Изберете страница

Дървени плочки – технология на производство и монтаж

07.23.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Дървени плочки – технология на производство и монтаж

В ерата на полимерни и метални покривни покрития дървените керемиди са станали екзотика, въпреки че в миналото са били единственият материал използван за покриване на покрива. Все пак дървото се е добивало навсякъде в България. Покривът от дървени плочки  има много плюсове, благодарение на които дори сега той може да се конкурира с по-скъпите аналози.

В тази статия ще ви разкажем как се извършва производството и монтажа на дървени плочки в съвременни условия.

Изисквания за дървения материал

Дървените покриви започват с избора на правилното дърво. За да може покривът да предпазва конструкцията добре от проникването на дъжд, керемидите трябва да са от твърда дървесина с плътна структура. Дървесината от лиственица е най-подходяща за това, тъй като има високо съдържание на фитонциди, Благодарение на това покривът на този материал не се поддава на гниене. Смята се, че , използвано за направата на дървени херпес зостер , трябва да отговаря на следните изисквания:

Малко количество възли.

Висока плътност на годишните пръстени. За да може дървото надеждно да се предпазва от влага, пръстените трябва да са тънки и плътни.

Диаметърът на кръглия дървен материал е не по-малък от 30 см. Оптималният диапазон на диаметъра на кръглия дървен материал, използван за производството на плочки е 30-60 см.

Твърдостта на вида на дървото. Покрив от дървена керемида е направен от твърда дървесина, чиито влакна са близо един до друг и не позволяват на водата да премине през тях.

Плочките от лиственица са най-трайни и с най-високо качество.

Дървените керемиди от лиственица са подходящи за всички видове скатни покриви с наклон от 18 градуса или повече. Колкото по-малък е наклонът на дървения покрив, толкова по-кратко е използването на матриците.

Предимства дървените херпес зостер

Дървения покрив е трудно да се конкурира със съвременните материали, които имат дълъг експлоатационен живот и отлични експлоатационни характеристики. Но атрактивният и оригинален външен вид на това покритие го прави популярно сред ценителите на древността.

Други предимства на дървените плочки са:

Лекото им тегло. Дървото има здрава конструкция, която е устойчива на механични натоварвания, но в същото време е лека. Затова, за монтиране на покрив от дървена керемида не са необходими подсилена стропилна система и здрава основа.

Чистота на околната среда и безопасност за човешкото здраве. Дървото е един от най-екологичните материали, който осигурява здравословен микроклимат в сградата, поради високото съдържание на фитонциди и паропропускливост.

Покривът от херпес зостер, изработен от качествено дърво, е красиво и практично покритие. То се съчетава добре със сгради в архитектурен стил  Прованс, Рустик, автентични хижи,  дрдопълващи архитектурната концепция и декориращи екстериора на къщата.

Покривната торта с дървени плочки херпес зостер се състои от следните слоеве:

Греди. Тъй като покривът на херпес зостер има относително малко тегло, за производството на греди се използва обрязана дъска със сечение 50×150 mm. Стъпката между краката може да се направи 50-100 см, в зависимост от дизайна.

Хидроизолация. Хидроизолационният материал е прикрепен перпендикулярно на краката на гредите. Той трябва да увисне с 1-3 см, за да не се получи разкъсване под налягане на водата.

Брояч грил. Контрарешетка е летви, които са прикрепени по протежение на гредите директно върху хидроизолацията. Дебелината на летвата трябва да бъде най-малко 2-3 см, тъй като тя образува вентилационна междина между слоевете на покрива. Дървени плочки

Решетка. За подови настилки от дървен покрив от херпес зостер е необходима масивна или честа решетка. Максималната стъпка между летвите на решетката е 5-10 см. Решетката е направена от обрязани дъски или квадратни пръти.

Външно покритие. Върху решетката е положен покрив от херпес зостер. Матриците са прикрепени с дълги пирони, варени в изсушаващо масло, към основата на покрива. Те трябва да се припокриват помежду си с половината дъска.

Дървото от естествен материал позволява на въздуха да преминава, поради което покривът „диша“ и в стаята се формира здравословен микроклимат. Ето защо, ако решите да използвате хидроизолация за монтаж на дървени плочки, тя трябва да бъде изключително паропропусклива. В противен случай има „парников ефект“, който причинява гниене на дървото.