Изберете страница

Зелен покрив. Основни предимства на зеления покрив

01.29.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Зелен покрив – зелено пространство, създадено чрез добавяне на допълнителни слоеве почва и различни растения върху традиционен покрив. Просто казано, това са кацания на плоски покриви на различни сгради. Трябва да се отбележи, че зеленият покрив е един от най-старите видове покриви. Такива структури са построени през каменната ера.

Основни предимства на зеления покрив

Трябва да се отбележи, че покривната градина осигурява значителни спестявания през отоплителния сезон. Това често е достатъчно за поддържане на температурата, тъй като почвеният слой и покривната торта перфектно задържат топлината на закрито.

В допълнение, тревата на покрива на къщата може да придаде на всяка сграда естетически красив вид, тя служи като източник на кислород. Според проучвания 150 кв.м. зелен покрив е достатъчен, за да осигури необходимия кислород за 100 души годишно.

Инженерни и икономически ползи от зелен покрив

Значително увеличаване на експлоатационния живот на конструкцията: тоест растенията на покрива са естествена защита срещу температурни колебания, механични повреди, излагане на ултравиолетово лъчение;

Пасивно спестяване на топлина – гарантирано благодарение на отличните топлоизолационни качества на зеления покрив. Тоест енергията се спестява през зимата, а през горещия сезон покривът не се прегрява;

Спестяване на вода – осъществява се чрез поглъщане на дъждовна вода;

Отлична звукоизолация: Покривните растения намаляват отраженията на звука от покривната повърхност и значително повишават нивото на звукоизолация;

Няма нужда от създаване на специални условия за работа, както и от допълнителни инвестиции;

Допълнителна зона за отдих;

Изключена е възможността за бързо разпространение на огъня при запалване върху повърхността на покрива;

Възможност за поставяне на различни видове комуникации както по време на инсталацията, така и след нея;

Лесна инсталационна работа;

Предотвратява свлачища;

Местна наличност на хидроизолация;

За предпазване на хидроизолацията от корените се създава въздушен антикорен слой.

Зелен покрив. Основни ползи за околната среда

Допълнителен източник на кислород;

Неутрализира праха и вредните газове в околната среда, като ги абсорбира;

Създава естествена зелена площ;

Регулира влажността;

Възможност за получаване на нови пространства за флора и фауна:

Той е напълно универсален, може да бъде подреден във всеки ъгъл на планетата, където има растителна почвена покривка.

Имидж и социални придобивки

Гарантира висок рейтинг при сертифициране за съответствие с екологичните стандарти;

Придава красив външен вид на покрива и на цялата сграда

Видове зелен покрив.

Обширни зелени покриви

Същността на такова покривно градинарство е използването на лека почва (дебелината на слоя трябва да бъде от 5 до 15 см) и непретенциозни растения, които не изискват редовно поливане. За озеленяване се използват предимно издръжливи вечнозелени видове, които образуват непрекъснат килим на покрива, като каменни растения и други видове. Теглото на почвения слой заедно със засадените растения е средно 20 кг. на 1 кв.м., така че няма нужда от допълнително укрепване на основата.

Обширните покриви са доста прост начин за създаване на самостоятелна екосистема и защита на покрива. По правило се използва за монтаж на зелени покриви на различни сгради от икономически тип, вили, частни къщи и гаражи. В същото време не се очаква създаването на зони за отдих. Такова решение едва ли може да се припише на пълноценна градина.

Интензивно зелени покриви

Тази опция включва разрушаване на пълноценна покривна градина, създаване на пътеки. Възможно е инсталиране на беседки, както и проектиране на място, където можете да направите пикник. Често на такива покриви има басейни и други резервоари. Като правило те се формират в търговски и развлекателни центрове и високи сгради. Зелените покриви отдавна се използват в луксозните хотели.