Изберете страница

Иновация в производството на керемиди

04.12.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Идеята за интегриране на фотоволтаични слънчеви панели или слънчеви клетки в покрива вместо херпес зостер, не е нова. Използването на конвенционални слънчеви панели на покрива обикновено е широко разпространено. Всеки, който планира да инсталира слънчева електроцентрала по време на новата фаза на строителство, обмисля да я интегрира в покрива вместо керемиди. Недостатъците на това решение са лошата вентилация на модулите, което води до прегряване. Също така ремонтите са по-трудни, в сравнение с електроцентрала, монтирана върху покривно покритие. Производството на керемиди

Керемидите с фотоклетка са изобретение на руската компания от Анапа. За някои модели керемиди се предлагат слънчеви фотоклетки, които се вписват добре в покрива. В глината се вгражда по една соларна клетка, а вградените клетки в керемидите произвежда от 13 до 63W електричество. Керемидите се нареждат по начин, при които фотоклетките са изложени изцяло на слънце, но трябва да се съобрази необходимата вентилация. Особено в летните месеци при високо слънчево нагряване, при неправилно поставяне или недобра вентилация има опасност от прегряване. Красивия дизайн на екологичния фотопокрив осигурява устойчивост на градушки и е със самопочистващо се покритие при дъжд, без отблясъци. Покриви със соларни керемиди се изграждат от около 15години на пазара.
В Съединените щати слънчевите херпес зостер се предлагат от химическия гигант DOW от десетина години.

Смешно е, че той спря да прави това точно през 2016 г., когато Илон Мъск обяви своя проект за покриви. Френският индустриален гигант Saint-Gobain все още продава своите соларни керемиди Apollo на американския пазар. Тези керемиди се оказват по-скъпо решение от конвенционалните електроцентрали за покриви и имат по-ниска ефективност (по-малко мощност за същата площ, по-висок риск от грешки при инсталирането). Китайската високотехнологична компания за интегрирани соларни решения Heda Solar Technology Co също е добре представена на пазара на соларни покривни решения.

В САЩ производителя на слънчеви панели Sun Power казва, че компанията е експериментирала с подобен продукт, но „разходите са били твърде високи в сравнение с електричеството, което генерират.“ Пазарът е ограничен само от ново строителство. И като цяло самият малък пазар на слънчева енергия е в началото на своето пътуване, въпреки че днес повече от 2,5 гигавата домашни слънчеви централи в САЩ се пускат в експлоатация годишно. У нас също се предлагат соларни керемиди, като добро решение са керемидите на италианския производител Gielleplast Sas.

Пазарните перспективи са ясни: с увеличаване на броя на домакинствата, инсталиращи слънчеви електроцентрали, ще нараства и пазарът на „естетически безупречни“ соларни плочки. За щастие в технологично развитите страни използването на енергията от слънцето е изключително привлекателна. Освен това при добре работеща система, вложените инвестиции имат добра възвращаемост.

производството на керемиди