Изберете страница

Какви са предимствата на профилиран дървен материал с естествена влага пред други строителни материали?

08.25.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Профилирания дървен материал e един от популярните строителни материали, широко използван за строителството на селски къщи и селски вили. Добре е да живеете в къща от масивен дървен материал дори през зимата. През лятото – естественото дърво осигурява комфортен микроклимат при всяко време. Естествено, в студено време къща от профилиран материал трябва да се отоплява, но през горещия сезон може и без климатик.

Какви са предимствата на профилиран дървен прът с естествена влага пред други строителни материали?

1 Страхотна цена
Цената на профилиран дървен материал с естествена влага е по -ниска от тази на залепен дървен материал и кръгли трупи. Сградите с рамкови панели са по-евтини, но изискват значителни еднократни разходи за строителство.

2 Надеждност
Дървените вили са по-търсени от къщите с рамкови панели, които обикновено се избират като вариант за лятна вила. Никакви статистически данни, тестове за якост и експлоатационен опит не могат да убедят купувача, че:

– рамковата къща е толкова здрава и надеждна, колкото тази, построена от масивна пръчка. Къщата в разбирането на българите е крепост – нещо, което е работило векове наред, разбира се, от тежки и видими габаритни материали.

– Масивният дървен материал не е напълно в съответствие с концепцията за издръжливост.

3 Абсолютна екологичност
Дървеният материал е 100% естествено дърво, без включване на външни елементи. Материалът е много по -безопасен от бетона, освен това иглолистната дървесина дезинфекцира въздуха в къщата и създава оптимален микроклимат.

4 красотата
Изгледът на страничните повърхности на дървената къща, дори и без допълнително довършване, не предизвиква оплаквания дори от най -придирчивите естети.

Сравнение на профилиран дървен материал със заоблен труп

1.
Дизайн, спестяващ топлина. Благодарение на използването на брава с отместване и саморазширяваща се изолация. Дървен материал с дебелина 190 мм по отношение на икономията на топлина е равен на труп с диаметър 320 мм.

2
Малко и, най -важното, равномерно свиване на дървената къща от бар естествена влага. Преходът на дървен материал от състояние на естествена към експлоатационна влажност (16 – 18%) в дървена къща: струва 3,5% свиване за смърч, бор или кедър и 4,5% за лиственица.

3
Ефективност на технологиите за сглобяване, в сравнение със заоблен труп. След свиването на дървената къща, дървеният материал, за разлика от дървения труп, не се нуждае от повторно уплътняване. Това спестява бюджета и опростява строителството.

4
Технологията за производство включва отстраняване на вътрешните напрежения от дървесината от четирите страни. Поради това в дървени къщи се появяват значително по -малко пукнатини, отколкото в сгради, изработени от трупи.