Изберете страница

Дренажните системи за оттичане на дъждовна вода от покрива

07.02.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Дренажните системи се наричат ​​комплекс от улуци и тръби за организирано оттичане на вода от покривната повърхност. Улуците на стрехите събират разтопена и дъждовна вода, която след това тече по тръбите. По-нататъшното отводняване вече трябва да се извършва чрез канали за отводняване на бурите. За закрепване на улуците се използват специални държачи: куки за корниз. Дълги метални куки (с дебелина 3-4 мм) се огъват със специално устройство за огъване на скоби. Къси пластмасови куки (за PVC системи) са монтирани на челната дъска на стрехата.

За да не може водата да тече към дренажните системи/фунии, улуците трябва да имат наклон най-малко 3 mm на 1 м. Водата може да се оттича в една фуния от 100-150 m2 от покрива. Точното изчисление се прави в зависимост от диаметрите на улуците и тръбите. Водосточните тръби са фиксирани върху фасадата на сградата, в зависимост от материала на външните стени. Закрепването може да бъде на самонарезен винт, щифт или на плоски „уши“. С помощта на тройници можете да съберете два отвода в една тръба.

За плоски покриви се използват вътрешни дренажни системи. Когато фунията е разположена в равнината на покрива е монтирана с наклони към канализацията. Вводосточните тръби са поставени в специални канали вътре в сградата.

Дренажните системи са изработени от различни материали, те са:

изработена от поцинкована стомана;

изработена от поцинкована алуминиева стомана;

изработена от поцинкована стомана с полимерно покритие (полиестер, пластизол);

изработен от PVC (поливинилхлорид);

изработени от мед (или с медно покритие) и др.

Формите на улуците са подбрани въз основа на особеностите на организацията на отводняването на водата. Също и въз основа на хармоничната комбинация от покрива и дренажните системи. Формите на улуците могат да бъдат различни: кръгли, овални, правоъгълни.

Най-широко разпространени са пластмасовите улуци и металните системи с полимерно покритие. Те използват уплътнения за запечатан монтаж. Пластмасовите улуци са направени с добавяне на модификатори. Те подобряват устойчивостта на замръзване, устойчивостта на изгаряне и якостта на пластмасата. Отличават се с лекота на сглобяване и безшумност. Като правило те се срещат в 4 цвята (кафяво, бяло, сиво и медно). Металните улуци имат по-широка гама от цветове в зависимост от нанесеното покритие. Тези системи се използват широко поради минималното разширение / свиване с резки температурни промени.

Дренажните системи служати не само за защита на стрехите, изграждането на стени, основи и слепи зони от вредното въздействие на водата. Те са и украса на фасадата на вашата къща.

Улукът се нуждае от редовно почистване на улуците и тръбите от мръсотия и листа. Грижата за системата гарантира нейната непрекъсната работа и предотвратява появата на кал и сняг и задръствания от кал.

Специалистите от нашата компания ще ви помогнат да проектирате улучна система за вашия дом, да извършите компетентно изчисление въз основа на размера, формата и площта на покрива, да изчислите необходимия брой фунии и да изберете необходимата система и вид закрепване. Всичко това ще избегне преливания, наводнения и ще осигури надеждна работа на дренажните системи. Ние доставяме водосточни системи от различни производители за най-взискателните вкусове и доставяме до обекта.