Изберете страница

Изолация на покрива. Изолация на тавана

07.29.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Каква изолация е най-добра за мансарден покрив?

Изолация на покрива. Базалтовата изолация и експандирания полистирол са с подходящи практически свойства. Първият тип е най-популярен поради отличните си характеристики: негоримост, екологичност и херметичност по време на монтажа.

От своя страна безспорното предимство на експандирания полистирол е високата влагоустойчивост на материала, което удължава експлоатационния живот на изолацията. Недостатъкът на този вид топлоизолация е ниското ниво на плътност на адхезията на пенополистирола към дървената покривна конструкция. Както показва практиката, използването на уплътнител или полиуретанова пяна не решава значително този проблем. Това е така, защото с течение на времето могат да се образуват празнини поради изсъхване на дървото, което води до загуба на топлина от покрива.

Базалтовата изолация е лишена от такъв недостатък и по време на незначителни движения на дървената конструкция е в състояние да запълни плътно образуваните кухини. Поради комбинацията от горепосочените причини, топлоизолацията на базата на минерална вата е най-подходяща за изолиране на жилищни тавани. Следователно е толкова търсена сред професионалистите, изграждащи покриви.

Каква трябва да бъде минималната дебелина на изолация на покрива?

Този въпрос си задават всички, които някога са мислили за изграждане на таванско помещение. Подробна информация с формули за изчисление могат да се намерят в общоприетите държавни стандарти „Строителна топлотехника“. Изолация на покрива

За определен вид изолация изолационният слой се избира индивидуално. В случай на най-популярната изолация на базата на базалтова минерална вата, дебелината трябва да бъде най-малко 200 mm. Като първи слой можете да използвате изолация с дебелина 100 мм, след което да поставите още два слоя от 50 мм всеки с припокриване. Това затваря всички „студени мостове“ и значително увеличава ефективността на топлоизолацията.

Трябва да се има предвид, че дебелината на базалтовия изолационен слой, равна на 200 mm, се изисква само за централните и северните региони. Изчислява се въз основа на максималната отрицателна температура в този регион. При тази дебелина плътността на изолацията трябва да бъде най-малко 30 kg / m3.

С други думи, размерът на топлоизолационния слой се влияе от неговата плътност и околната температура.

Изолация на тавана

Изолация на покрива се счита за доста сериозно начинание, така че няма начин да се направи, без да се осигури подходящ подход. За да се справите със задачите на високо ниво, трябва да обмислите следните стъпки:

Инсталиране на хидроизолационна преграда, за да се изключи възможността за проникване на влага;

Полагане на самият изолационен материал;

Пароизолационен слой за създаване на необходимия микроклимат на пространството;

И едва след това може да се извърши вътрешното проектиране на таванския покрив;

Трябва да се обърне внимание на това, че е необходима вентилационна междина. Това ще елиминира вероятността от поява на мухъл и влага, тъй като конструкцията ще пропуска въздух.

Възможни грешки при изолиране на покрива. Изолация на покрива

Най-често срещаната грешка е изборът на грешен размер и дебелина на материала, тъй като всичко това може да доведе до определени пропуски и неудобства при по-нататъшна употреба. Не се използва мокър материал, тъй като това може да доведе до ръжда и гниещи петна по повърхността на преградите и други повърхности.

Компетентното изпълнение на всеки етап от изолация на покрива ще позволи цялата работа да бъде извършена на високо ниво в съответствие с приложимите правила и разпоредби.