Изберете страница

Еволюция на покрива на модерна къща. Какъв трябва да бъде модерния  покрив?

01.11.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

В миналото покривът на всяка къща, било то тръстика, дървен или керемиден, имаше само една задача: да предпазва къщата от слънце, вятър и валежи. Покривите на съвременните къщи претърпя дълга еволюция. Запазвайки основната си отговорност, придоби нови допълнителни свойства и функции.

Нека разгледаме как трябва да изглежда покривът на градска сграда в модерен мегаполис.

Еволюция на покрива. И така, какъв трябва да бъде модерния  покрив:

  1. Защита на дома

Основната функция на покрива остава непроменена. Докато нашата планета се върти, вятърът винаги ще духа върху нея, ще вали дъжд или сняг и слънцето ще грее. Покривът трябва да предпазва къщата от всички тези капризи на природата, използвайки съвременни технологии, но не забравяйки за опита от цялата история на човешката архитектура.

Изработвайки широки покривни изходи, професионалистите предпазват фасадите от валежи и пряка слънчева светлина, благодарение на което намаляват разходите за допълнителна защита на фасадата на сградата.

Като не се използват наклони на покрива, се решава проблема с ледените висулки, те просто не се образуват. И благодарение на отопляемата система за дъждовна вода, всички валежи се отстраняват от покрива без чужда помощ.

  1. Разпознаваема повърхност на сградата

В допълнение към основната си функция, покривът трябва да украсява сградата, като джентълменска шапка, като черешата на торта – за да й придаде завършен вид. Това прави сградата индивидуална и разпознаваема сред хилядите други сгради в мегаполиса. Украсява градския пейзаж, допълвайки градската симфония с нови нотки. Еволюция на покрива.

  1. Зона за отдих и спорт

Сега модерните къщи имат допълнителна зона за отдих – това е покрив. Нещо повече, понякога това място се превръща в едно от основните и любими сред жителите и техните гости на комплекса.

Съвременният покрив може да се трансформира в напълно различни зони за отдих.

Еволюция на покрива.

Нека разгледаме само някои от тях:

Наблюдателна платформа

Ако една сграда се намира в интересна зона, има доминираща позиция, тогава гледката от покрива ще бъде впечатляваща. Тук можете да наблюдавате живота на мегаполиса през деня или вечер. Насладете се на фойерверки, въздушни паради или просто на хубаво време в града.

Игрище

Колко е приятно да спортуваш на открито. Това може да бъде проста гимнастика, пилатес  или йога.

През зимата, ако районът позволява, можете да карате ски или кънки, ако има подходящо оборудвана ледена пързалка.

Можете да организирате турнир по мини футбол или  тенис на маса.

Кафене, бистро или ресторант

Понякога трябва да спрете за момент и просто да се насладите на момента, седнали с чаша ароматно кафе или изискано ястие, наблюдавайки градския живот от птичи поглед.

  1. Зона за развлечени

Еволюция на покрива.

Концертна площадка и открито кино

Гледането на любимия си филм или слушането на музика на открито в удобно кресло, скрито в меко одеяло, ще ви даде свежи емоции и ще ви разкрие нови аспекти на парчето.

Школа по танци

Танцуването на покрива, на открито, за разлика от вътрешните зали, вдъхновява и дава съвсем различни усещания и емоции.

Игрище

Безопасна детска площадка на чист въздух, до която можете да стигнете без да напускате дома си – можете само да мечтаете за нея.

  1. Хеликоптерна площадка

Скоростта на градския живот се увеличава всяка година. За да успеете навсякъде и да бъдете успешни, трябва да се издигнете над суетата на града, еволюция както в буквален, така и в преносен смисъл. С хеликоптерна площадка на покрива на дома ви вече няма да зависите от градските задръствания и светофарите. Сега винаги ще бъдете навреме за онези места, където не можете да закъснеете.

Еволюция на покрива. Всичко по-горе е само малка част от потенциалните възможности на съвременния експлоатиран покрив.

Те са наистина неограничени. Например, как ви харесва идеята да организирате фестивал на летящи хвърчила на покрива, стилно модно ревю или дегустация на гурме напитки.

И имайте предвид, че можете да използвате всичко това, да участвате във всичко и да се наслаждавате на всичко, без да напускате територията на комплекса. За да направите това, не е нужно да напускате дома си, да отидете в другия край на града или да летите до друга държава. Всичко това е възможно благодарение на еволюцията на съвременните градски покриви, които днес са се превърнали в много повече от просто конструкция, която предпазва сградата от природните  явления.

Всичко, което току-що беше обсъдено, за всички фантастични възможности на модерния покрив, всичко това вече е оживено в най-модерните жилищни комплекси по света. Всеки квадратен метър от такъв мега модерен покрив доставя на жителите си удоволствие и щастие.