Изберете страница

Керамичен покрив – особености при поставяне на керамични плочки

10.31.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Процесът на монтаж на керамичен покрив се състои от няколко етапа.

УСТРОЙСТВО ЗА ОГРАЖДАНЕ

Решетната и рафтова система за покрив от керамични плочки трябва да бъдат подсилени, поради което е много важно да се направи правилното изчисление.

Необходимо е да се вземе предвид значителното тегло на материала (средно 40 кг на 1 m2 покрив). Към тази стойност трябва да се добави и натоварването от сняг. За рафтовите крака не е необходимо да вземете дебела греда, можете просто да намалите стъпката на тяхното инсталиране. За подреждане на покрив за керамични плочки се препоръчва да изберете прът със сечение 75 * 150 мм, докато стъпката между гредите не може да бъде повече от 90 см (по-добре е да се намали до 60 см).

За обшивката можете да използвате пръти 50×50 mm или 40×60 mm. Трябва да се има предвид, че прътите, които ще бъдат разположени по протежение на стрехите в бъдеще, трябва да бъдат с около 15–20 mm по-широки от останалите. Броят на редовете на летвите трябва да бъде равен на броя на редовете плочки.

КАК ПРАВИЛНО ДА МОНТИРАМЕ ПЛОЧКИ ПЛОЧКИ

Особеността на полагането на материала е, че за да се предотврати разрушаването на рафтовата система и щайгата от значителни движения, целият покривен материал трябва незабавно да бъде повдигнат на покрива. Но в същото време трябва да има няколко кутии с керемиди и те трябва да бъдат равномерно разпределени по целия покрив.

Самият процес на полагане на керамичен покрив се извършва на няколко етапа.

Поставете първия ред по билото, а втория – по стрехите. На този етап плочките не е необходимо да се фиксират. Ако е необходимо подрязване, частта трябва да бъде спусната на земята. За подрязване можете да използвате шлифовъчна машина с каменен диск.

С помощта на шнур за боядисване маркирайте къде ще бъдат положени вертикалните колони. Освен това е необходимо да маркирате линията на фронтона, както и линии със стъпка от 3-5 вертикални реда.

След като всички плочки са положени, можете да пристъпите към тяхното фиксиране. Трябва да започнете този процес от долния десен ъгъл, като се движите в хоризонтална посока.

МОНТАЖ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕЛЕМЕНТИ НА КЕРАМИЧЕН ПОКРИВ

Необходимо е да се монтират допълнителни елементи само след като всички плочки са фиксирани.

Поставете дъска с кант под билото, като я поставите с ръб. Тя обаче не трябва да влиза в контакт с билото. Поставете кънката директно върху дъската. За фиксиране използвайте поцинковани самонарезни винтове и специални скоби. При кръстовището на няколко части на билото е необходимо припокриване от 6 см.

Допълнителните елементи на фронтона трябва да се полагат в посока отгоре надолу, но само след обшиване на крайната част с бордова дъска.

Крайните части на билото и фронтонните елементи трябва да бъдат затворени със специален елемент с тапа.

ГРЕШКИ ПРИ ИНСТАЛАЦИЯ НА КЕРАМИЧЕН ПОКРИВ

Грешки при работа с керамични плочки могат да възникнат в резултат на малък опит. Следните проблеми се считат за най-често срещани.

Различен наклон на покривни наклони. Наличието на тази грешка може да се определи визуално. Елементите на плочките ще бъдат неравномерни, може да има пролуки, през които влагата може лесно да проникне в пространството под покрива.

Силно привличане на крепежни елементи към летвите. Такива действия могат да доведат до разрушаване на материала поради образуването на напрежение през студения сезон.

Твърде малък наклон на покрива. Тя трябва да бъде най-малко 22o за покриви с брави и 35o за керемиди с отворен край и елементи с опашка от бобър.

Използването на широкоформатни плочки за подреждане на покрива със сложни форми. В този случай частите трябва да бъдат отрязани, което увеличава количеството отпадъци и усложнява самата инсталация.

Използването на нестандартни аксесоари. Срокът на експлоатация на керамичен покрив е около 100 години. Това означава, че всички допълнителни елементи, например винтове или опорни ленти, също трябва да издържат толкова дълго, в противен случай ремонтът не може да бъде избегнат.

ГРИЖИ ЗА ЗАВЪРШЕНИЯ КЕРАМИЧЕН ПОКРИВ

Срокът на експлоатация на материала зависи, наред с други неща, от правилната грижа за него. Керамичните плочки не са придирчиви по този въпрос. Повечето петна и мръсотия от повърхността на такъв покрив могат лесно да бъдат отстранени от дъждовна вода. Ако петната все още остават (това обикновено се случва, ако къщата се намира близо до някакъв бизнес), се препоръчва използването на специални почистващи препарати. Допуска се използването на твърди четки, но при почистване на глазирани и ангобирани плочки трябва да бъдете изключително внимателни.