Изберете страница

Ефективни начини за почистване на шисти. Полезни съвети

11.06.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Предлагаме няколко първостепенни и полезни съвета, които ще ви помогнат при ремонт и почистване на шисти, на покрива. При незначителни повреди на листовете се поставят лепенки, които се залепват с епоксидно лепило. В същото време, отдолу, две части от шистите са свързани с лепяща лента, след което всички фуги се свързват с предварително загрято епоксидно лепило. Пукнатините се запечатват с трохи от смляно парче шисти, което се запълва със силиконов уплътнител отгоре. Това ще предпази материала от изтичане.

За залепване на отделни елементи се използват дървени подпори, които могат да се свалят само след 24 часа. В този случай връзката не е захваната, а постепенно се запълва с лепило. Всички залепени места трябва да бъдат покрити със слой специална боя, която ще предотврати по-нататъшно увреждане на покрива, неговото напукване. Но трябва да се помни, че такъв ремонт може да удължи експлоатационния живот на шистите с максимум две до три години, след което е необходимо да се извърши работа по подмяна на залепените листове.

Ремонтът на покритие от шисти често се състои само в почистването му от отломки, боядисване и запълване на пукнатини и малки дупки. При по-сериозна повреда на покрива е необходима цялостна смяна на отделни листове или на цялото покритие. Трябва да се помни, че такива отрицателни резултати често се водят от неправилна инсталация и неспазване на правилата за експлоатация.

Няма нищо по-вредно за шистите от мръсотията и мъха и затова не отлагаме почистването за неопределено време

Старият покрив на селска къща е обрасъл с мъх и не знаете как да решите този проблем? Няма значение, защото ще ви кажа как да почистите покрив от шисти и да го приведете в поносим вид. В резултат на това ще научите съвременните методи за премахване на замърсявания от покривната повърхност и ще се запознаете с прости методи за защитна обработка на почистен шисти.

Ефективни начини за почистване на шисти

Това е най-търсеният и широко разпространен метод поради ниската цена на крайния резултат, тъй като разходите за почистване се състоят от разходите за електроенергия и вода. Не е нужно да купувате никакви химически съставки или абразиви.

По време на процеса на механично почистване, четката изстъргва повърхностните замърсявания. Недостатъкът на този метод е, че заедно със замърсяването, четката премахва повърхностния слой азбестоцимент, изтънявайки покритието. Отново, механичното отстраняване на замърсявания е прашно, отнема много време и време.

Нанасянето на продукта се извършва с помощта на спрей бутилка.

Всички продукти за почистване на шисти са токсични и затова не можете без респиратор и ръкавици.

Недостатъкът на този метод е високата цена на готовия резултат за покрив от шисти с голяма площ. Следователно химическото почистване не е широко разпространено и се използва за отстраняване на незначителни замърсители.

Работейки като машина за миене под налягане, ние не стоим дълго време на едно място, за да не повредим покрива. Измиването на шисти стана широко разпространено и сега специализирани фирми предоставят своите услуги в тази област.

Мога ли сам да си почистя покрива?

Разбира се, можете, но имате нужда от миеща машина под високо налягане (най-малко 200 атмосфери), за сравнение, основните модели гаражни Karcher работят с налягане от 110 атмосфери.

Можете да направите с гаражна мивка, но тя ще премахне само външната мръсотия, докато спорите от мъх, които са проникнали в порите на плочата, ще останат там.

Друг момент е безопасността. Покривът, покрит с мъх, е хлъзгав и след намокряне ще се плъзга още повече. Затова работим само със застраховка.

Не задържаме водния поток дълго време по ръба и в зоните на закрепване на листа, тъй като има голяма вероятност от поява на чипове.

Повече за механичното почистване на шисти

Същността на работата е да се премахне слой мръсотия от повърхността на покрива. За тези цели можете да използвате телена приставка и мелница или електрическа бормашина като задвижване. Избирайки дюза с определен диаметър, можете да адаптирате инструмента към размера на вълната, което теоретично опростява задачата.

Механично почистване на шисти – включен облак от шум и прах

Всъщност, премахвайки слоя мръсотия, дюзата премахва около 1 мм азбестобетон. Отстраненият азбестобетон се издига в облак прах, което го прави неудобно за работа. Отново производителността с електрически инструменти е ниска. И не забравяйте за отстранения слой азбестобетон, който ще направи вече стария покрив още по-малко издръжлив.

Заключение: механичният метод на почистване работи, но трябва да се използва само ако няма машина за миене под налягане и не е възможно да се наеме това устройство.

Как да поправим пукнатини

Какво да направите, ако след почистване се виждат пукнатини на повърхността на азбестоциментови шисти, които преди са били невидими? Най-добрият вариант е напълно да смените повредения лист. Но като временно решение мога да препоръчам запечатване на пукнатини.

Реставрация и боядисване на шисти

Какво да направите, ако покритието от шисти на вашия покрив е „изхабено“ и все още не сте финансово готови да го замените с нов? Единственият вариант в този случай е да възстановите и боядисате старите шисти.

1-ви етап: почистване на шисти и грундиране

Първо, трябва да изчистите покрива от различни отлагания, лишеи и мъх. Всеки, който вече се е занимавал с такова почистване, знае, че обикновена метална четка не може напълно да се справи с този проблем. Електрическа бормашина с приставка за четка ще помогне.

Машината за миене под високо налягане е ефективна за почистване на шисти. Мотористите имат малки автомивки. Строителите разполагат с по-мощно оборудване от този тип. Можете да наемете автомивка или да платите на работниците да почистват покрива с тяхното оборудване. Има и друг изход: да наемете шайба под налягане (днес много големи строителни магазини предоставят тази услуга).

Когато почистването приключи, повърхността на покрива трябва да бъде грундирана. По принцип изборът на грунд трябва да се поеме с пълна отговорност. Факт е, че шистите имат сложен състав. Трябва да изберете грунд, който не се страхува от алкали (алкалоустойчив). В противен случай боядисаната повърхност ще бъде изцапана, а за нейната издръжливост изобщо не се говори.

Затова не забравяйте да прочетете инструкциите на опаковките с грунд и да потърсите пряка индикация: „за шисти“. Можете да използвате акрилатен проникващ грунд или същата боя, с която ще боядисате шистите, силно разредени (10 пъти).

Малките пукнатини в листовете могат да бъдат поправени с мастика на битумна основа.

2-ри етап: боядисване на шисти

След като почистеното и грундирано покритие от шисти изсъхне, можете да започнете да го боядисвате. Не бързайте да купувате скъпа вносна боя – както показва практиката, много местно произведени бои не са по-ниски по качество от вносните аналози.

За боядисване на шисти е по-добре да изберете устойчива на атмосферни влияния фасадна акрилна боя. Почти винаги целта на боята е посочена върху кутиите: например „боя за шисти, плочки“ или „бетон, тухла“ и т.н.

Много експерти съветват използването на специална гумена боя за боядисване на шисти. Характеристиките на тази боя са висока еластичност, добра адхезия към шисти, устойчивост на всякакви атмосферни влияния и устойчивост на топлина. Гумена боя за шисти, след като изсъхне, създава защитен еластичен филм. Поради това на покрива не се появяват дефекти, които са характерни за много бояджийски покрития (напукване, лющене). Отлепването на гумената боя е изключено. Включва и висококачествени пигменти, които не позволяват на повърхността да избледнява.

Правило! Преди боядисване, почистване на шисти.

Трябва да бядисвате шисти при хубаво време: слънчево, но не горещо. Боята няма да прилепне добре към мокър покрив и много скоро ще се отлепи, а ако нанесете боя върху загрята от слънцето шисти, тя бързо ще се отлепи. Боядисвайте плочата с четка или широка четка, това ще разтрие боята във всички пукнатини и несъвършенства на повърхността. Но инструментът, който значително улеснява работата в това отношение, е пистолетът за пръскане. Между другото, може и да се наеме.

Има стара техника за актуализиране на шисти. Взимаме цимент, разреждаме го с вода до консистенцията на течна заквасена сметана, добавяме PVA лепило (1 чаша на кофа от сместа). Покриваме плочата. Тази смес не само подобрява външния вид на сивия шисти, но и надеждно преодолява малките пукнатини.