Изберете страница

Зависимост между покрива на сграда и климатичните условия

03.22.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

При изграждане или реновиране на покрива на вашия дом е важно да се направи оценка на въздействието на околната среда, тоест как климатичните условия биха повлияли на устойчивостта и продължителността на живот на покрива. покрива на сграда

Битумните керемиди имат нужните качества и остават един от най-предпочитаните материали при избор на конструктивни строителни решения за клиенти и изпълнители. Голямо предимство, което придава завършеност и естетика на покрива е възможността битумните керемиди да бъдат намерени в множество форми и цветове. Надеждността при използването им идва и от факта, че доказано издържат на различни слягания на самата сграда, ако има такива. Тези керемиди защитават покривната конструкция при изключително сурови климатични влияния, ниски минусови температури и позволяват да бъдат използвани при широк спектър на наклона на покрива.

Класически керамични керемиди са изработени от естествени природни продукти – различни видове глина (съединения от окиси на алуминия, силиция и желязото) и се отличават с трайност, устойчивост на студ, здравина, огнеупорност и добро шумопоглъщане. Тези керемиди са сравнително тежки и при силни ветрове издържат, но трябва да се увеличи броя и сечението на гредите от покривната обшивка, за по-голяма устойчивост. Освен това максимално допустимия ъгъл на наклон при монтаж е по-малък в сравнение с битумните керемиди.

Дървените керемиди се изработват от огнеустойчиви дървесни видове като кедър или сурово дърво. Те са по-енергийно ефективни от битумните и са като естествен изолатор, но имат склонността да се напукват.

Метални

Металните покривни материали пък, са устойчиви на удар, в състава им влизат стомана, мед, цинкова сплав или алуминий. Устойчиви са при лошо време, рециклируеми, не изискват големи разходи за поддръжка и са с голяма трайност. покрива на сграда

Пластмасовите полимерни покривни материали получават висока оценка при градушка. Те са изключително издръжливи, но пластмасовите полимери като цяло са неустойчиви.

Покривите изработени от шисти са огнеупорни и супер издръжливи при лошо време. Но те са скъпо решение и при поставянето на плочките, опасността от счупването им е голяма. Плочките могат да се счупят под тежестта на тялото на човек.

Покривните решения от слънчево стъкло са скъпи, производителите предлагащи слънчеви панели и плочки предоставят гаранция за живота на плочките. Слънчевото стъкло е издръжливо на градушка, но и сред най-високо ефективния материал, поради това, че генерира собствена енергия. Относно слънчевите стъклопакети, задължителни процедури за максимална здравина и безопасна експлоатация е закаляването или ламинирането на стъклото.

покрива на сграда