Изберете страница

Естествени плочки – видове покривни материали част III

02.19.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Съгласно съвременните технологии се произвеждат два вида естествени плочки – това са естествени керамични плочки и естествени циментово-пясъчни плочки.

Един от най-популярните, силно доказани покривни материали не е нищо повече от естествени керамични плочки.

Освен това той е един от най-древните покривни материали, изпитан както от времето, така и от потребителя. Но въпреки толкова дълъг период на съществуване, естествените керамични плочки все още заемат водеща позиция по отношение на продажбите на пазара на строителни материали.

Керамичната плочка е материал, в основата на който е глиненият процес на високотемпературно изпичане. Повишеното търсене на естествени плочки е напълно оправдано, защото има много видими предимства, а именно:

– такъв покрив е изненадващо издръжлив, но експлоатационният му живот може да достигне до 100 години;

– естествените плочки са надеждни и издръжливи;

– тъй като се състои от естествен материал (глина), той е екологично чист покрив;

огнеупорен материал;

– има отлична топлоизолация и звукоизолация;

– високо ниво на устойчивост на замръзване (способно да издържи повече от 1000 циклични температурни промени).

Керамичните плочки са най-старият покривен материал.

Екологично чист материал, който осигурява на покрива издръжливост, има отлични качествени характеристики. В съвременното строителство се използват три форми на естествени плочки:

– плоска (наречена боброва опашка) – горната плочка покрива фугите на двете долни;

– набраздена (използва се заключваща връзка) – пасва като черупка;

– набраздени – плочките от долния и горния ред се полагат от противоположни страни: вдлъбнати и извити, създавайки ефект на „браздове“.

Естествените керамични плочки са един от най-скъпите и екологично чисти покривни материали. Произвежда се в руски фабрики, а също така се внася от Германия, скандинавските страни, Франция, Белгия, Украйна и Молдова. Домашните продукти са 1,5-2 пъти по-евтини от вносните. Но е трудно да се намерят допълнителни елементи и аксесоари за тях: било, фронтони, вентилационни проходи, специална система за задържане на сняг.

Естествени плочки, лесно понася температурни промени. От силни студове до екстремни горещини, не се страхува от душове и градушки, бактерии и продължително излагане на слънчеви UV лъчи. Структурата на херпес зостер позволява на покрива да „диша“. Така влагата, която се натрупва под него, бързо се изпарява, предотвратявайки образуването на мухъл и гниене, както може да се случи в къщи, покрити с твърд материал. За разлика от леките покриви, керемидите имат добра звукоизолация.

Керамичните плочки се изработват от глина без примеси, а естествени плочки в тухлено-червен цвят благодарение на съдържащия се в глината железен оксид.

Естествени плочки – имат само един недостатък: те са тежки. При монтиране на покрив е необходимо да се укрепи фермовата система, така че покривът да може да издържи сериозно тегло.

Експлоатационните характеристики на естествените плочки са достойни за похвала: висока якост на огъване, водоустойчивост, устойчивост на химикали.

Този покривен материал е лесен за монтаж, тъй като не е необходимо да се закрепва директно към летвата, той може да издържи човешко тегло, така че можете лесно да се движите из покрива по време на монтажа.

Някои компании произвеждат естествени плочки, покрити с глазура, което допълнително удължава експлоатационния живот.

Циментово-пясъчни естествени плочки

Циментово-пясъчната плочка се състои от пясък, цимент и специален пигмент (оттенък), който придава цвета на покрива. Цветовата гама е практически неограничена. Предлагат се и безцветни плочки.

По същество, циментово-пясъчните естествени плочки са много подобни на керамичните плочки, техните експлоатационни характеристики са абсолютно същите, но струват сравнително по-малко.

Той е идеално подходящ за суровите климатични условия на нашата страна, така че има голямо потребителско търсене за него.

Качеството на циментово-пясъчните плочки като цяло директно зависи от спазването на технологията и изискванията за производство на този тип покрив, от качеството на компонентите, включени в състава.

Няма смисъл да се изброяват предимствата и недостатъците на циментово-пясъчните плочки, тъй като по това те са напълно подобни на керамичните естествени плочки.

Циментово-пясъчните плочки са съставени от естествен кварцов пясък, портланд цимент и пигменти от железен оксид.

Съвременните циментово-пясъчни плочки не избледняват на слънце. Те са много здрави и издръжливи (ще издържат повече от 100 години), огнеупорни, имат ниска топлопроводимост и добра звукоизолация. По-добре е да се полага върху скатни покриви. Монтажът на покрив от керемида не изисква участието на експерти.

Циментовият пясък може да бъде оцветен: пресова се от боядисана бетонна маса. Багрилото му придава всякакъв нюанс – от черно до жълто.

Циментово-пясъчните плочки са с 30-40% по-евтини от керамиката. Недостатъкът на плочките е, че има много шум при полагането: всеки трябва да бъде фиксиран. Но тези работи ще се изплатят добре – покривът с керемиди ще издържи повече от 100 години. Въпреки че ще трябва да похарчите пари: покрив за малка селска къща ще струва от 600 до 1000 долара.

Циментово-пясъчните плочки се произвеждат, както следва:

От смес от цимент, кварцов пясък, вода и боя се приготвя смес, от която се правят плочки. След това отива в сушилнята, където престоява един ден при температура +60 и 30 дни в склад. По време на производството плочката набира до 75% якост. Останалата част получава след монтажа, поради действието на водата.

Такива видове плочки като керамични и циментово-пясъчни не се страхуват да остареят, нагряват се бавно, бавно се охлаждат. Благодарение на това под покрива е постоянно топло и сухо. Влагата не може да кондензира, което влияе положително на живота на целия покрив.

Полимер пясъчни плочки

Този композитен покривен материал съчетава всички предимства на глинените керемиди и съвременните полимери. Той няма други недостатъци, освен високата цена. Цената на този материал се влияе от сложността на производствената технология на плочките. Но това се изплаща повече от всички предимства, предоставени от този материал.

– Първо, това е малко тегло – квадратен метър от такъв покривен материал е само 22 кг.

– Второ, висока устойчивост на природни фактори – не ръждясва, не бие с градушка, не се замърсява, не избледнява на слънце и т.н.

– Трето, ниска топлопроводимост. Много майстори монтажници дори предлагат да се откажат от изолацията на такъв покрив.

– Четвърто, лекота на обработка. Този материал е лесен за рязане дори с ръчен трион.

– Пето, лесен монтаж. Покривът от полимер пясъчни плочки е доста лесен за сглобяване със собствените си ръце.

Този уникален покривен материал се появи на строителния пазар сравнително наскоро и почти веднага зае достойното си място.

Сред всички видове покривни материали той е най-изложен на риск от некачествено производство. Факт е, че в преследване на печалба много безскрупулни производители спестяват от качеството на съставните компоненти. Това води до намаляване на живота на плочката и влошаване на нейното качество.

Необходимо е да купувате полимерно-пясъчни плочки само от доказан и доказан производител. Естествени плочки.

Композитни керемиди

Различните видове метални покриви са много популярни поради такива параметри като ниска цена, добро представяне, дългосрочна употреба и широка гама от цветове.

Композитните керемиди са вид покривен материал за покрив от стоманена ламарина.

За да може стоманата да служи дълго време под въздействието на атмосферата, се използва специално покритие.

Композитните плочки се произвеждат по следния начин. Стоманената ламарина се нагрява и върху нея се нанася гореща сплав от алуминий, цинк, силиций. Образува се защитен филм, който предотвратява проникването на влага и кислород в дълбочината на метала и по този начин спира окисляването на метала.

Алуцинковото покритие се състои от: алуминий 55%, цинк 43,6 и 1,4% силиций.

Алуминият, заедно с цинка, елиминира възможността от корозия. Силицият осигурява отличен външен вид и отразява UV лъчите, поради факта, че се превръща в стъклена маса.

За подобряване на външния вид са покрити с пигментни багрила, широка гама от цветове и покрити с полимер за защита – акрилат.

За да се осигури отличен външен вид, подобен на естествените материали, горещият полимер е поръсен с малки гранули – кварц и базалт.

Благодарение на това покривът от такива керемиди не се страхува от вода, силните температурни промени не са ужасни и е огнеупорен.