Изберете страница

Етапи на ремонт на покриви. Ремонт на покрива

01.08.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Една от търсените услуги в строителния бранш е ремонт на покриви. Може да се различава по външен вид, по етапи на изпълнение, както и по причините за прилагането му. Цената за възстановяване на покривни конструкции варира в доста широк диапазон, а цената зависи от няколко фактора. Всички тези точки са разгледани накратко в този материал.

Има няколко основни причини, поради които се ремонтира работещ покрив:

загуба на херметичност;

слаба топлоизолация;

разхлабване на крепежни елементи;

лоша конфигурация;

износване на рамката на гредите; Етапи

непредставителен външен вид;

заплаха от унищожаване;

желание за промяна на конфигурацията на друга.

Ако има поне един от горните фактори, покривът трябва да бъде ремонтиран, в противен случай рано или късно той напълно ще загуби своята функционалност, а в някои случаи по-нататъшната му работа ще стане опасна.

Видове ремонт на покриви

ремонт на покрива В зависимост от причината за ремонта на покрива, той може да бъде един от следните:

Текущ.

Капитал.

Спешен случай.

Реконструкция. Етапи

Поддръжка – извършва се периодично като естествено износване на покривния материал. Това включва само локално възстановяване или подмяна на отделни покривни елементи, както и почистване от замърсявания и биологични организми (мъх и др.). По правило текущото възстановяване на висококачествен покрив се изисква не повече от веднъж на 5-7 години. Тази цифра зависи не само от качеството на конструкцията, но и от вида на използвания покривен материал.

Основен ремонт на разрушен покрив се налага в няколко случая. Включително, ако искате или трябва да промените конфигурацията, както и когато има заплаха от пълно унищожаване. С други думи, необходимо е да се „капитализира“ покрива, когато козметичната поддръжка не помага за решаването на възникващите проблеми.

Авариен ремонт – той също е спешен, както и спешен, се извършва, когато покривът е пострадал от всякакви неблагоприятни метеорологични условия. Те включват бурни ветрове, силни снеговалежи и други фактори. Освен всичко друго, може да се наложи спешен ремонт поради факта, че текущото възстановяване не е било планирано и извършено навреме.

Реконструкция – включва пълна подмяна на конфигурацията на покрива и покривния материал. По правило тази категория работа се извършва в случаите, когато покривът първоначално е проектиран и изпълнен неправилно (в нарушение на нормите и стандартите) или, ако желаете, за преобразуване на тавана в таванско помещение.

Етапи на ремонт на покриви

Цена за ремонт на покрива Процесът на извършване на ремонт на покрива зависи от вида на покрива. В строителната индустрия се разграничават два вида покриви:

Подадена.

Хоризонтална.

Скатните покриви са всички видове покриви, използвани при строителството на частни къщи и вили. Този термин означава, че покривният материал е монтиран под определен ъгъл спрямо хоризонта и всички валежи „се търкалят“ от него по естествен начин.

Хоризонталното покривно покритие е стандартно решение за високи сгради, извършва се или по насипен метод, или с помощта на ролкови материали. Отстраняването на утайката се извършва благодарение на изчисления наклон и дренажна система.

Ремонтът включва възстановяване или подмяна на основния покривен материал и в двата случая. Разликата в процеса може да бъде само в това, че по време на основен ремонт или реконструкция на скатни покриви се изисква демонтаж и монтаж на рафтовата конструкция (хоризонталните покриви нямат такава).

Етапи и цени за ремонт на покриви от различни видове

Цената на възстановителните мерки зависи основно от това какъв вид покрив се ремонтира. Отчита се и видът на ремонта, например текущият винаги ще бъде по-евтин от капиталния и т.н. Важен фактор при формирането на цената на услугите от тази категория е видът на покривния материал.