите хидроизолация на плосък покрив с експлоатационен живот от 20 години или повече, само ако:

направена е гладка замазка без пукнатини на подуване;

е създаден технически изправен покривен наклон за отвеждане на водата;

нанесен е защитен грунд на 2-3 тънки слоя за по-добро сцепление на хидроизолацията към основата;

са спазени правилата за полагане на хидроизолация – слоевете се нанасят тънко и равномерно, всеки следващ, докато предишният изсъхне.

С този подход плосък покрив ще служи вярно в продължение на много години.